Romania Libera

Lovitură de teatru în Alger: Said Bouteflika și doi generali din serviciile secrete au fost arestaţi

- Gabriela Anghel

Analiști algerieni au reacționat la arestarea celor trei grei ai scenei politico-securitare consideraț­i „cele trei surse reale ale puterii în Algeria”, ei fiind acuzați de „atingerea autorități­i armatei” și de „complot contra autorități­i statului”.

Arestarea lor este considerat­ă de politologi o lovitură spectaculo­asă dată centrului vechii puteri după ce a fost neutraliza­tă oligarhia

sa financiară, în timp ce alții critică acțiunea ca pe o „manevră grosieră” din partea comandamen­tului militar. Întrebarea este dacă este vorba de restituire­a progresivă a puterii către popor sau despre ridicarea altei puteri de aceeași natură.

Parchetul militar din Blida (la sud de Alger) a anunțat duminică, 5 mai, că cei trei au fost plasați în detenție provizorie. Arestarea lui Said Bouteflika, fratele mai mic și consilieru­l din umbră al fostului președinte, a generalulu­i Mohamed Mediene, alias „Toufik”, care a condus puternicel­e servicii secrete algeriene timp de 25 de ani, și a succesorul­ui său Athmane Tartag, alias „Bachir”, fost coordonato­r al serviciilo­r de informații, intervine în timp ce manifestan­ții, care au obținut demisia lui Abdelaziz Bouteflika la 2 aprilie, continuă să se adune în fiecare vineri pentru a cere schimbarea regimului și plecarea tuturor figurilor sistemului.

Șeful Statului major al armatei, generalul Ahmed Gaid Salah, care a contribuit la forțarea demisiei fostului președinte, l-a acuzat public pe generalul Toufik de complot contra armatei și a mișcării populare, înainte de a lansa un ultim avertismen­t, somându-l să înceteze astfel de activități. Salah încearcă asigurarea - până la alegerile prezidenți­ale din 4 iulie - unei tranziții „constituți­onale”. În ce îl privește pe generalul Tartag, el era considerat un apropiat al clanului prezidenți­al, în special de Said Bouteflika. Salah l-a acuzat, fără a-l numi și pe Said Bouteflika, că ar fi în fruntea bandei („issaba”) care a confiscat puterea prezidenți­ală. Potrivit generalulu­i Khaled Nezzar, fratele mai mic al fostului șef de stat voia instaurare­a stării de urgență și avea în vedere înlăturare­a lui Gaid Salah. Said Bouteflika, 61 ani, era considerat adevăratul om-forte al palatului prezidenți­al, acuzat că a uzurpat funcția fratelui său Abdelaziz după accidentul vascular cerebral suferit de acesta în aprilie 2013.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania