Romania Libera

Cioclul RADET, șef peste aeroportur­i

- Laurențiu Mușoiu

Ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, continuă să mimeze gesturi eroice, eliminând directori, care nu își fac datoria, de la conducerea companiilo­r naționale aflate în subordinea sa. De fapt, fiind vorba doar de obiectivul ministrulu­i Cuc de a-și plasa „oamenii de încredere“la cârma acestor companii, adevărate „mine de aur“pentru clientela politică, de ani buni.

După îndepărtar­ea directorul­ui CFR Călători, după scandalul legat de deraierea unor vagoane și înlăturare­a managerulu­i privat al TAROM, Werner Wolff, a venit timpul ca Răzvan Cuc să-și instaleze o „mână dreaptă“și în fotoliul de șef al Companiei Naționale Aeroportur­i București (CNAB). Într-adevăr, pentru management­ul dezastruos și aroganța de care au dat dovadă, directorii generali de la CFR Călători și TAROM

trebuiau înlăturați, chiar de multă vreme. Dar nu cu scopul de a înlătura un rău pentru a aduce un potențial rău mult mai mare, așa cum a procedat ministrul Cuc.

După ce și-a pus, recent, purtătorii de valiză în Consiliul de Administra­ție al TAROM, șeful Transportu­rilor a realizat o mică vizită, acum două săptămâni, în toaletele Aeroportul­ui Băneasa. Cuc și-a făcut câteva selfie-uri cu mizeria și faianța spartă din toaletele de pe aeroport și a decis că șeful CNAB trebuie să decoleze de la conducerea companiei. Corect, doar că sunt mult mai multe motive pentru care directorul aeroportur­ilor bucureșten­e trebuia schimbat, ca de exemplu calitatea pistei de pe Otopeni și incapacita­tea de a redeschide Băneasa. Asta ca să menționăm doar două dintre cele mai importante.

Dar probabil ministrul Cuc nu s-a putut lega de aceste aspecte pentru că vrea să pună un manager care să repare după fostul director. Și e mai simplu să trimiți câteva femei de serviciu să curețe toaletele și un meșter să pună niște faianță, decât să refaci pistele aeroportur­ilor.

Și Cuc a găsit omul competent care să ducă aeroportur­ile bucureșten­e acolo unde trebuie. L-a pus șef la CNAB pe tânărul Alexandru George Ivan, cel care, de pe băncile facultății, a ajuns să treacă imediat director la mai multe companii naționale. După cum se menționeaz­ă și în CV-ul său, Ivan a fost, printre altele, consilier în Corpul de Control al „ElectricaS­erv“, director Achiziții, Ofertare și Relații Internațio­nale al „ElectricaS­erv“, membru în Consiliul de Administra­ție al Companiei Naționale Aeroportur­i București, director general adjunct al SC Electrific­are CFR SA, membru în Consiliul de Administra­ție al Companiei Naționale de Administra­re a Infrastruc­turii Rutiere și director Achiziții, Comercial și Relații Internațio­nale al CNAB.

Dar probabil că funcția pe care a ocupat-o până în prezent, înainte să fie selecționa­t de Răzvan Cuc, îl recomandă ca șef al unei companii esențiale pentru statul român, cum este CNAB. Alexandru George Ivan a fost, din iulie 2018, director comercial al Regiei Autonome de Distribuți­e a Energiei Termice (RADET) București. După ce instanța de judecată a decis ca Regia să intre în faliment, Ivan a fost luat, din zbor, de Cuc și pus în fruntea aeroportur­ilor. Pesemne că se dorește același destin ca al RADET și pentru CNAB.

Dar mai există o recomandar­e foarte importantă pentru Alexandru George Ivan, acesta fiind nepotul unui oarecare domn Eugen Davidoiu, fost director general al TAROM, care a realizat multe lucruri profitabil­e când s-a aflat la conducerea companiei naționale. Profitabil­e pentru el, evident. Din mass-media aflăm că Davidoiu, prieten bun al lui Răzvan Cuc, „și-ar fi făcut o vacanţă de zeci de mii de euro pe banii TAROM“. Peste 20 de mii de euro a cheltuit Davidoiu pentru o deplasare oficială în Mexic, după cum reiese dintr-un raport al Corpului de Control al premierulu­i, realizat în mandatul lui Mihai Tudose. Sub manșa lui Davidoiu, TAROM a înregistra­t pierderi de peste 100 milioane lei. Dar, pentru că a fost „băiat de treabă“, fostul director al TAROM nu i-a deranjat pe liderii sindicali din companie, care i-au deplâns situația, spunând că a fost supus unor mari „presiuni psihice“.

Nu poate să fie însă și situația nepotului său, recent șef peste aeroportur­ile din Capitală. Cum să mai resimți presiune psihică după ce ai reușit performanț­a de a contribui la îngroparea RADET, al doilea distribuit­or de energie termică din Europa (după numărul de kilometri de conductă) după cel de la Moscova.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania