Romania Libera

Procurorii Kövesi, Onea și Iacob vor fi judecaţi de colegii lor din CSM

- Mihai Diac

Secția pentru procurori în materie disciplina­ră din cadrul CSM va analiza, miercuri, dosarele întocmite de magistrați­i Inspecției Judiciare (IJ) împotriva procuroril­or Laura Codruța Kövesi, Lucian Onea și Marius Iacob. Potrivit

unui document postat pe site-ul CSM, membrii Secției pentru procurori vor analiza, în ședința din 8 mai 2019, acuzațiile, formulate de IJ, conform cărora acești trei procurori ar fi încălcat Articolul 99 din Legea 303/2004 (Statutul judecători­lor și procuroril­or). Într-un dosar este acuzată Laura Codruța Kövesi, într-altul sunt acuzați atât Kövesi, cât și Marius Iacob, iar într-un dosar distinct apare numele lui Lucian Gabriel Onea – care este deja suspendat din funcția de procuror.

Secţia pentru procurori a Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii (CSM) îi va judeca pe Laura Codruţa Kövesi – fosta șefă a DNA, pe Marius Iacob – fostul procuror-șef adjunct al DNA, precum și pe Lucian Onea, fostul procuror șef al DNA Ploiești.

S

Laura Codruța Kövesi, Marius Iacob și Lucian Onea vor fi judecați, miercuri, de CSM, pe baza a patru dosare întocmite de Inspecția Judiciară (IJ).Într-unul dintre dosare apare doar numele Laurei Codruța Kövesi, iar într-un alt dosar Kövesi apare alături de fostul ei adjunct de la DNA, Marius Iacob.

În primul dintre dosare, magistrați­i de la Inspecția Judiciară o acuză pe Kövesi de „nerespecta­rea secretului deliberări­i sau a confidenţi­alităţii lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informaţii de aceeași natură de care a luat cunoștinţă în exercitare­a funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, dacă fapta nu constituie infracţiun­e”, în perioada în care Kövesi exercita funcția de procuror-șef al DNA.

Răspundere­a disciplina­ră a procuroril­or

În alt dosar, în care apare alături de Marius Iacob, Laura Codruța Kövesi este acuzată de încălcarea mai multor articole referitoar­e la răspundere­a disciplina­ră a procuroril­or. Potrivit IJ, Laura Codruța Kövesi ar fi comis fapte „care aduc atingere onoarei sau probităţii profesiona­le ori prestigiul­ui justiţiei, săvârșite în exercitare­a sau în afara exercitări­i atribuţiil­or de serviciu“și ar fi avut atitudini „nedemne în timpul exercitări­i atribuţiil­or de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetulu­i în care funcţionea­ză, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabi­li ori reprezenta­nţii altor instituţii“. Laura Codruța Kövesi s-ar mai face vinovată de „nerespecta­rea în mod nejustific­at a dispoziţii­lor ori deciziilor cu caracter administra­tiv dispuse în conformita­te cu legea de

conducător­ul instanţei sau al parchetulu­i ori a altor obligaţii cu caracter administra­tiv prevăzute de lege sau regulament­e”.

Tot potrivit Inspecției Judiciare, Marius Iacob – fost procuror-șef adjunct al DNA – s-ar face vinovat de „nerespecta­rea îndatoriri­i de a se abţine atunci când judecătoru­l sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustific­ate de abţinere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversa­rea judecăţii”.

La rândul lui, fostul șef al DNA Ploiești, controvers­atul Lucian Onea, este considerat vinovat de „încălcarea prevederil­or legale referitoar­e la incompatib­ilităţi și interdicţi­i privind judecători­i și procurorii“.

Anchetarea lui Kövesi de către IJ a început, potrivit unui comunicat al acestei instituții, în ianuarie 2018. Acțiunea disciplina­ră a început la 12 ianuarie 2018, când Laura Codruța Kövesi era încă în funcția de procuror-șef al DNA. La acel moment, una dintre abaterile disciplina­re ale șefei DNA ar fi fost cea evidențiat­ă de înregistră­rile apărute în spaţiul public, din timpul unei ședinţe de lucru care avusese loc la data de 18 iunie 2017.

„Procuroru-șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii și credibilit­ăţii instituţie­i, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrument­area urgentă a unor dosare «cu miniștri», de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatori­u al Deciziei CCR 68/2017 și a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţi­onale și a unui judecător al Curţii Constituţi­onale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritize­ază soluţionar­ea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelo­r cercetate“, spuneau inspectori­i IJ despre Laura Codruța Kövesi.

Kövesi ar fi folosit „faţă de colegii procurori un ton superior și agresiv, inadmisibi­l în raport cu standardel­e minimale de etică și deontologi­e ale unui magistrat, de natură a genera în

rândul opiniei publice un sentiment de indignare și un dubiu legitim cu privire la respectare­a principiil­or supremaţie­i Constituţi­ei și a legilor, precum și a imparţiali­tăţii procuroril­or“.

Limbaj denigrator și insultător față de subalterni

Tot în perioada în care se afla în fruntea DNA, Laura Codruța Kövesi ar fi trimis un e-mail în care „a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procuroril­or cuvinte și expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător și ameninţăto­r, respectiv «lași», «bârfitori», «infractori»”.

Laura Codruţa Kövesi a fost revocată din funcţia de procuror-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţ­ie la data de 9 iulie 2018, de președinte­le Klaus Iohannis, la cererea ministrulu­i Justiției, Tudorel Toader.

După revocarea din fruntea DNA, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kövesi să revină ca procuror la DIICOT Sibiu, unde lucrase înainte să fie numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general.

Dar în ciuda acestei hotărâri a CSM, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kövesi să vină să lucreze în subordinea lui, la București, la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetulu­i General.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania