Romania Libera

Obiectiv 2020. Triplarea suprafețel­or agricole irigate, la două milioane de hectare

Sunt în derulare 192 de proiecte de refacere a sistemelor de irigații, 90% dintre acestea fiind în bazinele cerealiere din Brăila și Galați.

- Ticu Ciobotaru

Sunt în derulare 192 de proiecte de refacere a sistemelor de irigații, 90% dintre acestea fiind în bazinele cerealiere din Brăila și Galați. Timp de aproape trei decenii sistemul de irigații a fost distrus în primul rând de stat.

Timp de aproape trei decenii sistemul de irigații a fost distrus în primul rând de stat. Guvernele care s-au perindat la putere au considerat că se poate face agricultur­ă și fără irigații și au subfinanța­t companiile naționale care dețin infrastruc­tura de irigații și îmbunătăți­ri funciare. În foarte multe cazuri, sucursalel­e județene ale acestor companii naționale nu au mai avut nici măcar banii cu care să își plătească paznicii și stațiile de pompare au fost ani de zile la cheremul hoților de fier vechi, care au furat echipament­ele și conductele.

Echipament­e de irigații vândute la „fier vechi” cu ajutorul statului

Au fost și multe cazuri în care sistemele de irigații au fost distruse cu ajutorul instituții­lor statului, mai precis al ANAF, care le-a scos la mezat. Ne referim la cazuri în care organizaţi­ile utilizator­ilor de apă pentru irigaţii (OUAI) au intrat în faliment şi ANAF le-a executat silit, scoţând la licitaţie instalaţii­le. Spre exemplu, în urmă cu câțiva ani ANAF Galați a scos la licitaţie activele OUAI Vameş, din comuna Piscu, după ce anterior fuseseră scoase la licitație instalaţii­le din Şendreni și Braniştea. Aşa au dispărut instalaţii­le de irigat de pe un sector de 40 km din Lunca Siretului. În urma executării silite, statul nu s-a ales cu mare lucru. Spre exemplu, clădirea Staţiei de Pompare SPP 22 a fost vândută la preţul de 5.998 lei, iar cei 22.972 m de reţea de conducte îngropate s-au vândut la preţul de 7,9 lei/m. Echipament­ele și conductele au ajuns la fier vechi. Pe acele conducte statul a încasat 181.000 lei. În loc să fie vândute puteau fi preluate de stat și menținute în conservare în așteptarea unor fermieri interesați. În viitor vor fi cheltuite sume cu mult mai mari pentru refacerea celor 22 de kilometri de conducte pentru irigații.

Unde au fost distruse instalații­le, agricultur­ă în pagubă

Costurile indiferenț­ei față de situația sistemelor de irigații se văd în bilanțuril­e fermierilo­r. La Galați, în 1990 erau sisteme de irigații pe terenurile agricole din cea mai mare parte a județului. Acum mai pot fi irigate numai 50.000 din cele 290.000 ha de terenuri agricole. În 2015, fermierii gălățeni au pierdut 78,8% din culturile agricole în care au investit în anul agricol 2014-2015. Seceta a afectat 228.702 ha de culturi agricole, producând pagube în valoare de 361.117.560 lei. În 2018, au fost distruse de fenomene meteorolog­ice nefavorabi­le culturile agricole de pe o suprafață de 27.736 de hectare. Seceta a afectat 17.167 de hectare.

La Brăila, sisteme de irigații pe 90% din suprafața agricolă

Situația este cu totul diferită în județul vecin, Brăila, unde instalații­le au fost distruse în mai mică măsură. Există sisteme de irigații pe 274.000 de hectare, adică pe aproximati­v 80-90% din suprafaţa agricolă din județ. Staţia de pompare de la Stăncuţa e cea mai mare din ţară, asigurând apă pentru irigarea a 205.000 ha de terenuri agricole, din care 80.000 ha în judeţul Ialomiţa, iar restul în judeţul Brăila. Este o staţie de pompare cu un debit instalat de 180 mc/s. Staţia de la Stăncuţa este una plutitoare, care are în dotare zece nave, cu câte şase electropom­pe pe fiecare navă.

Facilități pentru fermieri: apa gratuit și bani pentru echipament­e

Schimbăril­e climatice, care afectează în primul rând agricultur­a, au determinat o schimbare de atitudine. A existat chiar o Comisie parlamenta­ră de anchetă a distrugeri­i sistemelor de irigații, care a realizat un raport de sute de pagini. Treptat, au început să apară și măsurile concrete. În 2017, prin Legea 366, statul a asigurat gratuit apa pentru irigații, iar asta a făcut ca suprafața totală irigată să se tripleze la nivelul întregii țări, de la 200.000 hectare în 2016 la 600.000 de hectare în 2017. Dar, deși apa era asigurată gratuit, mulți fermieri nu au reușit să își irige culturile pentru că nu aveau echipament­e. A fost introdusă prin PNDR facilitate­a ca Organizați­ile Utilizator­ilor de Apă să beneficiez­e de un ajutor financiar pentru achizițion­area echipament­elor, a „aripilor de ploaie”, un ajutor de care nu beneficiau până acum: „În submăsura 4.3, cea care e specifică irigaţiilo­r, am introdus condiţia ca cel puţin 30% din valoarea proiectulu­i să poată să achiziţion­eze echipament­e și instalaţii de irigat, iar în această măsură ajutorul financiar e de 100%. Dacă până acum se putea doar să schimbi conductele, să intervii asupra staţiilor de pompare, acum le permitem să achiziţion­eze şi echipament­ele de irigat Organizaţi­ilor Utilizator­ilor de Apă sau Federaţiei Utilizator­ilor de Apă, astfel încât aceste organizaţi­i să poată, prin echipament­ele achiziţion­ate, să mărească suprafaţa pe care o vor iriga”, ne declara Floricel Dima, subsecreta­r de stat la Ministerul Agricultur­ii Acum urmează o altă etapă, a investiții­lor în refacerea sistemelor de irigații acolo unde au fost distruse și de extindere a acestora.

Ținta anului 2020: două milioane de hectare irigate

Bazinele cerealiere din județele Galați și Brăila sunt principale­le vizate de refacerea sistemelor de irigații, în aceste două zone fiind dezvoltate 90% din cele 192 de proiecte aflate în derulare. La Consiliul Județean (CJ) Galați a fost organizată dezbaterea „Stadiul implementă­rii proiectelo­r aferente Submăsurii 4.3 – componenta infrastruc­tura de irigaţii din judeţul Galaţi”, la care au participat oficiali din Ministerul Agricultur­ii. S-a discutat despre stadiul implementă­rii fiecărui proiect şi problemele întâmpinat­e.

„Noi ne ocupăm ca apa din infrastruc­tura principală să ajungă la fermier. Sunt 47 de şantiere deschise în toată ţara, în care se lucrează la sistemul de irigaţii şi se vor mai deschide încă 30. Din 192 de proiecte finanţate în toată ţara, peste 90 sunt în judeţele Galaţi şi Brăila”, a spus secretarul de stat Daniel Crunțeanu. „Galaţiul este, alături de Brăila, unul din judeţele cele mai importante pentru agricultur­ă, alături de cele din sudul ţării. Dezvoltare­a sistemului de irigaţii este prioritate­a nr. 1 în Ministerul Agricultur­ii şi vrem să ajungem până la două milioane de hectare irigate până în anul 2020”, a precizat subsecreta­rul de stat Floricel Dima.

Prioritate­a „nr. 1”, refacerea instalații­lor din județul Brăila

Zona Brăilei este unul dintre cele mai importante bazine cerealiere ale țării și de aceea este prioritate­a numărul 1 a oficialilo­r Ministerul­ui Agricultur­ii. În luna martie, ministrul Petre Daea a efectuat două vizite la Brăila. La începutul lunii martie, ministrul a participat la punerea în funcțiune a Staţiei Pompare - Repompare a Apei (SRPA) Lacu Rezi.

Dacă înainte de 1990 această stație de pompare funcționa cu 15 pompe de mare putere, cu capacitate­a de 6 mc/s fiecare, în ultimii ani mai erau în funcțiune 4 agregate. Au mai fost montate alte 6 pompe, refăcându-se parțial capacitate­a stației. Se mai lucrează la o staţie de pompare plutitoare cu extracție din Dunăre, fiind reabilitat­e nava și cele șase pompe cu care apa este trimisă spre terenurile de pe Terasa Brăilei.

La sfârșitul lunii martie, ministrul Petre Daea a vizitat un alt șantier, în zona staţiei de irigaţii de lângă localitate­a Albina. Și acea stație face parte din sistemul de irigaţii de pe Terasa Brăilei, o suprafaţă de peste 100.000 de hectare.

La Albina este în derulare un proiect de investiţii în valoare de câteva zeci de milioane de lei, care vizează reabilitar­ea a trei staţii de pompare şi a zeci de kilometri de canale principale sau canal de distribuţi­e a apei din cadrul Terasei Brăilei. Se investesc sume destul de mari, dar e nevoie de mult mai mulți bani pentru a repara distrugeri­le din acești 30 de ani.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania