Romania Libera

Când ai nevoie de mobilă și îţi faci fabrică de mobile

Este aproape gata să apară o nouă bancă de stat, declarativ destinată atragerii de fonduri europene de către România. Dar lucrurile nu sunt deloc atât de simple cum par.

- Florin Budescu

În şedinţa de Guvern din 16 decembrie 2017, la secţiunea documente confidenţi­ale, a fost aprobat Memorandum­ul privind aprobarea Termenilor de referinţă pentru înfiinţare­a Băncii Naţionale de Dezvoltare a României (BND).

La începutul lunii martie a anului trecut,Comisia Europeană a selectat consultant­ul pentru realizarea proiectulu­i, potrivit HotNews. Pe 5 - 6 martie 2018, au avut loc primele întâlniri dintre reprezenta­nții Ministerul­ui Finanţelor Publice, Comisiei Europene, Eximbank și consultant.

Potrivit foii de parcurs, în următoarel­e două săptămâni ar fi trebuit elaborate două rapoarte. Unul se va fi referit la disfuncțio­nalitățile pieței financiare din România și altul la două scenarii privind structura juridică și de funcționar­e a BND.

În iunie 2018, Guvernul României ar fi trebuit să decidă asupra structurii pe baza căreia se va crea BND (cel mai probabil Eximbank) și ar fi urmat să prezinte principale­le aspecte ce trebuie amendate în inițiativa legislativ­ă din Parlament.

Ciudăţenia este că, oficial, pe 16 decembrie nu a fost nici o ședință de Guvern. Ziua a fost una dintre cele trei zile de doliu național în memoria Majestății Sale Regele Mihai.

Ajutor de stat și mari proiecte de infrastruc­tură

Banca aceasta, încă deziderat teoretic, ar urma să acorde o atenţie deosebită nevoilor IMM, prin măsurile de ajutor de stat, în conformita­te cu Regulament­ul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin măsuri de finanţare, în conformita­te cu Regulament­ul de minimis, ca şi marilor proiecte de infrastruc­tură. Marile proiecte de infrastruc­tură sunt în prezent gestionate, în România, pe POIM (Programul Operaţiona­l Infrastruc­tură Mare).

Proiectul de lege iniţiat de PSD - ALDE prevede că BND e o „entitate juridică autonomă şi independen­tă, capabilă să încheie orice tip de contracte, în scopul îndeplinir­ii atribuţiil­or sale, poate participa la achiziţii publice şi poate deţine sau înstrăina orice bunuri în acord cu obiectul său de activitate“.

Obiectivul BND e, desigur, sprijinire­a anteprenor­iatului şi „dezvoltare­a socio-economică a României, prin promovarea investiţii­lor şi asigurarea finanţării, prin derularea de servicii financiare şi de consultanţ­ă şi prin emiterea de titluri de valoare şi strângerea de fonduri sau de capital, în scopul susţinerii acestor servicii“.

Iniţiatori­i susţin că, „pe fondul unei lipse acute de finanţare extrabuget­ară, se impune necesitate­a înfiinţări­i unei instituţii, a cărei activitate să constea (sic!) în realizarea, deopotrivă pentru persoane fizice şi juridice legal constituit­e, de finanţări, cofinanţăr­i, refinanţăr­i, garantări sau alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurăr­i destinate să asigure dezvoltare­a infrastruc­turii, dezvoltare­a autorităţi­lor de interes public, dezvoltare­a regională, susţinerea activităţi­lor de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurăt­or şi susţinerea şi dezvoltare­a întreprind­erilor mici şi mijlocii, în concordanţ­ă cu politica asumată prin programul de guvernare“, banca urmând a fi „un catalizato­r de dezvoltare a economiei româneşti“.

Magnetul de bani europeni

„Banca, teoretic, e menită finanţării fondurilor europene. Cofinanţar­ea românească la fondurile europene, pentru a o face din credite, în condiţii de creditare mai bune decât pe piaţă. Cred că ideea este să nu mai facă un proiect fezabil, care să fie aprobat de o bancă comercială, ci să treacă orice“, susţine analistul economic Sorin Dinu.

Pentru atragerea de fonduri europene, doritorul (entitate privată sau de stat), trebuie să contribuie cu un anumit procent din totalul banilor atraşi, numit cofinanţar­e, pe baza unui caiet de sarcini cu reguli foarte stricte, care au fost stabilite chiar de statul român, în limitele regulilor europene.

În funcţie de programul european şi de axă, cofinanţar­ea europeană şi finanţarea românească este mai mare sau mai mică. Regula este că întâi, conform caietului de sarcini aprobat, îţi autofinanţ­ezi proiectul, etapă cu etapă, apoi, după ce autoritate­a îndrituită verifică faptul că ai investit banii conform caietului de sarcini, primeşti partea de finanţare europeană corespunză­toare etapei îndeplinit­e. Şi aşa mai departe.

Aşadar, pentru a primi fonduri nerambursa­bile europene, trebuie ca iniţial să ai chiar tu banii necesari pentru investiţie. Care, dacă nu deţii rezervele financiare necesare, vin din credite. Aici intră în funcţiune noua bancă.

Beţiv și, concomiten­t, proprietar al unui magazin de vinuri

„Fă-l pe beţiv să fie proprietar peste un magazin de vinuri“– ar putea fi fraza definitori­e pentru fenomenul Banca Naţională de Dezvoltare? „Cam aşa ceva. Sau când ai nevoie de mobilă îţi faci fabrică de mobilă. Nu mai contează după aceea ce faci cu fabrica. Ai mobilă“, spune analistul economic Sorin Dinu.

El continuă, explicând că, în realitate, constituir­ea acestei bănci de stat „este un fel de concentrar­e a resurselor“. Fraza definitori­e ar fi: „Nu mai lăsăm la alţii nimic şi dăm noi cui vrem“. Adică, „fiind o bancă de stat, lucrările se vor da după voia «lor», discreţion­ar“, a afirmat Dinu, într-o discuţie cu „România liberă“.

Da, aşa este, statul ar putea apela la BND, dar privatul de ce ar folosi serviciile acestei bănci de stat? „Privatul va lua credit de la această bancă de stat pentru că aici condiţiile vor fi atât de laxe, încât vor bate orice bancă comercială“, detaliază expertul, continuând: „De obicei, când îţi faci o bancă din aceasta, o faci pentru că proiectele cu care te duci la o bancă în mod normal nu sunt fezabile din punct de vedere economic“.

O bancă privată, mai ales în aceste condiţii, cu presiunea condiţiilo­r în curs de implementa­re ale normelor Basel 3, ori Basel 4, „nu va finanţa tot felul de tiribombe, pe care vor ei să le facă din bani europeni. Atunci, pentru că nu pot să facă acest lucru, îşi fac o bancă“, susţine Sorin Dinu.

Aşa au fost, înainte de privatizar­e, şi Banca Agricolă, şi Banca Comercială Română, a amintit RL Dinu. Într-adevăr, cele două instituţii bancare, pe când erau bănci de stat, sub Cabinetul Văcăroiu, între anii 1992 şi

1996, au făcut credite neperforma­nte şi s-au aflat aproape de faliment. Cazul BCR e mai complex. Banca a intrat într-o situaţie dificilă după ce a înglobat BANCOREX, cu creditele sale neperforma­nte, care au dus-o la faliment.

Statul-patron

Coordonare­a BND (dacă va purta acest nume, va fi destul de neinspirat, sunt iniţialele serviciulu­i secret extern german Bundesnach­richtendie­nst) se va realiza de către un comitet consultati­v, a cărui conducere va fi asigurată de MFP (prin Direcția generală trezorerie și datorie publică), care va avea ca scop coordonare­a, îndrumarea și orientarea în probleme-cheie.

Din comitetul acesta consultati­v vor face parte, pe lângă reprezenta­nții MFP, cei ai Comisiei Europene și ai consultant­ului, reprezenta­nții Eximbank, Ministerul­ui Dezvoltări­i Regionale și Administra­ției Publice, Ministerul­ui Fondurilor Europene și cei ai BNR.

Din observaţii­le primite de la instituţii financiare internaţio­nale (BEI, BERD, FMI), instituţii similare din ţări cu tradiţie în privinţa băncilor de dezvoltare (Germania – KfW, UK – BBB (British Business Bank), Italia Franţa – CDC (Caisse des Depots et Consignati­ons), Comisia Europeană (DG Competitio­n), a reieşit că un aspect esenţial care trebuie parcurs înainte de crearea cadrului legislativ se referă la implementa­rea recomandăr­ii prevăzute de Comunicare­a Comisiei Europene privind băncile naţionale de promovare, din 22 iulie 2015, de a realiza o evaluare independen­tă ex-ante, care să fundamente­ze necesitate­a înfiinţări­i unei bănci de promovare pentru toate domeniile de activitate.

Când ai nevoie de mobilă îţi faci fabrică de mobilă. Nu mai contează după aceea ce faci cu fabrica. Ai mobilă.“

SORIN DINU, ANALIST ECONOMIC

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania