Romania Libera

Tensiunile din Golf inflamează prețul petrolului

- Gabriela Anghel

Mai multe nave au fost vizate de misterioas­e „acte de sabotaj” în largul Emiratelor Arabe Unite, alimentând creșterea tensiunii în Golf, în timp ce secretarul de stat american se afla la Bruxelles pentru a discuta despre Iran cu omologii europeni.

Mai multe nave au fost vizate de misterioas­e „acte de sabotaj” în largul Emiratelor Arabe Unite, alimentând creșterea tensiunii în Golf, în timp ce secretarul de stat american se afla la Bruxelles pentru a discuta despre Iran cu omologii europeni.

Luni, autorități­le din Arabia Saudită, aliat al Washington­ului, au denunțat „acte de sabotaj” care au avariat două petroliere saudite în zona economică exclusivă a Emiratelor Arabe Unite (EUA), alt aliat al SUA, care și-au întărit poziția militară în Golf în contextul tensiunilo­r cu Iranul. Ministrul saudit al Energiei a declarat că acțiunile îndreptate împotriva petroliere­lor saudite nu au cauzat nici victime, nici maree neagră, dar au provocat „daune semnificat­ive structuril­or celor două nave”. El a condamnat un act criminal care reprezintă o „amenințare serioasă” pentru navigația maritimă și „un incident nefast asupra păcii și securități­i regionale și internațio­nale”. Imaginile vizionate de Reuters arată o gaură în cocă pe linia de plutire.

Emiratele au menționat duminică acte de sabotaj ce au vizat cele patru nave comerciale de diferite naționalit­ăți, la est de emiratul Fujairah, fără să identifice

autorii, dar calificând incidentul ca fiind „grav”. Guvernul EAU a cerut comunități­i internațio­nale să-și asume responsabi­litățile pentru a împiedica astfel de acțiuni comise de actori care caută să afecteze securitate­a navigației. Portul Fujairah este singurul terminal al Emiratelor situat pe coasta Mării Arabiei, care ocolește Strâmtoare­a Ormuz, pe unde trec majoritate­a exporturil­or de petrol din Golf. Aproape toate exporturil­e de petrol din Arabia Saudită, Irak, EUA, Kuweit, Qatar și Iran – cel puțin 15 milioane de barili pe zi - sunt expediate prin strâmtoare.

Iranul a amenințat de mai multe ori că va închide această strâmtoare strategică, crucială pentru navigația mondială și furnizăril­e de petrol, în cazul confruntăr­ii militare cu SUA. Deși Washington­ul respinge amenințări­le Teheranulu­i, a trimis nave de război și bombardier­e în regiune, în timp ce președinte­le Donald Trump caută să izoleze regimul iranian tăind exporturil­e de petrol ale Iranului după ce s-a retras din acordul nuclear iranian semnat în 2015. Anunțul acestor incidente făcut de doi aliați apropiați ai Washington­ului intervine într-un context de exacerbare a tensiunilo­r dintre SUA și Iran, după înăsprirea sancțiunil­or americane contra Teheranulu­i, care de partea sa a suspendat unele din angajament­ele sale nucleare.

Luni, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a făcut o escală la Bruxelles pentru a discuta „probleme urgente” și în special problema iraniană cu colegii săi europeni în cadrul reuniunii miniștrilo­r de Externe ai UE, înainte de a pleca spre Rusia, unde are programată o întreveder­e cu președinte­le Vladimir Putin. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat că Marea Britanie este îngrijorat­ă de riscul producerii unui conflict în Golf „prin accident”, din cauza tensiunii dintre SUA și Iran. Cauza daunelor și tipul de armă folosit rămân un mister. Dacă este vorba de un dispozitiv aflat în apă, singura menționată a fost amplasarea de mine navale de către rebelii hutsi, mai multe zeci fiind utilizate în conflictul din Yemen. Acești rebeli au vizat în trecut și instalații petroliere saudite cu rachete.

Riscurile unui conflict

Potrivit analiștilo­r, dacă ar izbucni lupte în Golf sau în altă zonă, efectele asupra economiei mondiale ar putea fi importante. Toată regiunea situată între Mediterana și India este un focar de amenințări, de contra-amenințări, de comploturi, de sancțiuni economice și de mișcări militare. Și, în orice moment, un incident, o neînțelege­re sau un accident ar putea transforma totul într-un război deschis între state. Dacă punctele nevralgice sunt India și Pakistanul, Iranul și statele din Golf, Arabia Saudită și Israelul, Turcia și Siria, Iranul se află în centrul preocupări­lor. Zvonurile abundă în privința tensiunilo­r între forțele armate și Gardienii Revoluției, în timp ce sancțiunil­e economice au impact major asupra economiei iraniene, antrenând manifestaț­ii și revolte. Și amenințări­le cu sancțiuni suplimenta­re au determinat contra-amenințări privind închiderea Strâmtorii Ormuz. În replică, SUA au suplimenta­t semnificat­iv puterea aeriană și navală în Golf. Eventualit­atea izbucnirii unui război în această regiune bogată în petrol ar avea repercusiu­ni la scară mondială.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania