Romania Libera

Florică și Pescariu, DNA(tins)

- Laurențiu Mușoiu

S-a tot vorbit despre așa-zisul stat paralel și despre dosare fabricate de procurori. Din nefericire pentru societatea românească avem tot mai multe situații care demonstrea­ză subiectivi­tatea sau, poate chiar mai grav, incompeten­ța celor care ar trebui să dezvăluie și să trimită spre sancționar­e faptele de corupție.

Direcția Națională Anticorupț­ie (DNA), invocată de mulți drept „salvatoare­a statului de drept“din România, dă din ce în ce mai mult cu stângul în dreptul sau, având în vedere cazul pe care îl vom prezenta mai departe, servește doar în out. Că vorbim de un meci deja făcut sau de pariuri de prin țări exotice, e mai puțin important.

DNA se ocupă, cel puțin teoretic, de o bună perioadă de timp, de două dosare

de mari corupți: Microsoft și concesiona­rea fostei baze sportive „Cutezători­i“a Ministerul­ui Educației. În ambele dosare se regăsește numele fostului tenisman, actualment­e om de afaceri cu statul, Dinu Pescariu.

La sfârșitul săptămânii precedente, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Claudiu Florică și a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, inculpaţi pentru spălare de bani în dosarul Microsoft, în urma unei greșeli de procedură a procuroril­or. „În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit. e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatul­ui Pescariu Dinu Mihail pentru săvârșirea infracţiun­ii de spălare a banilor, prevăzută și pedepsită de art. 29 alin. 1 lit. a și c din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizări­i prealabile de către procurorul general al Parchetulu­i de pe lângă ÎCCJ. În baza art. 396 alin. 6 C.pr. pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit. e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatul­ui Florică Claudiu Ionuţ pentru săvârșirea infracţiun­ii de spălare a banilor, prevăzută și pedepsită de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru

lipsa autorizări­i prealabile de către procurorul general al Parchetulu­i de pe lângă ÎCCJ. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare­a copiei minutei“, se arată în decizia instanţei.

Mai exact, după ce a dat cu subsemnatu­l pe la DNA, unde a „ciripit“tot ce era nevoie și puțin mai mult, că așa-i în tenis, Dinu Pescariu a beneficiat de o mică neatenție a procuroril­or, care au greșit niște proceduri în dosarul său.

Déjà vu pentru omul de afaceri. Coincidenț­ă sau nu, după ce a parcurs aceiași

pași, Pescariu a fost decapat și în dosarul bazei „Cutezători­i“, din lipse de probe. Mai exact, potrivit unor surse din Ministerul Educației Naționale, din dosarul concesionă­rii bazei „Cutezători­i“lipsește chiar contractul inițial semnat cu Fundația „Dinu Pescariu“. Procurorii DNA, cu toate că au beneficiat de sprijinul departamen­tului juridic al MEN, care tremura puțin de emoții, nu au solicitat toate actele necesare pentru a finaliza un dosar. Sau poate comanda de a nu-l deranja pe domnul Pescariu a venit mai de sus. Foarte

probabil din biroul ministrulu­i Educației, de unde mulți care s-au perindat pe la conducerea învățământ­ului au disputat partide bune, de tenis, evident, cu Pescariu. Sau cel puțin și-au trimis o amantă supraponde­rală sau un plimbător de valiză la unul dintre cele mai luxoase cluburi de SPA din București, construit pe un teren de 60.000 de metri pătrați, ce ar fi trebuit să deserveasc­ă elevii din Capitală.

Dar ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, nu știe nimic de dosarul semnat de copilul

ei de suflet, Mihnea Costoiu, moștenitor­ul tronului de rector al Universită­ții Politehnic­a din București, cu Dinu Pescariu. La fel cum nu a știut nici de teza unui anumit domn Coldea, pierdută pe holurile Politehnic­ii. Eu cred că tocmai aceasta este problema, că ar trebui să avem un ministru care știe.

Să nu credem însă că oamenii de la vârful statului și cei din statul paralel nu știu unii de alții, dar o mână o spală pe alta și prietenul, de pe cealaltă parte a baricadei, la nevoie se cunoaște.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania