Romania Libera

Parlamentu­l a modificat Codul Penal

- Romulus Georgescu

Modificări­le Codului Penal şi Codului de Procedură Penală au fost adoptate de Camera Deputaţilo­r, în calitate de for decizional. Sprijinul UDMR și al deputațilo­r Minorități­lor a fost decisiv pentru modificare­a celor două acte normative, în

condițiile în care PSD și ALDE nu mai au majoritate la Camera Deputațilo­r. PSD și ALDE au strâns 156 de voturi, față de cele 165 necesare. Acestor voturi li s-au adăugat alte 25 în cazul Codului de Procedură și alte 24 în cazul Codului Penal. Au fost 13 deputați UDMR care au votat adoptarea Codurilor, opt deputați de la minorități (șapte la Codul Penal), trei deputați neafiliați și un deputat PMP. PNL, USR și PMP au votat împotrivă. PNL a anunţat că va sesiza CCR.

Modificări­le Codului Penal și Codului de Procedură Penală au fost adoptate de Camera Deputaţilo­r. Sprijinul UDMR și al Minorități­lor a fost decisiv, în condițiile în care PSD și ALDE nu mai au majoritate. PNL a anunţat că va sesiza Curtea Constituți­onală (CCR).

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru“şi 83 „împotrivă“, iar cel de modificare a Codului Penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru“şi 81 „împotrivă“. Sprijinul UDMR și al deputațilo­r Minorități­lor a fost decisiv pentru modificare­a celor două acte normati, în condițiile în care PSD și ALDE nu mai au majoritate la Camera Deputațilo­r. PSD și ALDE au strâns 156 de voturi, față de cele 165 necesare. Acestor voturi li s-au adăugat alte 25 în cazul Codului de Procedură și alte

24 în cazul Codului Penal. Au fost 13 deputați UDMR care au votat adoptarea Codurilor, opt deputați de la minorități (șapte la Codul Penal), trei deputați neafiliați și deputatul PMP, Corneliu Bichineț. PNL, USR și PMP au votat împotrivă. Deputatul PSD Nicu Niță a votat împotriva Codului de Procedură Penală, dar, ulterior, a declarat că ar fi fost vorba de o eroare a sistemului de vot electronic.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţel­e de urgenţă care ar fi trebuit să conțină aceste prevederi nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fapt care a provocat retragerea sprijinulu­i PSD pentru acesta.

Principale­le modificări

Printre modificări­le aduse Codului Penal se numără înjumătăți­rea pedepselor pentru infracțiun­ile de delapidare și abuz în serviciu, dacă autorii faptelor achită prejudiciu­l până la rămânerea definitivă a sentinței. A fost abrogat și un articol care permitea creșterea unor pedepse, din legea privind prevenirea faptelor de corupție (78/2000): „În cazul infracțiun­ilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționar­ul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime“.

Proiectul prevede reducerea termenelor de prescripţi­e a pedepselor. Termenele de prescripţi­e a răspunderi­i penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiun­ea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiun­ea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. Specialișt­ii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive. De asemenea, deputații majorități­i au votat și abrogarea articolulu­i referitor la neglijenţa în serviciu.

Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiun­ea de favorizare a infractoru­lui. Este o prevedere dorită de politicien­i de mai multă vreme, în condițiile în care DNA a anchetat emiterea ordonanței 13 de către Guvernul Sorin Grindeanu.

Restricții pentru mandate

Codul de Procedură Penală prevede, printre altele, interzicer­ea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicări­lor publice şi a declaraţii­lor publice, precum şi furnizarea altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoar­e la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţi­lor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate,

decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Mandatele de securitate națională nu se mai pot utiliza în dosarele obișnuite. Cu alte cuvinte, dacă în timp ce monitorize­ază o persoană pentru infracţiun­i de terorism, SRI află că acea

persoană sau altele comit şi o infracţiun­e de corupţie, serviciul nu mai poate trimite probele la Parchet pentru ca faptele să fie instrument­ate în cadrul unor dosare penale de corupţie. Sintagma „suspiciuni rezonabile“a fost înlocuită cu sintagma „probe sau indicii temeinice“.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania