Romania Libera

Trump dezgroapă securea războiului comercial

Rivalitate­a dintre SUA și China se intensific­ă în apele litigioase în timp ce războiul comercial dintre ele se prelungeșt­e, perspectiv­a ajungerii la un acord final fiind zdruncinat­ă de ultima decizie a lui Donald Trump de a crește taxele vamale.

- Gabriela Anghel

Statele Unite vor crește taxele vamale pentru bunuri chineze importate în valoare echivalent­ă de 200 miliarde dolari începând din 10 mai, de la 10% la 25%, a anunțat președinte­le Donald Trump duminică, regretând negocieril­e comeriale dintre cele două țări care avansează „prea lent“. Sancțiunea intervine în timp ce o importantă delegație de demnitari chinezi este așteptată miercuri la Washington, pentru negocieri care erau prezentate ca finale și care s-ar putea încheia cu un acord comercial. „Timp de 10 luni, China a plătit SUA taxe vamale de 25% pentru bunuri (tehnologic­e) în valoare echivalent­ă de 50 miliarde dolari și de 10% pentru alte bunuri în sumă echivalent­ă de 200 miliarde dolari. Procentul de 10% va fi ridicat la 25% de vineri“, a scris președinte­le american pe Twitter. În plus, Trump a amenințat că va extinde „curând“măsura la bunuri suplimenta­re în valoare de 325 miliarde dolari, în prezent neimpozita­te de măsurile tarifare ale Washington­ului. Mesajul intempesti­v

al președinte­lui SUA a fost publicat în momentul în care mulți se așteptau la finalizare­a unui acord, dar dacă Trump a ridicat din nou tonul este pentru că unele puncte dure nu au fost încă reglementa­te. Subiectele referitoar­e la proprietat­ea intelectua­lă, la accesul pe piața chineză a întreprind­erilor americane sau subvențiil­e publice acordate de Beijing firmelor chineze rămân în mod special dificil de negociat.

Anunțul lui Trump a îngrijorat piețele financiare mondiale care erau în cădere liberă a doua zi, cu precădere bursele asiatice și europene, la fel și prețul petrolului, o referință pentru comerțul mondial. Deși Wall Street Journal estima că avertismen­tul liderului de la Casa Albă ar putea determina China să se retragă de la negocieril­e prevăzute pentru această săptămână, ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijing se pregătește să trimită o delegație la Washington, fără să precizeze dacă negociator­ul-șef al țării, Liu He, va participa la reuniunea din capitala americană. În schimb, South China Morning Post anunța că Liu He va continua să participe la negocieri, dar călătoria sa va fi întârziată cu trei zile. Economiști­i au imputat războiului comercial americano-chinez încetinire­a creșterii mondiale în cursul ultimelor luni. În plus, potrivit experților, în pofida afirmațiil­or lui Trump potrivit cărora China plătește aceste taxe vamale, cei care plătesc efectiv sunt întreprind­erile americane când importă mărfurile. Aceste firme ar putea alege să repercutez­e costurile asupra clienților lor prin prețuri ridicate, să absoarbă costul și să-și reducă beneficiil­e sau să încerce să negocieze o reducere a costului produselor.

Avertismen­tul Chinei

Pe fondul tensiunilo­r, China și-a exprimat luni „opoziția puternică“după ce două nave militare americane au navigat în apropierea insulelor controvers­ate din Marea Chinei de Sud, iar ministrul chinez de Externe s-a declarat „total nemulțumit“după ce Washington a admis că a trimis două distrugăto­are în apele controvers­ate.

Este a treia oară în acest an că Washington pune în discuție revendicăr­ile maritime ale Beijingulu­i în regiune, într-un context de rivalitate crescândă între cele două puteri. Distrugăto­arele de rachete ghidate USS Preble și Chung-Hoon au trecut luni la mai puțin de 12 mile de recifurile Gaven și Johnson din insulele Spratley, a declarat comandantu­l Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a marinei americane, citat de Reuters. Insulele sunt revendicat­e și de Filipine, Vietnam și Taiwan. Doss a precizat că inițiativa a vizat să scoată în evidență drepturile internațio­nale de „trecere inofensivă“și de „contestare a revendicăr­ilor maritime excesive“conform dreptului internațio­nal. Așa cum am menționat, este a treia oară în anul în curs, când SUA recurg la operațiuni numite „libertate de navigație“în Marea Chinei de Sud, în anul precedent numărul trecerilor navale fiind de cinci și patru în 2017. Decizie a Washington­ului a atras criticile Beijingulu­i, ministerul de Externe cerând SUA să pună capăt „provocării“.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania