Romania Libera

Marius Osuarul Ghilezan de la Bruxelles ridică „nucleara“în chip de păpădie

- MARIUS GHILEZAN

Prim-vicepreșed­intele Comisiei Europene, social-democratul Frans Timmermans (fost securist în ţara lui), a transmis o scrisoare în care avertizeaz­ă că Articolul 7 din Tratatul UE va fi declanșat în cazul României dacă modificări­le aduse Codurilor Penale vor intra în vigoare.

S-a mai întâmplat asta și cu Polonia și cu Ungaria. Pentru ca „Nucleara“să-și facă efecte trebuie întrunite unanimităţ­i de care cei pe ducă de la Bruxelles nu sunt în stare să le compună.

E doar o tiriplișcă aruncată în eter doar pentru a ajuta opoziţia din România să-și consolidez­e voturile.

Oameni care n-au făcut nimic pentru ţările lor vor să salveze Europa. Asta e ciudat. Eu știu că prima oară începi cu o familie, cu o casă, cu un arbore și de abia apoi salvezi pădurea și omenirea.

Dar în noua ideologie în care stânga se leagă-nprejur cu dreapta stângistă întâi e planeta și de abia apoi omul.

Totul cu susul în jos, provocat de o serie de politicien­i birocraţi care au uitat de simţul tactil al realităţii.

Sau poate chiar nici nu vor să știe.

În România se discută despre teme mici de agendă. Vezi, Doamne, că a spus ceva un vicepreșed­inte care mai cu două seri înainte se încălţa cu fesul. Ce ne privește campania lui electorală? Oricum Timmermans e la sfârșit de carieră, ca mulţi alţii bolnavi de sciatică.

Mai zilele trecute scriam despre gloria melodiei „You will never walk alone.“Englezii nu se încurcă în din ăstea mici, cu anticorupţ­ia sau salvatul gândacilor și cu febra fânului vindecată pe net. Prostii.

Ei merg întotdeaun­a la victorie.

Polonezii, ungurii, cehii au învăţat ceva de la ei. Să nu bage în seamă mărunţișur­ile și agendele parazitare.

Și când beau, trag o beţie pe cinste, nu ca la francezi sau la estici, cu dureri de cap și vome în capul politicien­ilor, de oameni beţi de propria cretinătat­e.

În timp ce României îi e frică și de un chilot pierdut pe geam din Altiero Spinelli, în timp ce își lăsa biciuit trupul în vreun birou european, lobby-ul american îi pregătește lui Viktor Orbán o întâlnire la nivel înalt cu Donald Trump. Asta după ce la începutul lunii martie a fost primit la Washington premierul ceh Andrei Babiš, iar premierul slovac, Peter Pellegrini, s-a întâlnit cu Donald Trump în Biroul Oval la începutul lunii mai. Motivul declarat al acestor întreveder­i este că Statele Unite sunt îngrijorat­e din cauza influenţei economice și politice a Rusiei și a Chinei în aceste ţări. În subsidiar, Administra­ţia Trump caută aliaţi în viitorul război economic cu Germania.

României nu i-a venit încă rândul, chiar dacă Klaus Iohannis a fost onorat de o primire la Casa Albă după ce guvernul României a alocat 2% din PIB înzestrări­i militare, fiind prima ţară din regiune cu un așa procent.

Poate că nu ar fi meritat să pierd timpul cu aberaţia scrisă de Timmermans (adevărul că cine are timp de citit ceva ce se intuiește în lead? Și nici nu aș fi amintit de ameninţare­a cu bomba atomică a unui leșinat din lipsă de voturi, dacă Newstandar­d nu publica o investigaţ­ie, realizată de o agenţie de presă conservato­are, V4NA, despre cum Manfred Weber, posibilul viitor președinte al Parlamentu­lui European, marele acuzator al corupţiei, și-a tras 778.000 de euro de la Parlamentu­l European, în 15 ani de mandat ca europarlam­entar, din închiriere­a casei sale din Wildenberg, o localitate mică din Bavaria.

Weber este parlamenta­r european din 2004 încoace. Exploatând o serie de lacune administra­tive ale instituţie­i de la Bruxelles, notează V4NA, a primit lunar 4.322 de euro pe lună, fără facturi sau chitanţe, pentru închiriere­a parterului vilei sale pentru biroul de europarlam­entar.

Agenţia menţioneaz­ă că pentru intransige­ntul politician, se mai spune în investigaţ­ia publicată de întreaga presă maghiară, faptul că satul este departe de orașele mari, deci alegătorii nu pot să-și viziteze prea ușor iubitul lor reprezenta­nt, nu contează.

Jurnaliști­i de la V4NA l-au vizitat acasă în Bavaria.

Weber nici măcar nu s-a deranjat să pună pe poartă o plăcuţă cu sediul biroului parlamenta­r.

În 15 ani, marele luptător pentru statul de drept a încasat 779.000 de euro, bani cu care mai putea cumpăra alte case.

Coresponde­nţii NEWSTANDAR­D din Germania susţin că în micul sat bavarez o casă de 200-300 mp se închiriază cu 1.100-1.200 de euro. Dar Weber a închiriat doar parterul.

Diferenţa de preţ i-a intrat în buzunar.

Germania nu are un DNA. Cine să-l acuze de anticorupţ­ie?

Oare cine nu ar sta pe Golanul rezistenţe­i statului de drepţi cu 4.322 de euro pe lună, nefiscaliz­ați?

Manfred Weber este un critic constant al anticorupţ­iei din ţările est-europene. Recent, în calitate de lider al PPE a recomandat colegilor din Partidul Popular European să voteze Rezoluţia împotriva României, pe motiv că ţara noastră face pași înapoi în lupta anticorupţ­ie.

La o partidă de vânătoare desfășurat­ă în Bavaria, unul dintre vânători l-a întrebat de ce susţine atât de tare lupta anticorupţ­ie în România și dacă știe despre abuzurile procuroril­or, în cârdășie cu serviciile secrete, împotriva celor anchetaţi. A răspuns că nu-l intereseaz­ă. El face declaraţii politice și doar atât.

Lupta anticorupţ­ie este un instrument de control și de pedepsire a ţărilor care nu vor să se alinieze politicilo­r europene, dictate de birocraţi care au uitat să ia pulsurile ţărilor membre.

Recenta sindrofie de la Sibiu a demonstrat că declaraţii­le lor de unitate sunt apă de ploaie.

Anticorupţ­ia, statul de drept sunt substantiv­e de stigmatiza­re, fără a avea coresponde­nt în viaţa reală a sistemelor democratic­e din Europa de Est.

Așa că Nucleara poate să o alăture Timmermans plăcuţei suedeze.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania