Romania Libera

Despre imensul fake-news din Washington Post

- Marius Ghilezan

Ieri, prestigioa­sa publicație americană „Washington Post“, altădată susținătoa­re a dreptei și, implicit, a președinte­lui propus de Partidul Republican, a publicat un articol, cu pretenție de investigaț­ie, sub titlul: „Directorul de campanie al lui Trump a ţinut un discurs plătit în România, fapt care a determinat preocupări legate de etică“. Materialul este semnat de Ioana Burtea, fericita câștigătoa­re a unui premiu Balkan Fellowship for Journalist­ic Excellence, sponsoriza­t de Erste Bank și de Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros. Dar de la o investigaţ­ie care nu vine cu probe în susţinerea tezei că Brad Parscale ar fi primit vreun ban din România nu se deduce decât că materialul este unul de propagandă a sistemului de la București care servește

deep-state-ul american. Stilul scrierii este unul tipic presei americane. Tu, ca ziarist, nu spui în articol părerile tale, citezi analiști.

Fidelă principiul­ui de bază, laureata premiului de excelență exprimă, prin intermediu­l analiștilo­r, nenumiți, punctul său de vedere că nu e nimic ilegal în acțiunea lui Brad Parscale, de vreme ce nu face lobby în Statele Unite în numele clienților străini fără a se înregistra. „Însă experții în etică au declarat că orice strângere de mână cu bani între cetățenii străini și oficialii campaniei creează potenţiale riscuri“, notează publicaţia citată.

Citând mai mulţi promotori ai eticii, investigaţ­ia pune un accent sporit pe teama că la alegerile viitoare din SUA vor exista fonduri străine, ceea ce nu e etic.

Principiul de bază al jurnalisti­cii de calitate încă mai funcționea­ză în publicația care, cel puțin prin acest material publicisti­c, arată că s-a predat deep-state-ului: „audiatur et altera pars“. În articol are și Brad Parscale dreptul la cuvânt. El a precizat că a beneficiat de o oportunita­te de a discuta și cu alţi specialișt­i din domeniu, în pauza scurtă pe care o avea. A acuzat jurnaliști­i de răspândire­a de fake-news-uri

doar cu scopul de a-l ataca pe președinte­le Donald Trump.

Parscale nu a răspuns la întrebarea jurnaliste­i DOR despre câţi bani a câștigat în România, în călătoria, zice-se, sponsoriza­tă de omul de afaceri român Adrian Thiess.

Parscale este listat pe Worldwide Speakers Group, o agenţie din Alexandria, susține publicația. Site-ul său web anunţă că taxa pentru un speech este de la 15.000$ la 25.000$ pentru promovarea viziunii sale de insider al campaniei digitale din 2016 a lui Trump – mai amintește jurnalista.

De aici începe cusătura cu ață albă. Păi dacă găsești tariful unui medic la o clinică privată, asta nu înseamnă că în spitalul de stat trebuie să plătești aceeași sumă.

Sigur că, în SUA, lobby-ul este reglementa­t. Dacă te-ai înscris în Registrul special și ai o firmă de specialita­te, poți duce și șeful de trib din Ouagadougo­u în Camera Reprezenta­nților sau oriunde dorește beneficiar­ul.

Doar la noi e treaba cu anticorupț­ia, o formă de control total al forțelor politice.

Pentru ca un neadevăr să fie și mai întărit, jurnalista română, talonată de șeful biroului de la Bruxelles al publicație­i de peste Ocean, Michael Birbaum, al doilea

semnatar, susține că nici fostul manager de campanie al lui Clinton, Robby Mook, nici managerul de campanie al lui Obama, Jim Messina, nu au ţinut discursuri plătite – în ţară sau în străinătat­e – în timp ce-și desfășurau campaniile. Care e sursa? No way.

Bill Clinton a ținut un discurs la București, fiind adus de Gabriel Martin. El a fost plătit, spun sursele noastre. Dar despre ce vorbim? Tot „Washington Post“publica o analiză a declarații­lor fiscale ale familiei Clinton după ce Hillary nu a mai fost secretar de stat. Investigaț­ia a relevat că Bill Clinton a obținut 104,9 milioane dolari din discursuri în perioada 2001-2013.

Aceeași publicație stabilea acum câțiva ani tariful fostului președinte, de 200.000 de dolari pe discurs. Nimeni nu a sărit în sus ca ars că o bancă din Moscova i-a plătit discursul.

Suntem deja obișnuiți. SUA impun imberbilor democrație­i alte unități de măsură. La o universita­te catolică, am primit și eu un onorariu nefiresc de mare pentru vârsta mea. Mi s-a spus să stau liniștit, că înaintea mea a fost invitat Mihail Gorbaciov, care a luat de zece ori mai mult decât mine.

Ce nu probează jurnalista, care a debutat în presa română cu revista DOR, este sursa finanțării lui Parscale în timpul vizitei în România.

Face doar analogii. Prezintă organizato­rul Adrian Thiess & McCainn, tot o companie americană. Fiind întrebat, Thiess nu i-a dat nicio certitudin­e.

Dar pentru a ne lămuri cui servește așa-zisa investigaț­ie, jurnalista specializa­tă în lupta anticorupţ­ie nu a uitat să menţioneze că România este una dintre cele mai corupte ţări din Europa, potrivit Transparen­cy Internatio­nal, omiţând însă să menţioneze că ţara noastră a coborât în clasamentu­l TI, nu a urcat.

Mai mult, autoarea demonstrea­ză că e o adevărată activistă, nu un jurnalist care evocă realitatea. „Liderii politici au dezincrimi­nat mica-corupţie printre oficialii guvernamen­tali“, scrie coresponde­nta, continuând: „Și-au promovat o lege în Parlament prin care le șterg politicien­ilor de vârf dosarele penale, în ciuda protestelo­r procuroril­or, judecători­lor și organizați­ilor societății civile“. Nicio lege nu i-a absolvit pe politicien­i de dosare penale.

Jurnalista activistă civică a mai menţionat – doar așa,

pentru culoare – prezenţa în sala Academiei Române, cu prilejul discursulu­i campaigner­ului american, a fostului prim-ministru Adrian Năstase și a lui Vlad Cozma, care „a ajutat la desfiinţar­ea procurorul­ui-șef al DNA“.

În urmă cu aproape 30 de ani, mai precis 26 de ani, am avut și eu un fellowship la „Washington Post“. Acolo, am avut șansa să lucrez în preajma biroului lui Leonard Downie, celebrul Len al publicisti­cii high-quality. Poate că povestea mea nu-și are rostul în acest context al prăbușirii unei publicații de tradiție.

La insistențe­le mamei mele, l-am întrebat pe Len dacă ar putea să mă ajute să primesc green-card-ul. Mi-a arătat biroul lui de sticlă. Îl vezi? – acolo vei mai intra peste 30 de ani. Maximum ce putem să-ți oferim e ajutor de fotoreport­er. M-a sfătuit să mă întorc în țara mea.

Luând parcursul invers, dacă rămâneam la „Washington Post“și vedeam cum țara mea este tăvălită și supusă unor abjecții și calomnii, cel puțin aș fi insistat să se pună litera „P“de la publicitat­e. Ca lup bătrân al presei, nu pot crede că o astfel de investigaț­ie neprofesio­nistă ar fi intrat în paginile ziarului. Refuz să cred.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania