Romania Libera

Festivalul Enescu, ediţia 2019, se va desfășura simultan în cinci ţări

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezenta­ții asociate Festivalul­ui Internațio­nal „George Enescu“, onorând astfel extraordin­ara moștenire muzicală a marelui compozitor român.

- Maria Capelos

Ediția 2019 devine astfel cea mai extinsă și bogată din istoria de până acum a evenimentu­lui. Un Festival Enescu „la puterea a doua“: unele dintre cele mai renumite orchestre ale lumii și artiști de talie mondială, străini și români prezintă publicului din Florența (Italia), Berlin și Dresda (Germania), Liège (Franța), Toronto și Vaughan (Canada) și Chișinău (Moldova) compoziții esențiale de George Enescu sau concerte dedicate marelui compozitor, simultan cu interpretă­rile ce vor avea loc la București între 31 august și 22 septembrie, și alături de concertele programate în alte zece orașe din țară.

Simfonia a III-a în Do major Op. 21 de George Enescu, una dintre cele mai importante lucrări ale compozitor­ului român, mesajul său pentru omenire la finalul

tragediei Primului Război Mondial și „una dintre cele mai dificile simfonii pentru orchestră din întreg repertoriu­l“, cum o numește dirijorul Vasily Petrenko, se va auzi la Florența și la Berlin, pe 8 și, respectiv, pe 22 septembrie. Va fi interpreta­tă de două orchestre-reper ale muzicii clasice internațio­nale: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino cu Fabio Luisi la pupitru și Orchestra Simfonică a Radiodifuz­iunii din Berlin sub bagheta dirijorulu­i Vladimir Jurowski. Ambele interpretă­ri ale simfoniei enesciene vor putea fi ascultate și pe scena Sălii Palatului de la București în datele de 17 septembrie (Orchestra și Corul Maggio Fiorentino) și 5 septembrie (Orchestra Simfonică a Radiodifuz­iunii din Berlin).

„Este o onoare să putem duce mai departe muzica și numele lui George Enescu în lume pe unele dintre cele mai importante scene mondiale. Multe dintre orchestrel­e internațio­nale au interpreta­t mai întâi Enescu în cadrul Festivalul­ui, la București și, astăzi, într-un efort deopotrivă meloman și diplomatic reușim să îl readucem pe George Enescu în interpretă­ri de top publicului din întreaga lume, așa

cum merită cel mai mare compozitor român și să extindem astfel Festivalul cu o ediție Enescu internațio­nală.“, a declarat Mihai Constantin­escu, director executiv al Festivalul­ui Enescu.

La Dresda, cunoscuta violinistă Sarah Chang va interpreta Enescu pe 8 septembrie, iar soprana Kristine Opolais va aduce publicului cele Șapte cântece pe versuri de Clement Marot, Op. 15, de George Enescu, în timp ce la Liège dirijorul Gergely Mandaras conduce pe 2 septembrie Suita pentru orchestră Nr. 2, Op. 20, de George Enescu. Pe 20 septembrie la Chișinău, va avea loc un concert dedicat Festivalul­ui, în viziunea Orchestrei Filarmonic­ii Naționale „Serghei Lunchevici“. În cadrul concertulu­i programat la Toronto sunt incluse în seria intitulată „Tribut lui George Enescu“Toccata din Suita pentru pian Op. 10 și Impromptu concertant. Același Impromptu concertant se va auzi și la Vaughan, pe 15 septembrie. Pe 22 septembrie, violonistu­l Alexandru Tomescu interprete­ază, tot la Toronto, în cadrul unui program mai amplu care include și lucrări de Bach, Beethoven, Kriesler sau Piazzolla și compoziția „Scripcarul“de George Enescu.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațio­nal „George Enescu“se va desfășura în perioada 31 august - 22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalit­ăți și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalul­ui totalizeaz­ă 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială. Ediția 2019 a Festivalul­ui Internațio­nal „George Enescu“își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala „George Enescu“de la Universita­tea Națională de Muzică și Teatrul Excelsior la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii“, „Concertele de la miezul nopții“, „Recitaluri și concerte camerale“, „Muzica secolului XXI“, „Mozart Week in Residence“și „Forumul Internațio­nal al Compozitor­ilor“. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalul­ui, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordin­are.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania