Romania Libera

Operaţiune a Forţelor speciale franceze în Burkina Faso

Eliberare de ostatici în Sahel, unde grupările jihadiste și-au extins acțiunile teroriste

- Gabriela Anghel

Patru ostatici – doi francezi, o cetățeană americană și una sudcoreean­ă – au fost eliberați în urma unei operațiuni a forțelor speciale franceze în Burkina Faso, în cursul căreia doi militari francezi, membri ai comandoulu­i Hubert, au fost uciși.

Palatul Élysée a anunțat eliberarea celor doi turiști francezi, Patrick Pique și Laurent Lassimouil­las, răpiți pe 1 mai în nordul Beninului, în parcul Pendjari, situat la frontiera cu Burkina Faso, unde sunt implantate mai multe grupări jihadiste. Ghidul lor turistic a fost asasinat. Trei din cei patru ostatici eliberați în noaptea de joi spre vineri, au sosit în Franța sâmbătă și au fost așteptați la baza aeriană din Villacoubl­ay de președinte­le Emmanuel Macron, de ministrul de Externe,

Jean-Yves Le Drian, și de ministrul Apărării, Florence Parly. Aceasta din urmă a declarat că „mesajul Franței adresat teroriștil­or este clar: cei care vor să se lege de Franța și de francezi trebuie să știe că îi vom vâna, îi vom găsi și îi vom neutraliza“.

Un omagiu național va fi adus marți, la Paris, celor doi militari francezi uciși în cursul acestei operațiuni de eliberare de ostatici „de o mare complexita­te“. Membri ai comandoulu­i Hubert, unitate de elită a marinei franceze, Cedric de Pierrepont și Alain Bertoncell­o sunt salutați ca „eroi“de ansamblul clasei politice franceze. Rezultatul unei astfel de intervenți­i nu este niciodată cunoscut înainte și totuși președinte­le Macron a riscat și a decis operațiune­a de salvare a celor doi ostatici francezi în Burkina Faso.

Condusă de forța franceză Barkhane și de Task Force Sabre, operațiune­a a mobilizat 20 de militari specializa­ți în recuperare­a

ostaticilo­r, drone și elicoptere franceze ca și mijloace oferite de serviciile americane de informații. Cei doi militari francezi uciși în operațiune, Cedric de Pierrepont și Alain Bertoncell­o erau șefi de grup și respectiv membri ai celebrului comando Hubert, unitatea de asalt din Saint-Mandrier. Ambii erau în misiune în Sahel din 30 martie. Generalul François Lecointre, șeful Statului Major al armatelor, a vorbit despre o operațiune extrem de complexă, care a aut loc în noaptea de joi spre vineri 10 mai. Armata franceză desfășurat­ă în Sahel în cadrul operațiuni­i Barkhane – susținută de mijloace ale serviciilo­r secrete americane și de forțele armate ale Burkina Faso – a decis să intervină

pentru a evita transferul iminent al ostaticilo­r către altă organizați­e jihadistă, katiba Massina, a precizat generalul. Autorități­le franceze urmăreau de câteva zile evoluția răpitorilo­r și membrii comandoulu­i s-au apropiat într-o liniște absolută până la țintă și au dat asaltul fără să deschidă focul, pentru a nu cauza pierderi în rândul ostaticilo­r sau al eventualil­or civili sau membrilor familiilor teroriștil­or care erau prezenți în acea tabără. În acel moment, cei doi militari ai comandoulu­i Hubert au fost uciși de la mică distanță de doi dintre răpitori.

Evitarea zonelor roșii

Ministrul de Externe, Le Drian, și-a exprimat

regretul pentru uciderea celor doi militari francezi și a invitat turiștii să dea dovadă de prudență specială în sudul Sahelului, unde jihadiștii sunt din ce în ce mai activi. „Cea mai mare precauție în aceste regiuni pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc și pentru evitarea sacrificii­lor soldaților noștri“. „Zona în care au fost răpiți cei doi turiști francezi era considerat­ă de mai mult timp o zonă roșie, adică o zonă unde nu trebuie mers, unde există riscuri majore“, a mai subliniat Le Drian.

Identitate­a celor care au răpit turiștii francezi nu este pentru moment cunoscută și ministrul Apărării a precizat că „analiza este în curs. În acea zonă operează două mișcări teroriste principale, una afiliată la

Al Qaeda și cealaltă la EIGS (Statul Islamic din Marea Sahară)“. Operațiune­a forțelor speciale franceze a permis eliberarea altor doi ostatici, două femei, din care una de cetățenie americană, alta sud-coreeană. Identitate­a lor nu a fost dezvăluită, dar, potrivit unor surse franceze, este vorba despre doi membri ai unui ONG american, a căror dispariție nu a fost semnalată. Ele erau capturate de 28 de zile și nimeni nu știa despre prezența lor. Washington a mulțumit Parisului pentru eliberarea ostaticulu­i american.

Atacurile jihadiste, concentrat­e inițial în nordul statului Mali, s-au extins spre centrul țării, spre Burkina Faso și amenință de acum țările limitrofe Golfului Guineea.

 ??  ??
 ?? Foto: EPA ?? Turiștii francezi, Laurent Lassimouil­las (stanga) și Patrick Pique (dreapta), răpiți la 1 mai
Foto: EPA Turiștii francezi, Laurent Lassimouil­las (stanga) și Patrick Pique (dreapta), răpiți la 1 mai

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania