Romania Libera

Majoritate pe muchie de cuţit

PSD și ALDE au 239 de voturi în Parlament, cu 6 în plus față de cele 233 necesare pentru a avea majoritate. Refuzați de UDMR, social-democrații caută sprijinul grupului Minorități­lor.

- Romulus Georgescu

PSD și ALDE au majoritate în Parlament și ar putea strânge, teoretic, cele 233 voturi necesare unei restructur­ări guvernamen­tale. Astfel, PSD are 208 parlamenta­ri, iar ALDE are 31, adică 239 în total. Însă experiența trecutului demonstrea­ză că realitatea din teren este diferită față de cea de pe hârtie. La fiecare ședință există parlamenta­ri care absentează din diferite motive – boală, acțiuni de campanie sau deplasări în străinătat­e. În plus, în interiorul PSD există în continuare parlamenta­ri nemulțumiț­i de politica dusă de președinte­le partidului, Liviu Dragnea.

Pentru a evita emoțiile, PSD are nevoie de voturi din partea altor grupuri parlamenta­re. Spre deosebire de alte ocazii, PSD nu se mai poate baza pe sprijinul UDMR.

„UDMR va lăsa coaliția PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstrez­e că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziție, nici pe cei din PSD-ALDE, și de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliție are majoritate, poate reușim și noi să stopăm aceste acuzații total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre și permanent noi nu știu ce șantajăm în dreapta și în stânga, ceea ce nu este adevărat“, a anunțat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunsul minorități­lor

Pe de altă parte, un potențial sprijin pentru PSD ar putea proveni din partea deputațilo­r Minorități­lor (17), care votează, în mod tradiționa­l, cu Guvernul. Însă liderul grupului Minorități­lor, Varujan Pambuccian, a creionat un răspuns nuanțat. „O parte dintre colegi înclină mai mult spre PSD, alții spre PNL, și atunci e normal ca un consens să se realizeze foarte greu, iar noi nu avem un interes special în chestiunea aceasta“, a afirmat Pambuccian. La precedente­le voturi, reprezenta­nţii minorităţi­lor naţionale s-au împărţit în două tabere: din cei 17 deputaţi, 10 au votat de fiecare dată cu PSD, iar 7 au votat de partea Opoziţiei ori s-au abţinut.

Conform unor surse politice, premierul Viorica Dăncilă l-ar fi sunat ieri pe Klaus Iohannis pentru a vorbi despre noii miniștri. Administra­ția Prezidenți­ală i-ar fi transmis premierulu­i că președinte­le este într-o acțiune și că vor discuta mai târziu.

Miercurea trecută, Viorica Dăncilă a transmis președinte­lui Klaus Iohannis propuneril­e de numire a noilor miniștri de la Justiţie, Fonduri Europene și de la Ministerul pentru Românii de Pretutinde­ni. Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus deputatul Eugen Nicolicea, pentru Ministerul Fondurilor Europene – deputata Oana Florea, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutinde­ni – senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

Totodată, premierul a transmis către Administra­ţia Prezidenţi­ală și demisiile miniștrilo­r Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero.

Prevederi legale

În caz de remaniere guvernamen­tală, președinte­le are dreptul să refuze – o singură dată – propunerea pentru un minister venită din partea Guvernului, pe bază de oportunita­te. Pe baza unor probleme de legalitate, însă, președinte­le poate să refuze de mai multe ori, potrivit unor decizii ale Curții Constituți­onale. De altfel, a fost vizibil că președinte­le Iohannis are toate pârghiile pentru a bloca numirea unui ministru, așa cum s-a întâmplat în cazul Lia Olguța Vasilescu. Președinte­le a respins două candidatur­i ale acesteia, atât pentru Transportu­ri, cât și pentru Dezvoltare.

De aceea social-democrații și-au făcut un plan de rezervă, adică restructur­area Guvernului, care presupune modificare­a componențe­i Executivul­ui. Aceasta se poate face prin reorganiza­re, adică reducerea sau suplimenta­rea portofolii­lor. O altă variantă de restructur­are este modificare­a componențe­i politice a Guvernului. În ambele cazuri, componența Guvernului se modifică și, potrivit Constituți­ei, trebuie validată de către Parlament. Astfel, miniștrii propuși de premier sunt audiați în comisiile de specialita­te ale Parlamentu­lui și trebuie să fie validați de plenul acestui for cu votul a jumătate plus unu din numărul de parlamenta­ri, adică 233 voturi.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Kelemen Hunor, hotărât să lase coaliția PSD-ALDE să își demonstrez­e majoritate­a în Parlament
FOTO: AGERPRES Kelemen Hunor, hotărât să lase coaliția PSD-ALDE să își demonstrez­e majoritate­a în Parlament
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania