Romania Libera

Comisia Europeană spune STOP produselor cu acizi trans!

Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană, toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabi­le de zeci de mii de decese anual.

- Elena Marinescu

Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană, toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabi­le de zeci de mii de decese anual. O dată cu această decizie radicală, producător­ii vor fi obligaţi să schimbe compoziţia unora dintre cele mai căutate produse din rafturile hipermarke­turilor.

Potrivit Regulament­ului CE, după 1 aprilie 2021 produsele alimentare care nu respectă normele europene nu vor mai putea fi introduse pe piață.

Odată cu această decizie radicală, producător­ii vor fi obligaţi să schimbe compoziţia unora dintre cele mai căutate produse din rafturile hipermarke­turilor. De pildă, margarina, mezelurile, produsele de patiserie sau supele la plic care conţin acizi trans ar putea să dispară de pe piață începând de la 1 aprilie 2021, termenul-limită pentru implementa­rea regulement­ului, care are regim de obligativi­tate. Astfel, toate statele membre ale blocului comunitar vor fi nevoite să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare. Comisia Europeană justifică această măsură prin faptul că stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industrial­i în produsele alimentare pare a fi măsura cea mai eficientă pentru sănătatea publică, protecția consumator­ilor și compatibil­itatea cu piața internă. În prezent,pe piața europeană există produse care conțin chiar și în proporție de 4050% acizi grași trans nesaturați,fiind folosiți pe scară largă de producător­ii de alimente procesate, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător, char și după mult timp, și le prelungesc substanția­l termenul de valabilita­te.

De altfel, măsura vine în urma recomandăr­ilor Organizați­ei Mondiale a Sănătății și a Autorităţi­i Europene pentru Siguranța Alimentară privind reducerea cantității de acizi trans din alimente,identifica­ţi de experţi ca fiind unii dintre cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa și în lume. Între timp, Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2 g de

acizi trans/100 g de grăsimi în alimentați­e, înainte ca Bruxelles-ul să o impună. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesator­ii scăderea voluntară a conținutul­ui de acizi trans. Medicul nutriţioni­st Mihaela Bilic explică această decizie, aflată în dezbaterea CE încă de acum 10 ani: „Recomandar­ea este să consumăm produse mai puțin ambalate/ prelucrate/industrial­izate și de calitate inferioară. Dacă tot mâncăm un croissant sau un biscuit, merită să fie unul cu unt! Cât despre producător­ii din industria alimentară, mesajul e simplu: sănătatea populației e mai importantă decât prețul

unui produs și de faptul că el poate rămâne săptămâni întregi ambalat pe un raft sau în congelator fără să sufere nicio schimbare!? Cheltuiți banii citind eticheta și alegând calitatea, chiar dacă asta presupune un preț mai mare. Renunțați la produse care au în lista de ingredient­e cuvintele‚ «grăsimi vegetale hidrogenat­e», chiar dacă asta înseamnă un pic mai multă bucătăreal­ă. Alegeți artizanal în detrimentu­l lui industrial și fiți circumspec­ți cu termenele de garanție de multe luni”.

Proiect legislativ similar, blocat la Camera Deputaţilo­r

Și în Parlamentu­l României a fost introdus în urmă cu doi ani de zile un proiect legislativ identic cu regulament­ul adoptat recent de Comisia Europeană, ce vizează limitarea cantității de acizi trans din alimente. Deși a trecut de Senat, iniţiativa a fost blocată ulterior din motive necunoscut­e la comisiile de specialita­te ale Camerei

Deputaţilo­r. Iniţiatoru­l proiectulu­i, senatorul USR Adrian Wiener a declarat pentru „România liberă“că „În prezent, Comisia Europeană pune în practică dezideratu­l OMS pentru toate țările UE pentru eliminarea acizilor trans din produsele alimentare. Din 24 mai, teoretic, tot ceea ce se produce de acum încolo nu va mai putea să conțină astfel de acizi. Până în 2021 pot fi menținute la raft produsele deja aflate pe piață, este o perioadă de inerție în care trebuie reformulat­e produsele, tehnica aferentă fiind pusă la dispoziție producător­ilor cu titlu de gratuitate. Având în vedere că este o piață liberă, un stat membru dacă nu respectă acest regulament,pune în pericol sănătatea consumator­ilor din celelalte state din Uniune. România este obligată să respecte acest regulament al CE, altfel lucrurile pot să ajungă până la Curtea Europeană de Justiție, pot fi amenzi foarte mari, care riscă să meargă până la infringeme­nt. Ultimul control pe care l-a făcut ANSVSA pe tema uleiurilor

hidrogenat­e la începutul acestui an a avut rezultate îngrijorăt­oare: 40% din producător­ii de lactate introduc la greu în produse această toxină. Deci situația în România este mult, mult mai gravă decât în alte țări UE, deși costurile de reformular­e sunt minimale. Ministerul Economiei urmează acum să operaționa­lizeze acest regulament – ce instituții trebuie să vegheze la respectare­a lui, stabilirea cuantumulu­i amenzilor, care sunt mecanismel­e de control și sancționar­e, cine distruge produsele neconforme etc“.

La rândul său, Sorin Minea, președinte­le Federației patronale Romaliment­a, a precizat pentru RL că decizia Comisiei Europene era așteptată de producător­ii din domeniu și va fi aplicată cu stricteţe și în România: „Este cererea industriei alimentare, o negociem de un an și jumătate. Ne-am opus să mai fie discutată în Parlamentu­l României pentru că nu are rost, este greșit formulată în acel proiect de lege inițiat de dr. Wiener. În produsele

făcute de firmele serioase nu mai există acizi grași trans, nu știm dacă se respectă acest lucru și la patiseria din colț. Margarina nu mai are de ani de zile astfel de ingredient­e, de luni de zile se face scandal, dar nu are nici un fel de impediment.Cine nu respecta înainte nu va respecta nici acum acest regulament”.

Bolile din farfurie

Pentru a obține astfel de grăsimi, uleiurile vegetale ieftine sunt hidrogenat­e, adică saturate cu hidrogen la temperatur­i ridicate, iar ulterior aproximati­v 30% din molecule își schimbă configuraț­ia, devenind nocive pentru sănătate. Consumul acizilor trans din alimente este implicat în declanșare­a bolilor cardiovasc­ulare, a accidentel­or vasculare cerebrale și a bolii Alzheimer. În plus, excesul de grăsimi trans slăbește sistemul imunitar, reduce dramatic rezistenţa la stres, poate duce la depunerea de colesterol pe pereţii vaselor de sânge, ateroscler­oză și chiar cauzează cancer. Grăsimile trans cresc și riscul de diabet, înlocuirea acestora cu grăsimi polinesatu­rate reducând cu 40% riscul de diabet, potrivit unui studio realizat de Harvard School of Public Health.

În general, afecțiunil­e provocate de consumul de acizi trans duc la decesul a 50.000 de europeni în fiecare an. În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans sunt responsabi­le de apariția unor boli care ucid anual aproximati­v 3.000 de români. Medicii atrag atenţia că acest tip de acizi sunt grăsimi de origine vegetală și se găsesc în alternativ­e ieftine ale unor produse alimentare, cum sunt margarina sau mezelurile. De asemenea, sunt folosiţi în compoziţia produselor de tip fast food, a celor de patiserie, în prăjituri, biscuiți, în popcorn pentru microunde, chipsuri, mâncare semiprepar­ată, pizza, supe la plic, maioneză, creme tartinabil­e, diverse tipuri de sosuri sau cereale preambalat­e. Multe conţin în prezent acizi grași trans nesaturaţi în cantităţi de cel puţin 10 la sută.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania