Romania Libera

Donald Trump recurge la arma petrolului contra Teheranulu­i

Administra­ția Trump a anunțat luni, 22 aprilie, că nu va reînnoi derogările pentru țările care importă brut iranian, decizia zguduind principale­le state producătoa­re de petrol și cele mai mari cumpărătoa­re de petrol iranian.

- Gabriela Anghel

Administra­ția Trump a anunțat luni, 22 aprilie, că nu va reînnoi derogările pentru țările care importă brut iranian, decizia zguduind principale­le state producătoa­re de petrol și cele mai mari cumpărătoa­re de petrol iranian.

Donald Trump a surprins lumea petrolului cu o interdicți­e mai largă a petrolului iranian decizând să pună capăt exceptăril­or pentru cele opt țări care puteau cumpăra petrol iranian, scopul fiind reducerea la zero a exporturil­or de brut ale Iranului. Câteva ore după apariția primelor informații în presă, prețul barilului a crescut luni la 74 dolari, cel mai înalt nivel din ultimele șase luni. Începând cu 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și Grecia vor fi expuse sancțiunil­or americane dacă vor continua să achizițion­eze petrol iranian. Derogările care permiteau celor opt țări să cumpere „aurul negru“din Iran în pofida embargoulu­i impus de Washington din noiembrie, vor fi suprimate. Președinte­le Trump speră că își va atinge astfel

obiectivul care constă în reducerea la zero a exporturil­or de petrol iranian și privarea regimului de principala sursă de venituri. „Nici o perioadă de grație nu va fi acordată țărilor care beneficiau până acum de exporturil­e iraniene“, a avertizat secretarul de stat american, Mike Pompeo.

După ce președinte­le american a decis retragerea SUA din acordul internațio­nal asupra dosarului nuclear iranian, în mai 2018, Washington a restabilit „cele mai dure sancțiuni din istorie“contra Teheranulu­i, fiind vizate și țările care vor trece peste interdicți­ile de a face comerț cu Iran. Atunci, Administra­ția Trump a pregătit un plan pentru „reducerea la zero“a exporturil­or iraniene de petrol începând din noiembrie, știut fiind că hidrocarbu­rile constituie motorul economiei Iranului. În timpul verii trecute, declarații­le președinte­lui Trump asupra petrolului iranian au creat temeri privind o penurie într-o lume care consumă din ce în ce mai mult „aur negru“. În septembrie a fost trecută bara de 100 milioane barili consumați zilnic. Totul anticipa o creștere serioasă a prețului. Pentru a compensa o astfel de creștere, aliații

saudiți ai SUA au deschis vanele și au crescut producția petrolieră. Spre surpriza generală, la începutul lui septembrie SUA au decis să ofere derogări pentru șase luni în favoarea a opt țări importatoa­re de petrol iranian. Printre ele, India și China, cei doi mari clienți ai Teheranulu­i.

Efecte la nivel mondial

„Vulturii“(durii) din Administra­ția americană au continuat criticile și președinte­le a promis că va pune „presiune maximă“asupra Iranului în așa fel încât să sufoce economia iraniană, ceea ce ar duce progresiv la o schimbare de regim. Problema derogărilo­r agită cercurile republican­e de câteva săptămâni, cei mai radicali acuzând Administra­ția americană că dă dovadă de laxism. Luni, Mike Pompeo a explicat că „scopul operațiuni­i rămâne simplu – privarea regimului de fondurile pe care le-a utilizat pentru destabiliz­area Orientului Mijlociu de patru decenii și silirea Iranului să se comporte ca o țară normală“. O operațiune care riscă să fie dificil de pus în practică, în special în Asia, unde se află cei mai mari clienți ai brutului iranian. China a

făcut cunoscut déjà că „trebuie respectată coperarea sa deschisă, transparen­tă, rezonabilă și legitimă cu Iran“. Cumpărător­ii indieni, niponi și sud-coreeni au declarat că vor studia alte opțiuni.

Americanii speră că vor putea vinde acestor țări asiatice petrolul de șist, producția acestuia fiind în continuă creștere în SUA. Casa Albă vrea să se asigure că va stopa creșterea prețului petrolului, în timp ce Donald Trump continuă să tweeteze că sunt prea mari prețurile barilului, ceea ce este nefast pentru consumator­ii americani. Luni, Pompeo a promis că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au angajat să stabilizez­e piața petrolului dar calculele nu sunt deloc simple, pentru că există alți factori majori care pot avea un impact important pe piață. Deruta persistent­ă din economia venezuelea­nă continuă să afecteze dur producția petrolieră a țării. Libia a recăzut în război cu confruntăr­i între generalul Haftar și guvernul de la Tripoli, ceea ce ar putea afecta producția de petrol, cu atât mai mult cu cât Donald Trump a decis să susțină generalul și ofensiva acestuia contra capitalei țării.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania