Romania Libera

România a promovat în a doua divizie valorică a Campionatu­lui Mondial

- Cristi Frisk

Plecată la drum cu gândul de a evita retrograda­rea, echipa națională de hochei pe gheață a României a obținut promovarea din grupa valorică IB a Campionatu­lui Mondial. La Talinn, în Estonia, tricolorii au obținut cinci victorii din tot atâtea posibile. Cu 13 puncte, România a promovat în a doua grupă valorică, IA.

După primele trei victorii, 4-3 după șuturile de departajar­e cu Estonia,3-2 cu Japonia și 3-2 în prelungiri cu Polonia,România a devenit favorită la ocuparea primului loc.Ultimele două meciuri nu au însemnat însă simple

formalităț­i.România a învins Ucraina cu 5-1,victoria fiind rodul unei organizări tactice de excepție,dar și eficienței liniei speciale de superiorit­ate. Borysenko, Butochnov și Yemilianen­ko, ucraineni naturaliza­ți,au jucat foarte bine împotriva țării lor de origine.

Victoria cu batavii a consfințit promovarea

Ultimul meci al competiție­i s-a disputat împotriva Olandei, iar România s-a impus cu 3-1 (1-0, 1-1, 1-0). Biro și Goga au marcat în superiorit­ăți, iar apoi, pe final, Balasz a lobat pucul în

poarta goală a olandezilo­r, care căutau egalarea. România, prin acest succes, și-a asigurat promovarea, indiferent de rezultatel­e din ultimele partide ale rundei.

De menționat că olandezii au avut, pentru ultimele două meciuri, batavii au primit aportul unei linii de profesioni­ști, dar nu au reușit să evite retrograda­rea.

Statistici foarte bune pentru hocheiști

România a avut,la acest Campionat Mondial,cei mai buni portari.Toke Zoltan a avut un procentaj al paradelor de 94,34%,iar colegul său

Patrik Polc a fost al doilea,cu 93,81%.Ambii au avut o medie de sub două goluri primite pe meci.Toke a apărat cu Polonia și Olanda,în restul meciurilor fiind folosit Polc.

România a avut cea mai eficientă ofensivă, cu 18 goluri din 113 șuturi, ceea ce înseamnă 13,74%. Cu 7 goluri și 46,57% procentaj, România a fost cea mai bună echipă în superiorit­ate, iar în inferiorit­ate nu am primit niciun gol în cele 18 situații de acest gen ivite. Poarta, asigurată de Toke și Polc a avut un procentaj total de 94,00% și o medie de 1,75 goluri pe meci.Antrenorul slovac, Julius Penzes,

care lucrează și pentru Corona Brașov, a fost principalu­l artizan al unei organizări tactice deosebite, care a generat aceste rezultate.

Lotul României a fost compus din următorii hocheiști:

Toke Zoltan, Patrik Polc – portari;

Pavlo Borysenko,Yevhen Yemelianen­ko, Csergo Hunor, Roberto Gliga, Molnar Zsombor – linia I;

Sallo Alpar, Farkas Tamas, Reszegh Tamas,Anton Butochnov, Rokaly Szillard – linia a II-a;

Goga Attila,Borș Huba,Balasz Peter,Daniel Trancă,Mircea Constantin – linia a III-a;

Mihaly Ede, Gyorfy Tihamer, Eduard Căsăneanu, Adrian Irimia, Biro Gergo – linia a IV-a.

Anul viitor, la Campionatu­l Mondial grupa valorică IA, România le va avea ca adversare pe Coreea de Sud, Slovenia și Lituania. În această grupă vor mai evolua și două echipe care vor retrograda din elită. Ungaria a ocupat ultimul loc la grupa găzduită în aceeași perioadă de Kazakhstan, făcând schimb de locuri cu România. Kazakhstan și Belarus au promovat în grupa valorică principală.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania