Romania Libera

44 de milioane de lei pentru piste de biciclete în București

Premierul Viorica Dăncilă a aprobat alocarea a 44,5 milioane de lei pentru realizarea unui sistem de piste pentru biciclete și de locuri de parcare pentru biciclete în centrul Capitalei.

- Mihai Diac

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern 277/2019, aprobată de Cabinetul Dăncilă la sfârșitul săptămânii trecute. Prin HG 277, Executivul aprobă indicatori­i tehnico-economici ai obiectivul­ui de investiții denumit „Implementa­rea unui sistem

de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiul­ui București”.

Guvernul a decis, astfel, alocarea de fonduri, timp de șase luni, în vederea construiri­i a 48 de kilometri de piste pentru biciclete, precum și a 420 de locuri de parcare pentru biciclete. Acestea vor fi amenajate pe patru trasee din centrul Capitalei.

Cele patru trasee sunt următoarel­e:

Piața Victoriei – Bd.Aviatorilo­r – Bd.Beijing – Str.Nicolae Caramfil – Șos. Pipera – Piața Presei Libere – Șos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan

Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu;

Calea Victoriei – Bd.Regina Elisabeta – Splaiul Independen­ței – Bd. Națiunile Unite;

Bd. Libertății – Piața Constituți­ei – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național.

Pistele și parcările pentru biciclete vor fi construite de-a lungul a 21 de străzi și de bulevarde. Noile piste vor avea o lungime totală de 48,25 de kilometri.

O parte din banii necesari acestui program va veni de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul­ui Mediului, prin transferar­ea unei părți din sumele provenite din vânzarea certificat­elor de emisii de gaze cu efect de seră. Cealaltă parte a banilor va proveni din bugetul local al Unității Administra­tiv-Teritorial­e Municipiul București, „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelo­r de investiții publice aprobate potrivit legii”, menționeaz­ă textul publicat în Monitorul Oficial.

Decizia Guvernului Dăncilă vine în sprijinul programelo­r de dezvoltare a transportu­lui ecologic, solicitate de Consiliul General și de Consiliile Locale ale unor sectoare din municipiul București. Astfel, încă de acum un an, CGMB a aprobat alocarea a 7,5 milioane de lei pentru o pistă de biciclete cu lungimea de aproape 8 kilometri, pe traseul Piața Victoriei – Bd.Aviatorilo­r - Șos. Pipera - DN 1 - Piața Presei Libere – Bd. Constantin Prezan. Acest obiectiv coincide cu primul dintre cele patru trasee aprobate de Cabinetul Dăncilă prin HG 277/2019.

„Reţeaua de piste de bicicliști din București este slab dezvoltată și nu face faţă traficului existent. În același timp, configurar­ea actuală a arterelor de circulaţie din București nu asigură o circulaţie fluentă și facilă traficului de bicicliști și nici nu permite o dezvoltare a reţelei de piste de biciclete care să îmbunătăţe­ască condiţiile de circulaţie pentru această categorie de participan­ţi la trafic”, menționa, anul trecut, un document elaborat de Primăria Capitalei.

De asemenea, Primăria Sectorului 4 a lansat un program de instalare a 30 de containere destinate parcării bicicletel­or. În plus, urmează a fi montate rastele metalice în zonele stațiilor de metrou, în curțile liceelor, precum și în alte locuri care vor fi identifica­te de Direcția Mobilitate Urbană a Sectorului 4.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/MIRCEA MANOLE ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/MIRCEA MANOLE

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania