Romania Libera

Emoții, lacrimi și bucurie la plecarea bricului „Mircea“în marș

Velierul va ajunge inclusiv în Hamburg, portul unde a fost construit La bord se află 178 de persoane din mai multe țări. Tinerii cadeți se vor întoarce, după trei luni, marinari.

- Cristian Hagi

Dana militară a Portului Constanța a fost plină de emoție ieri. 178 de persoane s-au urcat la bordul bricului „Mircea“, care era acostat lângă fregatele „Regina Maria“și „Regele Ferdinand“. Tinerii cadeți se vor întoarce, după trei luni, marinari.

Dana militară a Portului Constanța a fost plină de emoție, ieri. 178 de persoane s-au urcat la bordul bricului Mircea care era acostat lângă fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand. Aceștia vor sta la bordul velierului trei luni, mai exact 93 de zile. Alături de ei, pe cheu, au venit membri ai familiei, în special ai cadeților de anul I și II. La numai 19 și 20 de

ani, aceștia au plecat în ceea ce foștii marinari de pe bric numesc „aventura vieții lor“. Erau vizibili emoționați, dar cu siguranță că emoții mai mari, trădate de lacrimi șterse pe furiș și de îmbrățișăr­ile lungi și strânse, aparțineau familiei. Mame, tați, frați și surori. Un tânăr privea lung la navă, își căuta sora din priviri. „Este student al academiei în anul I. Sora sa e la bord, e anul al II-lea. La anul pleacă și el“, mi-au spus reprezenta­nții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

Se întorc marinari

Deși obișnuiți cu plecarea celor dragi de acasă, membrii familiei priveau acum altfel această plecare, pentru că nu vorbim despre un simplu voiaj, ci despre o adevărată inițiere. „Avem la bord 178 de persoane, ne vom întoarce, după trei luni, cu 178 de marinari“, a spus comandorul Mircea Târhoacă, comandantu­l navei-școală Mircea. „Am așteptări foarte mari. Sunt pentru prima dată pe bricul Mircea, va fi o experiență unică în viață“, a spus o tânără adolescent­ă, elevă a academiei. „Am emoții, este un marș foarte lung, dar cred că va fi o experiență foarte plăcută în final“, a spus și un tânăr.

Numele lui este

„Să ai o călătorie plăcută“

Potrivit Forțelor Navale, echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, cărora li se alătură și 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina. Câte doi din fiecare țară. Unul dintre chinezii de la bord se numește Qu Luping. Ne-a spus că numele lui înseamnă „Să ai o călătorie placută“. Era nerăbdător să plece în marș, deși era prima sa experiență de acest gen.

Prin cinci mări și un ocean

Nava-Școală „Mircea“va traversa pe parcursul celor trei luni de marș Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almería (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampto­n (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia). Velierul va acosta în portul Almería (Spania), în perioada 25 - 26 mai, pentru ca membrii echipajulu­i să își poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentu­l European. Nava-Școală „Mircea“se va întoarce acasă miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini. „La întoarcere vom parcurge în intinerari­u toate porturile desfășurat­e conform planului de acum 80 de ani. Pe timpul acestui marș, în portul Hamburg vom organiza, între 25 și 29 iunie, o ceremonie care să aducă

în atenție faptul că Bricul Mircea este un simbol al academiei și a forțelor navale române și a armatei României. Am proiectat cu atenție cu Statul Major acest marș de instrucție și suntem înaintea plecării în acest voiaj cu un număr impresiona­nt de militari“, a spus, la bordul bricului, contraamir­alul de flotilă Mihai Panait.

Lansată la apă în 1938

Potrivit datelor tehnice oferite de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, Nava-Școală „Mircea“este un velier tip bark de clasa A, cu trei arbori, având înălţimea maximă de 44 de metri pe care pot fi arborate în marș 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Șantierul Naval Blohm & Voss din Hamburg, Germania și din serie mai fac parte navele surori: Eagle – SUA, Gorch Fock I – Germania, Gorch Fock II – Germania și Sagres – Portugalia. Pe 22 septembrie 1938, nava-școală a fost lansată la apă și botezată cu numele Mircea, alegere justificat­ă de bogata tradiţie și renumele predecesor­ului, bricul Mircea, un velier din lemn cu două catarge. „Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân, ce a cârmuit Ţara Românească în perioada 1386-1418 și sub a cărui domnie navigaţia autohtonă și comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană, el însuși adăugându-și titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare“– se arată în comunicatu­l ANMB. Ca semn distinctiv, velierul are în prova, sub bompres, un galion, reprezentâ­ndu-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei. Pe 27 aprilie 1939 la bordul velierului-școală a avut loc ceremonia ridicării pavilionul­ui naţional, iar pe data de 1 mai 1939 N/Ș Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare. N/Ș Mircea a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialită­ţi, de tinerii elevi ai Școlii Navale, de navele aflate în port, între care și vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda simbolic ștafeta pregătirii marinăreșt­i noii nave. Pe 3 iulie 1939, N/Ș Mircea a plecat în primul său marș de instrucţie în Marea Mediterană făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania