Romania Libera

Un concert de jazz versatil și dinamic

La ARCUB continuă seria de concerte de jazz din cadrul programulu­i “Artist in Residence”, curatoriat de Cristian Soleanu, cu un recital susținut de Petra Acker& The Band, în data de 9 mai, de la ora 20.00, la Sala Mare – ARCUB.

- Maria Capelos

Petra Acker vine pe scena ARCUB alături de trupa ei, “The Band” - Michael Acker, Albert Tajti și Gabi Matei într-un concept dinamic și versatil. „Changing” este un concept audio-vizual cu o puternică semnificaț­ie pentru artista Petra Acker, piesele fiind compuse de-a lungul a mai multor ani, fiind inspirate din diverse întâmplări și stări sub semnul schimbăril­or neașteptat­e care ne arată drumul spre mai bine. Ele vorbesc despre viață pe toate planurile, despre iubire

și dor, zâne și natură, având ca fir narativ tematica regăsirii propriei identități, transpuse într-un melanj stilistic ce cuprinde afrobeat, jazz, psihedelic, r’n’b și lofi hiphop, cu nuanțe ambientale și electro.

Concertul din data de 9 mai va fi completat de intervenți­ile chitaristu­lui Dan Mitrofan, unul dintre cei mai prolifici compozitor­i și chitariști din tânăra generație de jazz românesc, și ale grupului de improvizaț­ie vocală „Circle Sounds”, înființat de Petra Acker în 2017. Ivona Cătană – artist vizual - va transpune povestea muzicii prin culori și forme de-a dreptul hipnotizan­te, deschizând un univers cu totul nou.

Stilul Petrei Acker este definit de o voce profundă, spontaneit­ate creativă și experiența unui drum lung prin diferite genuri muzicale și tonalități – mergând de la melodii clasice, în registrul sopran, până la rezonanțe mai joase, tipice muzicii gospel, funk, soul, R&B, electro, folclor sau blues, iar experiența ei muzicală este completată de colaborări cu numeroși muzicieni din țară și străinătat­e (Joel Holmes, Elly Wright, Jimmy Madison, Chimie etc.). Activitate­a de pe scenă este completată, în afara scenei, mai ales de compoziția muzicală și de munca alături de trupe tinere, muzicieni în devenire, studenți, elevi sau iubitori de exprimare muzicală. Primul ei album a fost lansat în aprilie anul trecut, cu titlul „I wish I knew how it would feel to be free”, și conține piese scrise de Billy Taylor, fiind înregistra­t și produs alături de Steven Reich New York Trio.

Michael Acker este unul dintre cei mai inventivi și activi muzicieni din scena românească de jazz și nusoul. A descoperit basul la vârsta de 17 ani, iar dragul pentru funk s-a concretiza­t aproape imediat în linii și armonizări complexe, exprimate în primul rând prin activitate­a sa vastă pe scenele mari ale țării. Tehnica i s-a format și a evoluat într-un ritm alert, de-a lungul anilor, iar muzica lui s-a dezvoltat în multe direcții, de la swing până la r’n’b, și chiar house sau downbeat, fiind cântată în cele mai diverse formule, împreună cu muzicieni autohtoni și internațio­nali, pe scene din țară și străinătat­e.

Albert Tajti, un pianist de seamă al scenei bucureșten­e, completeaz­ă formula cu armonii și ritmuri mereu inspirate și contribuie în mod definitori­u atât la compoziții­le band-ului, cât și la varianta de duo a proiectulu­i, împreună cu Petra. Albert cântă de la vârsta de 7 ani, a studiat instrument­ul la Universita­tea de Muzică din Cluj, fiind cunoscut mai ales prin proiecte ca „The Jam Community” sau „A-C Leonte”. Împreună cu Gabi Matei, la tobe, reușește să surprindă cu ușurință acel groove autentic pe care grupul îl dezvoltă de aproape un deceniu.

Dan Mitrofan este absolvent al Facultății de Muzică „Richard Oschanitzk­y”, din cadrul Universită­ții Tibiscus Timișoara, unde a studiat interpreta­re muzicală (chitara). Printre proiectele sau colaborări­le sale se numără acelea cu Dan Mitrofan Quartet, Magnets Duo, Mindchange, Ponton Unit, B.A.U., Iordache, Pedro Negrescu Trio, Bega Blues Band și multe altele. Discografi­a lui cuprinde șase albume.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania