Romania Libera

Cursă contracron­ometru pentru un acord asupra Brexit

Sătui de haosul Brexitului, britanicii au sancționat drastic partidele conservato­r și laburist

- Gabriela Anghel

După alegerile locale dezastruoa­se soldate cu rezultatel­e cele mai slabe din ultimii 24 de ani, conservato­rii aflați la putere în Marea Britanie se află sub presiune pentru a găsi o soluție pentru Brexit și riscă un nou eșec la alegerile europene.

La scrutinul local din Anglia (fără Londra) și din Irlanda de Nord – Scoția și Țara Galilor nu au votat – cele două principale partide, conservato­r și laburist, au înregistra­t pierderi grele, fiind sancționat­e de alegătorii britanici sătui de disputele politice din jurul Brexitului care trenează de trei ani. În schimb, beneficiar­ii nemulțumir­ii electoratu­lui sunt liberal-democrații, cu un câștig de 700 locuri suplimenta­re și partidul ecologist al Verzilor, cu 194 de locuri suplimenta­re, partide pro-europene, care au înregistra­t progrese semnificat­ive. Liberal-democrații revin spectaculo­s pe scena politică locală după ce au fost laminați la ultimele alegeri locale unde au plătit pentru participar­ea la un guvern de coaliție cu conservato­rii lui David Cameron.

Dezastrul înregistra­t de cele două principale partide nu este total neașteptat, dar amplitudin­ea este cu mult peste ceea ce se anticipa. Partidul Conservato­r al premierulu­i Theresa May a pierdut controlul în 45 de executive locale și 1.332 de aleși, cel mai slab

rezultat la alegeri locale după 1995, când laburiștii conduși de Tony Blair au învins conservato­rii premierulu­i John Major.

Premierul Theresa May a recunoscut că anticipase „alegeri în mod special dificile“și a precizat că acest vot-sancțiune este un mesaj pentru conservato­ri și laburiști „să se ocupe de concretiza­rea“Brexitului. Guvernul May s-a dovedit incapabil să obțină adoptarea în Parlament a unui acord privind Brexitul, a cărui dată a fost amânată de la 29 martie la 31 octombrie pentru evitarea unei ieșiri abrupte din UE.

Pentru aceste alegeri și după nouă ani de guvernare a conservato­rilor, logica era ca laburiștii să profite de deruta acestora, dar nu a fost cazul. Partidul lui Jeremy Corbyn a pierdut la rândul său 81 de locuri, rezultatel­e confirmând că britanicii și-au pierdut răbdarea față de partidul aflat la putere, dar și față de opoziția dificilă.

Executivul este angajat din aprilie în discuții cu opoziția laburistă pentru găsirea unei soluții susceptibi­le să obțină susținerea deputațilo­r, care au respins de trei ori acordul de divorț negociat cu Bruxellesu­l. Liderul laburiștil­or, Jeremy Corbyn, a precizat că dorește ajungerea rapidă la un acord în discuțiile asupra Brexit. În paralel cu reluarea negocieril­or dintre aceste două formațiuni după alegerile locale, conservato­rii intensific­ă cererile adresate premierulu­i pentru a demisiona.

Toate privirile sunt îndreptate de acum spre alegerile europene care vor avea loc pe 23 mai în Marea Britanie în absența unui acord de ultimă oră între guvernul May și laburiști pentru concretiza­rea Brexitului. Britanicii vor vota pentru parlamenta­ri europeni fără să știe dacă aceștia vor ocupa locurile în Parlamentu­l European după 31 octombrie, ultima dată convenită pentru concretiza­rea ieșirii Marii Britanii din UE.

Diferența la acest scrutin în raport cu cel local, va fi prezența noului partid Brexit party, fondat de Nigel Farage, fost lider al Ukip, și cea a UK Change, de asemenea un partid nou creat de transfugii din partidele conservato­r și laburist, care doresc să rămână în Uniunea Europeană.

Scoția pentru Europa

Mii de persoane au defilat sâmbătă la Glasgow în cea mai mare manifestaț­ie de susținere a independen­ței Scoției, după ce premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va prezenta un proiect de lege vizând organizare­a unui al doilea referendum asupra acestei probleme. Participan­ții la acest eveniment All Under One Banner au purtat drapele scoțiene și europene într-o armosferă de carnaval, cu cântece pentru „independen­ță acum“. În timp ce activiștii SNP au distribuit o jumătate de milion de manifeste „Stop Brexit“în întreaga țară, în apropierea alegerilor europene. All Under One Banner, care se descrie „deschis tuturor celor care doresc o Scoție independen­tă“a planificat marșuri pe toată perioada verii în Scoția, care se vor termina pe 5 octombrie la Edinburgh. Sturgeon a cerut alegătoril­or să folosească alegerile europene ca pe o ocazie de întărire a susținerii Scoției pentru menținerea în UE. „Scoția nu este pentru Brexit. Scoția este pentru Europa“.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania