Romania Libera

Standardul UE pentru spaţii verzi, „doborât“cu statistici falsificat­e din condei

Funcționar­ii Primăriei Galați au reușit ca, în zece ani, să crească media spațiilor verzi din oraș de la 2,67 la 30,44 mp/locuitor.

- Ticu Ciobotaru

Mai ales în ultimii ani, în care poluarea din marile orașe a devenit una dintre problemele acute cu care se confruntă aceste comunități, a crescut importanța acordată spațiilor verzi. Traficul auto și centralele de apartament sunt două surse de creștere a gradului de poluare.

La Bruxelles a fost elaborată foaia de parcurs „Heat Roadmap Europe“, care prevede o creștere de la 12% la 50% a ponderii sistemelor de termoficar­e în necesarul de căldură din Uniunea Europeană, până în 2050 fiind eliminate treptat centralele de apartament. În ceea ce privește reducerea poluării generate de traficul rutier prin trecerea la mașinile electrice sau hibrid, preocupare ce a luat amploare și la noi, este edificatoa­re. O a treia cale de reducere a poluării din orașe este înființare­a unor noi suprafețe de spațiu verde. La nivelul Uniunii Europene a fost stabilit un standard, de 26 mp pentru fiecare locuitor. Atingerea acestui standard depinde doar de găsirea suprafețel­or de terenuri publice care să poată fi amenajate, investiții­le nefiind costisitoa­re.

În marile orașe ale lumii, „guerrilla gardening“

La nivel mondial, protejarea și dezvoltare­a spațiilor verzi din marile orașe este de mai mult timp o provocare la care trebuie să răspundă municipali­tățile, pentru reducerea poluării prin dezvoltare­a infrastruc­turii „verzi“și „albastre“– parcuri și lucii de apă. Din anii ’70, în Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Germania, Canada sau în Australia se implemente­ză conceptul „guerrilla gardening“(gherila verde), care constă în crearea de spaţii verzi în special în zonele urbane cele mai aglomerate. Acest concept a fost lansat de Liz Christy, împreună cu grupul său, „Green Guerrilla“, care în anul 1973 a reușit să transforme un teren viran din Bowery Houston (New York) în prima grădină comunitară din metropola americană. În centrul Londrei, de pildă, există parcuri private, cu aproape 100% vegetație, cu câteva alei, teren de tenis și un chioșc cu cărți, din care poți lua una să citești, unde familiile care locuiesc în zonă au acces în baza achitării unei taxe.

La noi, pe spațiile verzi – chioșcuri și garaje

Potrivit studiilor realizate în țările central şi est-europene, în perioada de după schimbăril­e politice din 1989 a avut loc o reducere a suprafețel­or spațiilor verzi din mediul urban, ca urmare a retrocedăr­ii terenurilo­r către foştii proprietar­i şi a dezvoltări­i de noi construcţi­i, multe suprafeţe de spațiu verde fiind ocupate de acestea. Și statistici­le de la noi ilustrează o astfel de evoluție. Dacă între anii 1980 şi 1990 suprafaţa spaţiilor verzi urbane din România a crescut cu 30%, de la 169,62 la 220,81 kmp, ulterior a fost înregistra­tă o scădere până în 2006, când s-a produs un uşor reviriment, ajungându-se la 202,69 kmp. O caracteris­tică a perioadei de după 1990 a fost extinderea construcți­ilor pe spațiile verzi, în special în vadurile comerciale, prin apariția chioșcuril­or, construcți­i provizorii ce reprezenta­u „infrastruc­tura“comerțului privat, la concurență cu comerțul de stat. În aceeași perioadă a avut loc și o creștere explozivă a construiri­i bateriilor de garaje pe spațiile verzi dintre blocuri. La Galați, din 1990 până în 2007 au apărut aproximati­v 5.500 de chioșcuri și 10.000 de garaje, majoritate­a construite pe spațiile verzi. Din cei patru primari pe care i-a avut Galațiul după 1992, doar unul singur, Marius Stan (PNL, UNPR), a avut curajul ca, în perioada 20122016, să demoleze sute de garaje, pentru ca în locul lor să amenajeze parcări, locuri de joacă și spații verzi.

„Spaţiile verzi proprietat­e publică“, prevăzute de lege

Intrarea în Uniunea Europeană a determinat o schimbare de atitudine a administra­țiilor locale din cele 319 orașe din țara noastră, în care se înregistre­ază 55,2% din populaţie. Articolul 35 din Constituți­e, care stipulează „dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurăt­or sănătos şi echilibrat ecologic“, are o reflectare și în Legea nr. 24/2007 privind reglementa­rea şi administra­rea spaţiilor verzi din zonele urbane, care la art. 6 stabileşte că „statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietat­e publică“. Legea nr. 24 definește spaţiile verzi urbane publice, care pot fi: parcul (cu suprafață de cel

 ??  ?? Londra. Parc de pe malul Tamisei
Londra. Parc de pe malul Tamisei
 ??  ?? Galați. Arbori lăsați fără crengi
Galați. Arbori lăsați fără crengi
 ??  ?? Galați. Baterii de garaje construite pe spațiile verzi
Galați. Baterii de garaje construite pe spațiile verzi

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania