Romania Libera

România apare în topul celor mai poluate ţări europene

România este pe locul 5 în topul celor mai poluate țări din UE, iar cel mai afectat oraș din România este municipiul Iași.

- Mihai Diac

Ostatistic­ă a celor mai poluate țări și localități din lume plasează România pe locul cinci între cele 28 de țări membre ale UE. Cele mai afectate state membre UE sunt, în ordine, următoarel­e: Bulgaria, Polonia, Croația, Cehia și România. Se remarcă, așadar, faptul că toate acestea sunt state din Europa de Est.

Cea mai poluată țară europeană pare a fi Bosnia,aflată tot în estul continentu­lui, care însă nu face parte din UE.

Conform aceleiași statistici, cel mai poluat oraș din România este municipiul Iași, aflat pe locul 24 în lista celor mai poluate localități de pe întreg continentu­l european,din totalul celor 930 de orașe europene analizate. Din România, din punctul de vedere al poluării, Iașiul este urmat, în ordine, de Cluj-Napoca, Brașov, București, Ploiești, Măgurele, Timișoara și Arad. Aceste localități sunt, totuși, mult mai puțin afectate decât Iașiul. De exemplu, Clujul ocupă locul 73, iar Brașovul ocupă locul 74 în lista celor 930 de orașe.

Aceste date, corespunză­toare anului 2018, se referă la nivelul de poluare cu particule fine și au fost recent publicate de site-ul www. airvisual.com, specializa­t în urmărirea calității atmosferei.

Datele oferite de această sursă sunt, deocamdată, puțin comentate în România. Totuși, un senator de Iași, Dan Lungu (USR), a cerut lămuriri ministrulu­i Mediului, Grațiela Gavrilescu, în legătură cu stadiul avansat al poluării, la nivelul județului Iași.

Ministerul Mediului i-a răspuns senatorulu­i Dan Lungu, explicându-i că în România funcționea­ză o Rețea Națională de Monitoriza­re a Calității Aerului. Această rețea are și șase stații automate în județul Iași, care măsoară concentraț­iile particulel­or de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon sau ozon. În județul Iași, trei stații se află în municipiul Iași, iar câte una funcționea­ză în comunele Aroneanu, Tomești și Ungheni.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a mai precizat, în răspunsul ei, că în anul 2018 „nu au fost înregistra­te în județ depășiri ale valorilorl­imită ale particulel­or poluante prevăzute în lege“. Cu toate acestea,„ aglomerare­a urbană Iași s-a încadrat în regimul de gestionare I, indicatori­i dioxid de azot, oxizii de azot și particulel­e PM10 depășind valorile maxime admise“, unde PM10 reprezintă indicele particulel­or în suspensie.

„Responsabi­litatea pentru elaborarea și monitoriza­rea măsurilor /acțiunilor incluse în planurile de menținere a calității aerului revine, conform legii, consiliilo­r județene, respectiv primăriilo­r“, susține ministrul Mediului.

„Comunitate­a locală devine, în ultima perioadă, din ce în ce mai conștientă de seriozitat­ea cu care o problemă precum poluarea aerului trebuie tratată și din ce în ce mai informată. Faptul că autorități­le locale încep să se arate și ele preocupate de această problemă, cum legea însăși o cere,este un lucru firesc, e un început, însă deocamdată insuficien­t. Sper ca măsurile în curs de implementa­re din Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași pentru indicatoru­l PM10 să fie unele duse la bun sfârșit; vom monitoriza cu atenție acest demers“, a declarat senatorul Dan Lungu.

 ?? FOTO: WWW.ZIARULDEIA­SI.RO ?? Panou de monitoriza­re a calității aerului
FOTO: WWW.ZIARULDEIA­SI.RO Panou de monitoriza­re a calității aerului

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania