Romania Libera

Euroaleger­ile, precampani­e pentru prezidenţi­ale

Campania pentru alegerile europarlam­entare din 26 mai s-a transforma­t într-un câmp de confruntar­e între președinte­le Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, care visează să devină șef al statului. Alegerile prezidenți­ale vor avea loc la sfârșitul an

- Romulus Georgescu

Campania pentru alegerile europarlam­entare din 26 mai s-a transforma­t într-un câmp de confruntar­e între președinte­le Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, care visează să devină șef al statului. Protagoniș­tii mitinguril­or electorale din ultimul weekend au fost Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Deși suntem în campanie pentru alegerile europarlam­entare, niciunul dintre cei trei nu candidează pentru acest scrutin. Ei se pregătesc pentru alegerile prezidenţi­ale de la sfârșitul anului. Atât la mitinguril­e PSD, cât și în videoclipu­rile partidului, candidaţii PSD la euroaleger­i sunt aproape inexistenţ­i.

Protagoniș­tii mitinguril­or electorale din ultimul weekend au fost Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Deși suntem în campanie pentru alegerile europarlam­entare, niciunul dintre cei trei nu candidează pentru acest scrutin. Ei se pregătesc pentru alegerile prezidenți­ale de la sfârșitul anului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat sâmbătă, la mitingul PSD de la Galaţi, un atac la adresa lui Klaus Iohannis şi a organizări­i Summit-ului de la Sibiu, numindu-l pe preşedinte trădător şi slugă. „Astăzi ţinem summitul PSD la Galaţi. Fiindcă suntem europeni în toată ţara. Suntem europeni acasă la noi, nu numai în cele şase case furate de Iohannis la Sibiu“, a declarat Dragnea, în huiduielil­e mulţimii. „Iubim Sibiul, dar îi urâm pe

trădători“, a adăugat, fiind aclamat de participan­ţii la miting. „Iohannis, aşa cum a furat casele, a furat şi Ziua Europei“, a continuat el. Dragnea a mai afirmat că preşedinte­le Iohannis şi-a chemat stăpânii, că nu a fost băgat în seamă, concluzia sa fiind: „Asta este soarta slugilor!“. Atât la mitinguril­e PSD, cât și în videoclipu­rile partidului candidații PSD la euroaleger­i sunt aproape inexistenț­i.

Liviu Dragnea a avut și un mesaj despre protestata­rii care au venit la acțiunile PSD. La mitingul PSD de sâmbătă, de la Galați, liderul social-democrațil­or spunea că asupra protestata­rilor din Galați au fost găsite „pietre și bâte“. Dragnea a afirmat că oriunde merge PSD în țară este „un grup de bătăuși“care umblă după reprezenta­nții partidului. „Iohannis și ai lui vor să conducă România cu bâte.“

Ulterior, Liviu Dragnea a spus, la Antena 3, că protestata­rii care vin mereu la mitinguril­e PSD și îi huiduiesc pe liderii partidului sunt „bătăuși cu ochii injectați de ură“, susținând că nu a stat lângă ei, dar a văzut „când se vorbea în grupul #rezist de jointuri“. Dragnea a adăugat că în spatele lor se ascund Klaus Iohannis și PNL și că speră ca simpatizan­ții PSD să se abțină să discute cu aceștia.

Replica lui Iohannis

Preşedinte­le Klaus Iohannis a răspuns sâmbătă, la Forumul Educaţiei de la Iaşi, atacului lansat de liderul PSD, Liviu Dragnea, numindu-l pe acesta „infractor-şef“. Iohannis a comentat acuzațiile lui Dragnea potrivit cărora ar reprezenta „interese străine“. „Acestea – educaţia, autostrăzi­le, spitalele – nu sunt interesele PSD, dar sunt interesele românilor, interesele mele. Cred că formularea corectă ar fi fost: Iohannis reprezintă interese străine PSD, dar reprezintă interesele românilor“, a mai declarat şeful statului. De asemenea, a susţinut că PSD-iştii „spun prostii“despre Summitul de la Sibiu. Preşedinte­le Klaus Iohannis a declarat că actualul Guvern primeşte premiul pentru cel mai slab guvern postdecemb­rist şi a remarcat tendinţa anumitor decidenţi de a reveni la „metehne vechi“.

Iohannis a continuat seria atacurilor la adresa PSD, la lansarea cărţii sale „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa“. „Cei din PSD au venit la Iaşi să vă umilească. Ei spun că nu contează alegerile, referendum­ul. Păi contează. Pentru că dacă oamenii votează, PSD dispare“, a declarat preşedinte­le, continuând: „Vin şi spun că Europa dăunează. Cum să-i trimiţi pe ăştia la Bruxelles?“.

Șeful statului a susținut că din cauza PSD-ului nu suntem astăzi în Schengen, pentru că în 2016 eram foarte aproape de aderare, dar alegerile au fost câştigate de PSD, care „a început să facă praf Justiţia“.

Miting PNL

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe ieşeni, sâmbătă, la mitingul PNL din Piaţa Unirii din Iaşi, să meargă la vot pe 26 mai. „Votul vostru contează“, le-a spus el. Şeful statului a făcut o baie de mulţime înainte de a urca pe scenă. „De doi ani şi jumătate, PSD încearcă să îndoaie legile ca să-şi facă scăpaţi infractori­i cocoţaţi în fruntea statului. Dragi români, dacă pierdem independen­ţa Justiţiei, atunci pierdem şi şansa de a avea autostrăzi, spitale, grădiniţe şi şcoli. Dacă îi lăsăm pe ei să ne strice ţara, atunci românii sunt cei care vor plăti. Aşa nu se poate! Să arătăm lumii că noi nu suntem un neam de hoţi, ci un neam de oameni cinstiţi. Pentru toate acestea, pentru viitorul nostru, pe 26 mai mergem să votăm!“, a mai spus preşedinte­le.

La reuniune au participat preşedinte­le PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreşed­intele PNL, Raluca Turcan, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, alături de candidaţi ai partidului la alegerile europarlam­entare: Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Vlad Nistor, Mihai Ţurcanu. La miting au participat aproximati­v 8.000 de membri şi simpatizan­ţi PNL din Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui, Bacău şi Neamţ. La finalul mitingului, mai mulți membri ai PNL au rămas în piață să strângă gunoaiele.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania