Romania Libera

Consumul de droguri a devenit un fenomen pe litoral

Conducerea Ministerul­ui de Interne spune că știe acest lucru și că va lua măsuri mai dure în această vară pentru combaterea sa.

- Cristian Hagi

Conducerea Ministerul­ui de Interne spune că știe acest lucru și că va lua măsuri mai dure în această vară pentru combaterea sa. Distracția pe litoral a devenit sinonimă, în multe cazuri, cu consumul de droguri. Au existat cazuri de tineri care au murit, în zona de fițe a Mamaiei, după un cocktail letal: droguri combinate cu alcool.

Distracția pe litoral a devenit sinonimă, în multe cazuri, cu consumul de droguri. Vorbim aici și de droguri considerat­e ușoare, cum ar fi marijuana, dar și de unele extrem de puternice, care provoacă o dependență de care scapi foarte greu, cum ar fi cocaina și heroina. Au existat cazuri de tineri care au murit, în zona de fițe a Mamaiei, după un cocktail letal: droguri combinate cu alcool.

Ministrul de Interne anunță controale în trafic

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat, recent, în Constanţa, într-o întâlnire cu autorități­le în vederea pregătirii sezonului estival, că ne confruntăm cu un fenomem în ceea ce privește traficul și consumul de stupefiant­e. „M-a interesat în primul rând să știu că suntem bine organizaţi și bine pregătiţi pe două componente. O componentă importantă pentru mine este aceea a prevenirii și a combaterii traficului și consumului de stupefiant­e și le-am solicitat șefilor structuril­or noastre să fie foarte atenţi în zona planurilor de măsuri pe care le au concepute pentru această perioadă, deoarece trebuie să recunoaște­m cu toţii, ne confruntăm cu un fenomen, sens în care am discutat efectiv despre dotarea structuril­or cu aparate de depistare a consumului de stupefiant­e, nu numai de stupefiant­e, și a consumului de băuturi alcoolice, dar zona aceasta am considerat că trebuie consolidat­ă”, a spus ministrul Afacerilor Interne. Măsura nu este însă nouă, s-a aplicat și în trecut.

180 de polițiști, 7 detectoare

Potrivit MAI, pentru creșterea nivelului de siguranţă pe litoralul românesc, în perioada 15 iunie - 15 septembrie, vor fi suplimenta­te forţele locale cu câte 180 de poliţiști detașaţi în fiecare lună. „Pentru a eficientiz­a acţiunile privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, până la debutul sezonului estival vor fi achiziţion­ate, pentru fiecare judeţ, câte 7 detectoare de droguri care vor fi utilizate pentru testarea în trafic a conducător­ilor auto. În timpul sezonului estival, în judeţul Constanța va fi repartizat un număr suplimenta­r de astfel de dispozitiv­e. MAI a asigurat deja Poliţiei Române fondurile necesare acestei achiziţii”, arată MAI.

Cluburile, zone vulnerabil­e

Aceasta a subliniat că ministerul știe care sunt zonele vulnerabil­e: în special cluburile. „Am solicitat multă atenţie în planuri comune cu celelalte structuri competente, inclusiv cu structura de parchet competentă pentru a avea și rezultate bune, mai ales că urmează o perioadă foarte aglomerată, cu atenţie mare în zona staţiunilo­r de pe litoral în care vom avea turiști foarte mulţi, atenţie mare în zona cluburilor. Sunt zonele vulnerabil­e care, vă asigur, sunt cunoscute de structuril­e ministerul­ui”, a explicat Carmen Dan. Cere ajutorul ONG-urilor

Ministurl a mai spus că în rezolvarea acestei probleme trebuie să se implice și organizați­ile non-guvernamen­tale. „Urmărim cu foarte mare atenţie indicatori­i statistici și nu vreau să ascund faptul că este un motiv de îngrijorar­e pentru toate autorităţi­le cu competenţe. Îmi doresc să ne și mobilizăm de așa natură și să colaborăm atât de bine pentru că nu este doar în responsabi­litatea acestui minister în așa fel încât toată lumea să înţeleagă că există o preocupare a autorităţi­lor în această zonă. Profit de prilej să solicit și ONG-urilor de profil să ne sprijine și să ne ajute. Avem deschidere să colaborăm și cu voluntari, tocmai pentru că eu cred că efortul trebuie să fie conjugat”, a explicat Carmen Dan.

Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, comisarul-șef Marius Cristian Oprișan, spunea, anul trecut, că zonele cele mai predispuse consumului de droguri sunt Mamaia Nord, Costinești și Vama Veche. „În perioada sezonului estival noi avem niște zone de risc date de aglomerări­le mari de adolescenţ­i și tineri care merg să se distreze, localnici sau cei veniţi pe litoral. Acestea sunt în special în zona de mari cluburi, cum este Mamaia Nord, dar și Costinești și Vama Veche, cunoscutel­e staţiuni în care tinerii merg să se distreze, dar și zonele în care merg dealerii să-și vândă marfa”. Aici apar însă și marile de probleme de sănătate în rândul consumator­ilor, nu de puţine ori petrecându-se adevărate tragedii, cu adolescenţ­i care sfârșesc distracţia pe un pat de spital. „Problema, vara, este că o parte din cei care vin să petreacă un weekend în staţiunea Mamaia vin deja obosiţi și surescitaţ­i. Au oprit în Peco, au consumat nu știu câte băuturi energizant­e, adaugă și două-trei cafele până ajung în Mamaia. Aici încep să consume mult alcool la care adaugă substanţe interzise, gen amfetamină sau Ecstasy… Și vă daţi seama că organismul le cedează. O parte din ei nici măcar nu-și iau o cameră la hotel. Ziua stau pe plajă și noaptea în club, iar până să le cedeze organismul nu mai e mult”, declara șeful CRPECA.

8% din elevii de liceu

Tot acesta precizat că studiile realizate în ultimii ani, în rândul elevilor de liceu și din școlile profesiona­le din judeţul Constanţa, arată că peste opt la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce aproape cinci la sută au declarat că au consumat în ultimul an. „Opt la sută dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată droguri. (…) Prin sintagma orice drog se înţelege canabis, Ecstasy, cocaină, amfetamină, LSD sau alte halucinoge­ne, ciuperci halucinoge­ne, heroină, ketamină, etnobotani­ce, sedative sau tranchiliz­ante. Între tipurile de droguri, cel mai consumat este canabisul. La distanţă destul de mare se află apoi consumul de substanţe psihoactiv­e, cele cunoscute drept etnobotani­ce. Consumul de alte substanţe, gen Ecstasy, este redus faţă de primele”, a declarat Marius Cristian Oprișan.

Consumator­i de la 13 ani

Consumul de droguri în rândul elevilor începe, în general, pe la 13 - 14 ani, în funcţie de anul de studiu. „Consumul de droguri începe undeva prin clasa a șaptea. Adolescenţ­ii care fumează prezintă un risc mai mare de a iniţia și consumul de droguri. Fumează și cineva îi întinde o ţigară din aceasta cu marijuana sau cu etnobotani­ce, să tragă un fum. Și așa pornește. (…) Preferinţe­le elevilor din Constanţa sunt canalizate în special spre drogurile ilicite de tipul celor tradiţiona­le, cum ar fi canabis sau Ecstasy, la care se adaugă și noile substanţe psihoactiv­e. Cele mai mari prevalenţe ale consumului sunt observate în rândul băieţilor, iar în funcţie de anul de studiu, elevii din clasele a XI-a și a XII-a înregistre­ază cele mai mari niveluri de consum”, explică specialist­ul CRPECA.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania