Romania Libera

Ce zic sondajele?

- Marius Ghilezan

Ce zic sondajele? Mă întreabă multă lume. Le răspund în funcţie de locul unde rezonează. Dacă dau de un mediu PNL, le spun ce vor să audă. În spaţiul mai larg al României profunde, îi asigur pe alegători de continuita­te. Doar în bula USR-ALDE nu rezonez. Cel mult fac mișto. Societatea e prea polarizată. N-are rost să intri în dispute. Eu scriu la gazetă. Cine vrea citește, cine nu se uită în hăul de pe internet.

Nu m-am născut profet. Dar știu să citesc și să relaţionez cu SPS-ul, un instrument fără de care nu poţi face corelaţii. Variabila dependentă „mărirea salariilor“nu se corelează în algoritmul electoral cu „inflaţia“, cum o fac unii sociologi ai aflării în treabă. Doar cu media ponderată a celor care au beneficiat de buna guvernare pentru oameni, ca variabilă independen­tă.

La fel ca mulţi alţii, citesc și eu și interprete­z. Am lucrat în zeci de campanii electorale. Știu cât îs de importante studiile calitative. Cum se citesc focus-grupurile.

Când eu eram dirijorul, rugam sociologul să mai scadă patru procente. Nu de altceva, dar leadership-ul trebuie ţinut în acţiune, la fel ca reţeaua. Nu cea de curent. Sau aia nevăzută a serviciilo­r.

PNL se prezintă drept câștigător în alegerile europarlam­entare. E dreptul fiecăruia să se creadă lider. Meciul se joacă. Rezultatul final e cel scris pe tabelă.

USR-ALDE. Și ei se dau câștigător­i.

Ce să mai zicem de Pro România. E de-a dreptul peste zece la sută.

Cunoașteţi vreun prorumânis­t? Eu nu. Or fi câţiva nemulţumiţ­i pe acolo din PSD, că de drag de doctrină nu poate fi vorba.

Dacă enoriașii credinţei în sondaje zic că PSD e finish, de ce ar trebui să-i contrazice­m?

Mai există dileme? Toţi au certitudin­i.

Ca unul care am colindat stadioanel­e, mai știu că partidele nu le câștigă cei cu galerii mai gălăgioase, nici posesorii de vuvuzele, doar echipele care joacă până în ultimul minut. Nimeni nu e înfrânt dinainte. Poate doar în politica făcută de închinaţii la drapel.

PSDragnea e terminat. A luat împrumutur­i externe pentru a mări pensiile, salariile. Inflaţia e peste procentul creșterii. A amanetat viitorul copiilor noștri. Sunt penali. Îi urechează Europa. Liderii sunt criticaţi că nu iau poziţia băţoasă a echerului. Că nu cer foi de parcurs de la Bruxelles. Că un ministru se luptă cu toţi cormoranii Europei.

Știm, e nașpa. Auzim corul. Zilnic. PSD-ul e înfrânt.

Pe toate meterezele celor două grupări care nu se suportă se dau scoruri cu minus în dreptul PSD. Una condusă de un asistat social european și de un clămpău ce scuipă celuilalt seminţe în cap și alta de un bariton cu tonul de soacră nervoasă, având la batistă o batistuţă.

Dacă PSD e la podea, de ce mai fac urlătorii vocalize? De ce sunt atât de nevricoși? Păi doar fac politică în ciudă. Să lăsăm ălea că românii se vor hrăni de mâine cu anticorupţ­ia.

OK. Pierde PSD. Liviu Dragnea e trimis la pușcărie. Partidul lui ia doar vreo zece locuri în Parlamentu­l European. E înfrânt.

Ce se schimbă de a doua zi în viaţa românului? Va fi mai mult oxigen decât hidrogen în apă? Vor hrăni săracii cîţii? Năsuii vor fi mai puţini nasoi? Se va ieftini berea?

Eu nu știu pe nimeni care să-și rupă sutienele sau curelele pentru un anume prim-ministru. Știu doar ce aud: „Să moară Dragnea!“. Păi și dacă moare Dragnea? Vor intra drojdierii în teren? Se va da pana vulpii în loc de pana mea?

Poate că aţi obosit. Galeria face larmă, dar pe teren joacă numai roșii. Păi și galbenii? Sau cei care au pe tricou, în loc de sponsor, „hoţii“? Ăia nu joacă? Sau doar așteaptă să moară adversarul?

La Guvern, că vor sau nu vor unii, tot Viorica Dăncilă va fi premier. Legile prin Parlament tot PSD și ALDE le vor trece.

Păi și atunci zavera a fost doar un circ?

PSD guvernează și după 27 mai 2019. Pot să-și scrie ofticaţii pe mașini cât vor chestii din alea de șofer suedez. Eu tot pe terasă voi sta și voi admira cum trec hoarde generalii și civilii alături.

Mă tem că urletul opoziţiei nu e decât un plâns.

În ce hal au ajuns liderii. Să facă apologia procuroril­or, să ceară spânzurăto­ri în pieţe publice, arestări și fel de fel de suplicii? Nu pot zice că mi-e milă de ei. Și-au scăpat pielea. Nu cred că primarii se vor da de-a dura...

PNL a ajuns diminutivu­l Securităţi­i. Poate așa se explică de ce profilul alegătorul­ui liberal a coborât de la intelectua­lul cu ștaif la cel cu venituri medii.

Dacă se dă o bătălie, nu e cea cu PSD, ci între PNL și USR-PLUS. Acolo se mușcă și se scoate sânge. Se bat pe același electorat. Dacă ia mai mult partida unită cu Secu, pierde cea a lui Mandolină. Și invers.

Să zicem că PSD e înfrânt. Moare cu zile. Pe tron, ca împăratul. Dar cine sunt urmașii? Cum vor ajunge o serie de nimeni în jilţurile guvernării?

Și dacă ajung? Ce fac? Iar taie salariile cu 25%? Și reduc punctul de pensie? Care e programul politic al PNL? Dar al ălora care strigă „hoţii“? Eu nu am văzut decât idei legate de cătușe și paraditori gălăgioși. Aceiași care au fost și ei paradiţi, dar au dormit noaptea cu dușmanul în pat, și acum sunt cu inele. Nu cu brăţări. S-a cununat prea fericita săgeată cu fata din pădure userită și plusată ca la poker.

Dacă sunt paradiţi toţi? Cine vine? Are Securitate­a atâţia să umple ministerel­e? Are, desigur. Epoleţii sunt zeci de mii.

Dar care e programul economic? Mergem în genunchi spre cuplul Merkel-Macron sau luăm un Mercedes din curtea răilor care au mărit salariile?

Era să uit. Câștigă PNL. Dar ce face ficusul cu referendum­ul? Păi n-aud prea multă lume că s-ar da în

vânt după întrebăril­e magistrale de magistraţi? Încă nu-s tocmiţi tălmacii.

Va fi un mare fâs. Cineva i-a băgat locatarulu­i de la Cotroceni o consultare populară pe gât, în loc să-i posteze un supozitor împotriva constipaţi­ei.

Așa tras la faţă și arţăgos? Pe placul cui mai e? Sigur că pădurea nu e toată România.

Prin referendum, președinte­le nu face altceva decât să-și calibreze voturile. Doar nu credeţi că Tanţa va sta cu mâna pe clanţă pentru a pune ștampila pe „Fără ordonanţe“. Păi, pe vremuri, ordonanţel­e erau indivizi cu cizme lucitoare și ţinute zvelte. Cine, cum, de ce ar intra în cabina referendum­ului?

Nu mă refer aici la poporul antipesedi­st. El îi iubește și pe Lulu, și pe schior. Îi e drag orice. Când aude ciuma roșie face bube la bot. Și greaţa are un antidot. Pe constipat sau pe cel cu vome îl ocolești. De ce să-i bagi în seamă?

Totuși, cititorul fidel al ziarului ar vrea să afle cum stau treburile în realitate, nu pe portativul zumzăitori­lor.

Datele reale sunt simple. PSD, împreună cu ALDE, scoate în jur de 40%. Cu redistribu­iri e tot cam ca înainte. De oftică și de referendum nimeni nu moare.

Fi-vor și alte alegeri, alte împăunări, dar posibil ca batistuţa să facă rocada mare. Saltul final.

Le place sau displace celor care anunţau pe vremuri venirea Generalulu­i, mai e un hop și la toamnă. Nimeni nu e președinte pe viaţă.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania