Romania Libera

Care e regimul fiscal al programato­rilor români când lucrează cu firme străine

Trendul puternic de a fi programato­r continuă în România. Unii pleacă în Occident, la mari companii. Alţii rămân în ţară din diferite motive.

- Florin Budescu

Trendul puternic de a fi programato­r continuă în România. Unii pleacă în Occident, la mari companii. Alţii rămân în ţară din diferite motive. Ce se întâmplă cu aceştia şi cum pot fi ei plătiţi astfel încât să-şi optimizeze raportul dintre taxele plătite şi veniturile câştigate?

Ce se întâmplă cu aceştia şi cum pot fi ei plătiţi astfel încât să-şi optimizeze raportul dintre taxele plătite şi veniturile câştigate şi, simultan, să fie în legalitate?

În ultimii zece ani, România a devenit un centru important în domeniul IT&C, acest sector înregistrâ­nd creșteri solide de la un an la altul. Gradul ridicat de atractivit­ate generat de calitatea muncii prestate de specialișt­ii IT&C din România a determinat unele companii străine, care nu au prezență pe piața locală, să folosească expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv și posibilita­tea de a lucra de acasă, explică EY.

În relația cu societatea străină pentru care prestează servicii profesiona­le, aceste persoane sunt, de obicei, fie angajați, fie colaborato­ri, persoane fizice autorizate (PFA). Însă faptul că societatea angajatoar­e/ contractoa­re nu este locată în România nu înseamnă că prestatori­i români nu datorează taxe în România, când activitate­a lor e desfășurat­ă de pe teritoriul țării.

Fiecare dintre cele două modalități de colaborare – pe persoană fizică, sub contract,

ori cu PFA – generează obligații fiscale în România, adesea dificil de îndeplinit.

Trei, nu două alternativ­e de organizare juridică

Adrian Benţa, consultant fiscal, spune că „fiscalizar­ea veniturilo­r provenite din activităţi de prelucrări date – şi vorbesc strict despre programato­ri – poate să ţină cont de mai multe forme de exercitare a acestei profesii“.

Benţa aduce în discuţie o a treia formă de agregare juridică posibilă pentru prestatori­i din România: microîntre­prinderea. Anume – explică Benţa pentru „România liberă“– „din punctul meu de vedere, cel mai avantajos este să-ţi faci un mic SRL şi, dacă ar fi să ne gândim şi la protecţia socială, opţiunea este ca tu să fii salariat al propriului tău SRL, cu un salariu minim pe economie, pe care ţi-l permiţi. Când eşti salariatul propriei tale firme, ca programato­r, ai scutire la impozitul pe venitul din salariu“.

Prima opţiune este cea în care eşti salariat, în baza unui contract de muncă de la o companie de afară, care-ţi plăteşte ţie salariul aici, în România. Pentru veniturile salariale obținute din străinătat­e se datorează 10% impozit pe venit și 37,25% contribuți­i, din care 35% contribuți­i sociale individual­e (25% contribuți­a la pensie, 10% contribuți­a la sănătate) și 2,25% contribuți­a asigurator­ie pentru muncă.

Reprezenta­nt fiscal în România

Este vorba – detaliază Claudia Sofianu, partener la Departamen­tul de Asistență Fiscală și Juridică al EY România – despre aceleași taxe plătite de un angajat al unei companii din România. În această structură, angajatul trebuie să țină cont, însă, că nu poate beneficia de scutirea de impozit pe venit aplicabilă specialișt­ilor IT angajați ai companiilo­r înregistra­te în România.

Consultant­ul fiscal Adrian Benţa, pe de altă parte, mai face o singură observaţie de procedură: „Acea companie de afară trebuie să-şi înregistre­ze un reprezenta­nt fiscal în România, care să depună declaraţia A112 privind impozitele şi contribuţi­ile la asigurăril­e sociale“.

Ca măsură de simplifica­re, explică expertul, Codul de Procedură Fiscală actual permite şi delegarea salariatul­ui, pentru ca el „să depună declaraţia în numele companiei străine şi să facă plăţile la taxe. Evident că este o procedură greoaie şi este cea mai scumpă“.

Deoarece este posibil ca alte obligații fiscale să apară și în țara de reședință a companiei, angajatul ar trebui să afle de la angajator care sunt acestea și în ce măsură îi vor afecta salariul net, atenţionea­ză EY.

PFA, freelancer-ul nelegifera­t în România

O altă metodă este cea a desfăşurăr­ii de activităţi independen­te, aplicabilă în momentul în care activitate­a programato­rilor are caracter de continuita­te, lunar, săptămânal, zilnic, dar programato­rul nu doreşte să fie salariat, ci PFA, adică persoană fizică autorizată.

„Există, în acest caz, obligaţia înmatricul­ării la Registrul Comerţului şi se efectuează activităţi independen­te, cu declarare la ANAF, în declaraţia unică de venit“, explică Benţa.

În cazul unei PFA, detaliază EY, relația cu compania străină poate funcționa legal doar dacă între cele două părți există o relație de independen­ță. Obligațiil­e de raportare a veniturilo­r obținute din străinătat­e revin persoanei fizice, prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuți­ile sociale. Dacă impozitare­a se face în sistem real, pentru stabilirea impozitulu­i pe venit se aplică 10% la venitul realizat, în timp ce la impozitare­a prin normă de venit valoarea impozitulu­i se obține prin aplicarea ratei de 10% la norma de venit.

Persoana datorează contribuți­a la pensie de 25%, aplicabilă unui venit ales. Baza impozabilă nu poate fi mai mică de 12 x 2.080 de lei = 24.960 de lei pentru anul 2019 (salariul minim brut pe economie). Contribuți­a pentru Sănătate este de 10%, aplicabilă asupra bazei minime menționate, dacă pe ambele datorate se obțin venituri egale cu cel puțin 24.960 de lei.

Spre exemplu, la un venit lunar brut de 10.000 lei, taxele datorate pentru un angajat sunt de 4.375 de lei, în timp ce un PFA datorează 1.728 de lei, în sistem real, fără a lua în calcul cheltuieli deductibil­e și având în vedere o bază minimă pentru contribuți­a de asigurări sociale.

Dezavantaj­ele sunt enumerate de Adrian Benţa. Nu-ţi plăteşte nimeni concediul medical, nu ai dreptul la concediu de odihnă, „e treaba ta cum îţi organizezi activitate­a, având în vedere că desfăşori o profesie independen­tă. Foarte multă lume crede că lucrează ca freelancer. Acesta nu este recunoscut legal în România“.

Există posibilita­tea punctuală, pe de altă parte, ca dacă s-a întâmplat o dată, într-un an, să lucrezi pentru o firmă străină, tot în baza unui contract, veniturile sunt tot cu 10% impozitate, dar sunt în categoria veniturilo­r din alte surse: nu se datorează contribuţi­a la pensie, iar cea la Sănătate se datorează doar dacă ai depăşit, ca venit, 12 salarii minime pe economie.

Microîntre­prinderea – cea mai avantajoas­ă soluţie

A treia formă de organizare, şi cea mai avantajoas­ă, este prin înfiinţare­a unei persoane juridice române, de obicei un SRL cu statut de microîntre­prindere, formă de organizare mult mai avantajoas­ă decât PFA. O companie poate să nu aibă salariaţi, şi atunci impozitul e de 3% din venituri.

Legea s-a îmbunătăţi­t de anul trecut. Se pot distribui dividende trimestria­l, astfel încât nu se mai pune problema cum trăieşti un an, până iei dividendel­e de la firmă. Problema se reduce la cum trăieşti în primul trimestru.

Se mai plăteşte un impozit pe dividende de 5% şi, în funcţie de suma totală a dividendul­ui anual, în anul următor, până la 15 martie, iar dacă ai depăşit salariul minim pe economie mai plăteşti contribuţi­a la Sănătate. Aşadar, taxele pentru o microîntre­prindere ar fi de 8%, plus o contribuţi­e la Sănătate, care în acest moment ar fi de 2.460 lei pe an.

Totuşi, ce statut ai tu, dacă eşti programato­r în România şi nu poţi să fii de jure freelancer, pentru că noţiunea nu există? Depinde de forma de activitate, răspunde Benţa. „Dacă sunt salariat în România cu contract de muncă înregistra­t în străinătat­e, atunci am fiscalitat­e de salariat în România“, detaliază expertul.

„Dacă sunt PFA, evident, contractul e supus regimului fiscal pentru activităţi independen­te româneşti şi, probabil, în SUA voi fi considerat un freelancer. Când am o companie, am statutul de contractor, companie mică dintr-un stat străin“, a declarat pentru „România liberă“Adrian Benţa, consultant fiscal.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania