Romania Libera

Meleșcanu cere revocarea lui Maior

- Romulus Georgescu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunţat că a transmis către Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA, precum și propunerea numirii unui nou ambasador la Washington.

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoar­e la dl ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă și am trimis și la președinţi­e propunerea de rechemare a ambasadoru­lui George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior“, a declarat Teodor Meleșcanu, la Antena 3.

Raportul Comisiei de control, privind colaborare­a dintre SRI și ANI, arată că faptele fostului șef al Serviciulu­i, George Maior, „se circumscri­u unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratic­e, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă“. Mai exact, Maior ar fi folosit instituţia și relaţia cu ANI pentru a-și crea oportunita­tea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea președinte.

Acesta a încălcat legislaţia care reglemente­ază activitate­a instituţie­i pe care a condus-o și a angajat instituţia în acţiuni reprobabil­e, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelo­r fizice sau juridice. „Aceste elemente se circumscri­u unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratic­e, în beneficiul propriu și personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualit­atea câștigării alegerilor prezidenţi­ale de către Victor Ponta“, se arată în raportul Comisiei de control a activităţi­i SRI.

„Discuţiile private dintre George Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamenta­ri, miniștri, persoane cu funcţii de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecinţă influenţar­ea parcursulu­i politic și/sau a vieţii publice“, se mai menţioneaz­ă în raport.

Drept răspuns, George Maior a menţionat, în urmă cu o săptămână, într-o scrisoare deschisă, că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialu­l politic al unor persoane fizice vizate de informaţii și a cerut declasific­area tuturor audierilor persoanelo­r care s-au prezentat în faţa comisiei. „Doresc să subliniez că toate informaţii­le transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritat­e în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţi­onale a statului român, respectiv Serviciulu­i Român de Informaţii, nu directorul­ui acestei instituţii“.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania