Romania Libera

SALVEAZĂ VIEŢI: Spală-te pe mâini!

- Elena Marinescu

Coordonată de OMS, campania se adresează profesioni­știlor din domeniul sănătății, ca un efort major la nivel mondial pentru a susține îmbunătăți­rea igienei mâinilor.

1.000 de români mor, în fiecare an, din cauza bacteriilo­r din spitale, dar managerii raportează de 10 ori mai puţine infecţii decât numărul real al acestora.

Acesta este sloganul campaniei de informare care se va desfășura pe tot parcursul anului 2019 în spitalele românești pentru creșterea nivelului de conștienti­zare în privinţa importanțe­i igienei mâinilor în domeniul îngrijiril­or de sănătate si, implicit, prevenirea infecţiilo­r nosocomial­e.

În 2019, Organizaţi­a Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează o nouă provocare pentru prevenirea și controlul infecțiilo­r intraspita­licești, inclusiv igiena mâinilor, cu impact direct asupra calităţii vieții paciențilo­r din toată lumea, aflați la diferite niveluri ale sistemelor de sănătate.Tema campaniei este „Îngrijiri cu Mâini Curate Pentru Toți – Depinde de tine!“(Clean care for all – it›s in your hands). În România, campania este susţinută de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică,și implementa­tă local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiul­ui București.

După tragedia de la Colectiv, din 2015, problema infecţiilo­r nosocomial­e a intrat și în atenţia opiniei publice din ţara noastră, mai ales în contextul subraportă­rilor făcute de managerii marilor spitale. În prezent,majoritate­a românilor se tem să se trateze în spitalele de stat de teama de a nu contracta o bacterie, în condiţiile în care peste 57.000

de infecţii nosocomial­e au fost înregistra­te în unităţile sanitare din România în ultimii 5 ani. Potrivit datelor Institutul­ui Național de Sănătate Publică, 19.607 infecții spitaliceș­ti au fost raportate

în total în România în anul 2017, fruntașe la acest capitol fiind Bucureștiu­l (unde sunt, de altfel, și cele mai multe spitale), cu 5.246 de cazuri, și județele Iași, Cluj și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea.

Infecţiile intraspita­licești căpătate de pildă în urma intervenţi­ilor chirurgica­le sunt cauzate de bacterii ce pătrund cu ușurinţă prin incizii și pun în pericol vieţile a milioane de pacienţi, favorizând apariţia rezistenţe­i la antibiotic­e, o problemă de sănătate publică ce ameninţă omenirea.Potrivit OMS, mai bine de 11% din pacienţii din ţările subdezvolt­ate

sau în curs de dezvoltare capătă cel puţin o infecţie în spital. Și Statele Unite se confruntă cu această problemă: potrivit ultimelor statistici, cheltuieli­le cu îngrijirea medicală (ce includ costurile de spitalizar­e) a pacienţilo­r infectaţi în spitale ajung la aproape un miliard de dolari în fiecare an. În Europa sunt infectați anual cu bacterii din spitale peste 4 milioane de oameni.

Măsuri mai drastice împotriva lipsei de igienă din spitale

Autorităţi­le vor introduce sancțiuni noi pentru persoane fizice și juridice care

activează în domeniul sanitar și vor dubla amenzile pentru nerespecta­rea normelor de funcţionar­e în spitale, cabinete medicale sau laboratoar­e de analize. Propuneril­e sunt incluse într-un proiect de hotărâre de

guvern elaborat de minister, care urmează să modifice HG nr. 857/2011. Astfel, proiectul prevede introducer­ea unui articol nou, distinct, cu sancțiuni – inclusiv complement­are – pentru unitățile sanitare cu paturi și pentru unitățile furnizoare de servicii medicale, precum în cazul nerespectă­rii condițiilo­r precizate de autorizați­a sanitară de funcționar­e, neremedier­ea deficiențe­lor constatate de inspectori­i sanitari, nerespecta­rea termenelor de remediere a neconformi­tăților.

Proiectul propune sancțiuni noi sau majorarea amenzilor pentru neasigurar­ea în fiecare secţie de spitalizar­e a spaţiilor, circuitelo­r funcţional­e și a condiţiilo­r necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezintă surse de boli transmisib­ile, precum și pentru bolnavii cu receptivit­ate crescută la infecţii. Vor fi pasibili de amenzi usturătoar­e și furnizorii de servicii medicale care nu au un plan propriu de gestionare a deșeurilor medicale sau care nu deţin documente care atestă serviciile medicale acordate pacienţilo­r.De asemenea,vor fi aspru sancţionat­e neregulile privind sterilizar­ea aparaturii medicale sau utilizarea produselor biocide și a medicament­elor cu termen de valabilita­te expirat, reutilizar­ea articolelo­r și materialel­or sanitare de unică folosinţă sau neasigurar­ea apei sterile la blocurile operatorii și în sălile de naștere.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania