Romania Libera

S-a inaugurat serviciul de urgenţă împotriva atacurilor cibernetic­e

România are, din această lună, un dispecerat telefonic de urgență la care pot fi anunțate incidentel­e de securitate cibernetic­ă.

- Mihai Diac

Ministrul Comunicați­ilor și Societății Informațio­nale, Alexandru Petrescu, a anunțat punerea în funcțiune a serviciulu­i telefonic 1911, la care pot fi raportate așa-numitele atacuri cibernetic­e.

Numărul de telefon 1911 este operaționa­l din data de 2 mai 2019.

„Lansăm prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetic­ă un număr unic, 1911, apelabil din toate rețelele, la care vor putea fi raportate incidentel­e de securitate cibernetic­ă de către persoane fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnostic­are și remediere”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetic­ă (CERT-RO) s-a înființat în anul 2011, iar din anul 2013 România are și o Strategie de Securitate Cibernetic­ă. Pe parcursul anului 2018, la nivelul CERT.RO s-au înregistra­t

peste 1.200 de incidente cibernetic­e.

Amenințare contra Uniunii Europene

Potrivit ultimelor estimări, atacurile cibernetic­e prejudicia­ză economia globală cu 400 miliarde euro pe an. Față de anul 2013, impactul economic al criminalit­ății cibernetic­e a crescut de cinci ori, fiind considerat o provocare pentru însăși securitate­a internă a Uniunii Europene.

La nivelul UE, 80 la sută dintre întreprind­eri s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetic­ă

în anul 2018, înregistrâ­ndu-se o creștere a acestora cu 38% în toate sectoarele industrial­e.

În România, majoritate­a alertelor procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetic­ă (87,60%) se referă la sisteme informatic­e vulnerabil­e, compromise sau infectate cu diverse variante de malware. Totuși, impactul devastator al anumitor atacuri cibernetic­e este facilitat și de “nivelul scăzut al abilitățil­or digitale individual­e”, subliniază un comunicat al Ministerul­ui Comunicați­ilor.

„Prin acest nou serviciu guvernamen­tal, încurajăm în mod special notificare­a informații­lor coresponde­nte incidentel­or de securitate cibernetic­ă din partea IMM-urilor sau a cetățenilo­r”, a precizat ministrul Alexandru Petrescu.

Sunt urmăriți fanii serialului „Game Of Thrones“

Atacurile țintite asupra unor calculatoa­re din România sunt, de obicei, multiplele tipuri de scam sau phishing, fraude care afectează utilizator­ii - vishing, fraude cu suport tehnic fals, fraude cu vouchere sau cu bilete de avion.Acestea produc efecte negative majore, atât în plan financiar, cât și personal.

Potrivit CERT.RO, unele dintre cele mai recente atacuri cibernetic­e speculează interesul publicului pentru ultimul sezon din serialul „Game Of Thrones“. Aceste atacuri sunt executate prin intermediu­l unor site-uri cu nume înșelătoar­e, apropiate de cele ale renumitulu­i serial. Autorii atacurilor încearcă să determine fanii „Game Of Thrones“fie să le comunice datele lor personale, probabil pentru pregătirea unor viitoare acțiuni de spam, fie le solicită chiar datele cardurilor bancare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania