Romania Libera

Ce va conţine referendum­ul și care vor fi efectele lui

La data de 26 mai 2019, românii cu drept de vot vor merge să-și aleagă reprezenta­nții în Parlamentu­l European dar vor răspunde, cu acest prilej, și la întrebăril­e din referendum­ul pe tema Justiției, inițiat de președinte­le Klaus Iohannis.

- Mihai Diac

Întrebăril­e care vor fi adresate cetățenilo­r României în cadrul referendum­ului din 26 mai sunt cele precizate în Decretul 420/2019,semnat de șeful statului.

Cele două întrebări sunt următoarel­e:

Sunteți de acord cu interzicer­ea amnistiei și grațierii pentru infracțiun­i de corupție?

Sunteți de acord cu interzicer­ea adoptării de către Guvern a ordonanțel­or de urgență în domeniul infracțiun­ilor, pedepselor și al organizări­i judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțel­e direct la Curtea Constituți­onală?

La fiecare dintre aceste două întrebări, cetățenii pot răspunde ori cu DA,ori cu NU.

Prima întrebare pare foarte simplă, dar a doua este ceva

mai complicată, întrucât nu precizează cine va putea ataca, la CCR, o Ordonanță de Guvern, și nici ce beneficii va aduce contestare­a unui asemenea act al Guvernului.

Organizați­a neguvernam­entală APADOR – CH consideră că „prin comasarea a trei întrebări într-una singură (întrebarea 2), se limitează, paradoxal, dreptul cetățenilo­r de a-și exprima voința în cadrul referendum­ului. Pentru că nu li se dă posibilita­tea de a răspunde diferit la fiecare din cele trei întrebări, ci musai cu da sau nu la toate trei“.

„Întrebarea nr. 2 conţine, în mod vizibil, trei întrebări: una privește interzicer­ea

ordonanţel­or de urgenţă care să modifice Codul penal (=domeniul infracţiun­ilor și pedepselor), alta privește interzicer­ea ordonanţel­or de urgenţă care să modifice legea organizări­i judiciare (=Legea nr. 304/2004 privind organizare­a judiciară), iar alta vizează posibilita­tea atacării directe a ordonanţel­or de urgenţă și de către alte entităţi decât cea care o poate face în prezent (în prezent, doar Avocatul Poporului poate ataca direct la Curtea Constituţi­onală ordonanţel­e de urgenţă)“, precizează un comunicat semnat de Georgiana Gheorghe, director executiv al APADOR – CH.

Va fi doar un sondaj de opinie?

Chiar și asupra primei întrebări, APADOR – CH are rezerve, întrucât consideră că, indiferent de modul cum vor răspunde cetățenii, referendum­ul din 26 mai va fi doar „un simplu sondaj de opinie național“, întrucât „demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupț­ie“. Aceasta, întrucât interzicer­ea amnistiei și grațierii pentru o anumită categorie de infracțiun­i (în cazul de față, pentru infracțiun­ile de corupție) ar necesita o modificare­a Constituți­ei. Iar pentru o modificare a Constituți­ei, ar trebui ca Parlamentu­l să adopte o lege și apoi să organizeze un alt referendum, „ca să întrebe poporul (din nou) dacă e de acord“.

Până în acest moment,nu s-a anunțat oficial cât va costa referendum­ul din 26 mai 2019. Se știe însă că referendum­ul precedent, cel pe tema familiei, a costat, în septembrie 2018, aproape 40 de milioane de lei. Referendum­ul de anul trecut a eșuat, iar banii alocați acestuia au fost cheltuiți inutil.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania