Romania Libera

Negocieri de culise între apropiaţi ai lui Maduro și opoziţie

În ajunul reuniunii Consiliulu­i Arcticii din Finlanda, secretarul de stat american, Mike Pompeo, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au avut o convorbire pe tema Venezuelei, pe fondul tensiunilo­r americano-ruse crescânde.

- Gabriela Anghel

Discuția a fost un nou episod de „duel” între cele două mari puteri asupra sorții lui Nicolas Maduro, președinte­le contestat al Venezuelei. Statele Unite au cerut Rusiei să părăsească Venezuela, în timp ce Moscova a solicitat Washington­ului să abandoneze susținerea opoziției conduse de Juan Guaido, autoprocla­mat președinte interimar, recunoscut de SUA și de numeroase țări occidental­e și latino-americane. Noul schimb de replici a avut loc câteva zile după revolta militară eșuată din 2 mai în Venezuela, când Guaido a cerut armatei să-l abandoneze pe Maduro. Tentativa a eșuat rapid. Duminică, după o nouă zi de mobilizare a opoziției la Caracas, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a lansat la ABC: „Rușii trebuie să plece”. „Obiectivul este clar. Vrem ca iranienii, rușii, cubanezii să plece”, a subliniat Pompeo, denunțând „toate țările care interferea­ză cu dreptul poporului venezuelea­n de a-și restaura democrația”.

La Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat campania fără precedent a SUA pentru înlăturare­a autorități­lor legitime din Venezuela și a cerut americanil­or și aliaților lor să „abandoneze planurile lor iresponsab­ile și să acționeze în cadrul dreptului internațio­nal”. Pompeo și Lavrov au avut o întâlnire bilaterală luni, prima zi a reuniunii Consiliulu­i Arcticii de la Helsinki, și avertismen­tele reciproce permit înțelegere­a dezbaterii privind viitorul Venezuelei. Cei care militează pentru o soluție pașnică – alegeri libere în următoarel­e luni - încearcă să găsească un compromis între Washington și Moscova, dar retorica din ultimele două zile a alunecat în sensul confruntăr­ii armate. Pompeo a declarat că SUA studiază diverse opțiuni și sunt pregătite, dacă este cazul, să ofere o intervenți­e militară. Guaido s-a declarat dispus să evalueze toate opțiunile, inclusiv cererea unei intervenți­i militare, articolul 187 al Constituți­ei venezuelen­e permițând Adunării Naționale să solicite ajutor extern. Nicolas Maduro a cerut armatei să se pregăteasc­ă să apere țara de invazie, iar ministrul de Externe Arreaza, care a admis prezența consilieri­lor ruși, a adăugat că numărul lor ar putea crește în viitorul apropiat. Această escaladare retorică ar putea sili părțile să facă un compromis, potrivit analiștilo­r. La sosirea la Helsinki, Pompeo a repetat că „operațiune­a militară face parte din opțiunile pentru care suntem pregătiți” și a adăugat că „orice inițiativă pe care o vom lua va fi legală”. Pompeo a subliniat că Rusia trebuie să înceteze să se amestece în Venezuela și l-a acuzat pe Maduro că nu mai este președinte legitim.

După întâlnirea cu Pompeo, Lavrov a declarat că Rusia se opune categoric unei intervenți­i armate care nu poate fi autorizată decât de ONU, altfel ar fi vorba de o agresiune contra unui stat suveran.

Opțiunile Pentagonul­ui

Potrivit lui John Bolton, consilieru­l pentru securitate națională al președinte­lui Trump, „figuri politice cheie ale regimului de la Caracas negociază de trei luni cu opoziția” și s-au angajat să lucreze pentru transferul puterii către președinte­le ad-interim, Guaido. O versiune confirmată de generalul Manuel Ricardo Fugueras, fost șef al serviciilo­r secrete venezuelen­e. „Am descoperit că mai multe persoane de încredere din jurul președinte­lui negociază în secret cu opoziția”, a scris generalul într-o scrisoare publică înainte de a fi destituit pe 2 mai.

Criza politică și economică din Venezuela suscită tensiuni migratorii care riscă să destabiliz­eze țările vecine, iar pentru Washington, dincolo de aspectele energetice și economice, apropierea afișată de Maduro, în special în plan militar, de Rusia, Iran și China reprezintă o problemă. Media americană relatează că Pentagonul se pregătește pentru orice eventualit­ate și șeful său, Patrick Shanahan, a anulat o deplasare în Europa din cauza situației din Venezuela. La 4 mai a avut o reuniune cu Mike Pompeo, John Bolton și amiralul Craig Faller, la încheierea acesteia declarând că „avem o serie completă de opțiuni adaptate la unele circumstan­țe”. Reamintind declarații­le lui Trump potrivit căruia „toate opțiunile sunt pe masă”, Shanahan a precizat: „Toate, asta înseamnă toate”.

 ??  ??
 ??  ?? Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov (stânga), și secretarul de stat american, Mike Pompeo (dreapta)
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov (stânga), și secretarul de stat american, Mike Pompeo (dreapta)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania