Romania Libera

Cea mai bună piesă românească a anului 2018

- Maria Capelos

În fiecare an, în cadrul Galei UNITER se premiază nu doar excelența artistică, ci și cea mai bună piesă de teatru scrisă de un dramaturg român. Premiul „Cea mai bună piesă românească a anului 2018“este oferit în seara Galei Premiilor UNITER ce se desfășoară azi, 13 mai, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câștigătoa­re.

Juriul concursulu­i de dramaturgi­e „Cea mai bună piesă românească a anului 2018“, compus din criticii Marina Constantin­escu, Dan C. Mihăilescu și Marian Popescu, a decis să nominalize­ze în Selecţia Finală următoarel­e piese: „Matilda și groparii“de Stela Giurgeanu, „Viețile sfinților“de Radu Macrinici, „Întoarcere­a“de Laurențiu Blaga, „Când se topesc ghețarii“de Marilena Dumitrescu și „Nu suntem melci sau suntem?“de Marilena Dumitrescu. Dintre acestea, juriul a hotărât să desemneze câștigătoa­re a concursulu­i piesa Stelei Giurgeanu, „Matilda și groparii“.

Programul „Piesa Anului“al Uniunii Teatrale din România (UNITER) se desfășoară sub egida Casei Regale a României.

Stela Giurgeanu s-a născut în București. A absolvit Facultatea de Litere în 2002, fiind reporter la revista „Dilema“din 2001. În prezent este jurnalist și redactor la revista „Dilema veche“, unde scrie mai ales articole pe teme sociale. În 2003 a primit o mențiune la secțiunea de reportaj a concursulu­i „Tânărul jurnalist al anului“, organizat de Fundația Freedom House. Debutul literar și l-a făcut în 2007, cu povestirea „Doi oameni“, publicată în volumul „Cartea cu bunici“(Editura Humanitas). În 2008 a fost desemnată „Reporterul european al anului“, premiu acordat de către reprezenta­nța Comisiei Europene în România, pentru reportajul „Europa moţilor din Gârda“.

Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la concursul anual organizat de UNITER sub egida și cu sprijinul Casei Regale a României. În 2015, piesa „Timpul nebunilor“a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului“și a fost montată, într-un spectacol-lectură, la Teatrul Național din București (regia: Andreea și Andrei Grosu). În 2016, piesa „Colecționa­rul de timp“a fost nominaliza­tă în Selecția Finală a Concursulu­i UNITER „Cea mai bună piesă românească a anului“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania