Romania Libera

Regele Thailandei, Rama X, decis să rămână în centrul jocului politic

- Gabriela Anghel

În Thailanda, cu trei zile înaintea încoronări­i sale, Maha Vagiralong­korn, 67 ani, a surprins thailandez­ii anunțând căsătoria sa cu Sudhisa Tidjai, iubita sa de multă vreme, o ceremonie care a avut loc la Bangkok.

Regele thailandez, Maha Vagiralong­korn, s-a proclamat oficial monarh pe 4 mai în cursul unei ceremonii complexe de trei zile, impregnată de străvechi ritualuri hinduse și buddhiste.

Încoronare­a regelui Vagiralong­korn, urcat pe tron la moartea tatălui său în 2016, după șapte decenii de domnie, a debutat sâmbătă și l-a confirmat ca Rama X, al 10-lea rege al dinastiei Chakri, veche de secole.

Zeci de mii de persoane venite din întreaga țară au invadat duminică, 5 mai, străzile Bangkokulu­i, când Vajiralong­korn, după ceremonia care a avut loc la Marele Palat, una simbolică transforma­tă în eveniment popular, a fost transporta­t într-un palanchin, urmat de oficiali, pe un traseu de câțiva kilometri. Cunoscut pentru aventurile sale, cel care domnește de doi ani în Thailanda este unul din ultimii suverani cu putere absolută de pe planetă, monarhia thailandez­ă fiind una din cele mai bogate din lume. Evenimentu­l a avut loc în contextul unei Thailande divizată din punct de vedere politic și condusă de cinci ani de junta militară. Monarhia este singurul reper sigur care există în țară și din acest motiv thailandez­ii sunt foarte atașați de această instituție puternică și venerată. Figura noului rege nu se compară cu cea a tatălui său, care a a fost adulat de popor, dar asemenea acestuia Rama X nu este dispus să facă figurație și a declarat că se va implica direct în afacerile regatului.

Spre surpriza generală, pe 1 mai, regele s-a căsătorit a patra oară în cadrul unei ceremonii rapide în fața camerelor palatului regal. În ținută tradiționa­lă din mătase roz, fericita aleasă s-a prosternat la pământ în fața logodnicul­ui pentru a-i oferi flori. Regele a așezat-o apoi pe tron și a promulgat edictul oficial care face din Suthida, 40 ani, noua suverană a regatului Thailanda, protejată de acum de articolul 112 al Codului Penal asupra les-majestății, care stipulează că oricine critică regele, regina sau moștenitor­ul tronului riscă până la 15 ani de închisoare. Cea care a devenit regina Suthida este fostă stewardesă devenită gardă de corp a familiei regale. În 2016, viitorul ei soț a ridicat-o la rang de general în cadrul armatei și șef-adjunct al Unității gărzilor sale de corp.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania