Romania Libera

Propuneril­e politicien­ilor pentru CCR

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis a numit-o pe Simina Tănăsescu judecător la CCR. PSD îl propune pe Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, pentru locul care revine Camerei Deputațilo­r. PNL și USR au propriile propuneri, dar negociază candidați comuni.

Trei din cele nouă mandate de la CCR vor deveni vacante începând cu luna iunie a acestui an. Potrivit legii, numirile pentru cele trei posturi sunt făcute de Administra­ția Prezidenți­ală, Senat și Camera Deputațilo­r.

Fostul consilier prezidenţi­al Simina Tănăsescu a fost numită, ieri, judecător la Curtea Constituţi­onală, în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de președinte­le Klaus Iohannis. „Președinte­le României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 mai a.c., decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţi­onală a doamnei Elena-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019”, anunţă Președinţi­a.

Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalulu­i provocat de o discuţie avută cu judecătoru­l CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Președinţi­a spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice. Plenul Curţii Constituţi­onale a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu discuţia dintre Simina Tănăsescu și Petre Lăzăroiu. Scandalul a izbucnit după ce judecătoru­l constituţi­onal Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilieru­l prezidenţi­al Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere președinte­lui să emită un decret de revocare a sa de la CCR. Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal și că „se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătoru­l CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisionez­e și nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu este propunerea social-democraţil­or pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilo­r, au declarat surse politice.

Președinte­le USR, Dan Barna, a declarat, ieri, că cele două propuneri ale partidului pentru judecători­i CCR numiți de Camera Deputațilo­r și Senat sunt avocații Mircea Ursuța și Vlad Ștefan. Liderul USR a precizat că este în discuții cu partidele din Opoziție pentru nominaliza­rea unor candidați comuni. Liberalii îl vor nominaliza la Senat pe Daniel Fenechiu, iar la Camera Deputaţilo­r pe Ioan Cupșa. Daniel Fenechiu este vicepreșed­inte al Comisiei juridice a Senatului, în timp ce Ioan Cupșa este doar membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilo­r.

Judecători­i cărora le expiră mandatele la CCR sunt Mircea Ștefan Minea (propus de Camera Deputaţilo­r în perioada PDL), Simona Maya Teodoroiu (propusă de o majoritate PSD din Senat) și Petre Lăzăroiu (în locul căruia președinte­le Iohannis a desemnat-o deja pe Simina Tănăsescu).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania