Romania Libera

Zuckerberg are o putere „fără precedent“datorată Facebook, care domină Internetul

- Gabriela Anghel

Unul din co-fondatorii Facebook, care nu mai lucrează pentru companie de ani de zile, propune scindarea acesteia în trei entități distincte – Facebook, Instagram și WhatsApp, subliniind că „puterea lui Mark Zuckerberg este fără precedent”.

New York Times a publicat textul lui Chris Hughes, unul din co-fondatorii Facebook, în care acesta face apel la dezmembrar­ea

puternicei rețele sociale. ”Puterea lui Mark este incredibil­ă și o depășește de departe pe cea a oricărei persoane dintr-un guvernant sau dintr-o întreprind­ere privată. (…) Puterea lui Mark este fără precedent și antiameric­ană (…). Este timpul dezmembrăr­ii Facebook”. Într-un lung rechizitor­iu, Chris Hughes prezintă o listă a problemelo­r puse de Facebook funcționăr­ii economiei și societății americane. Începând cu puterea lui Mark Zuckerberg asupra rețelei sociale, care are peste două miliarde de utilizator­i în lume. ”Mark este un om de bine”, dar are prea multă putere și Consiliul de administra­ție este mai mult un grup de consilieri decât un centru de contra-putere, pentru că Mark controleaz­ă 60% din voturi. El singur poate decide cum configurea­ză algoritmul, el alege ce vor utilizator­ii sau parametrii vieții private”. În ultimii ani, arată Hughes, această superputer­e a fost utilizată în sens prost și Zuckerberg a creat un Leviatan care afectează antrepreno­riatul și limitează alegerea consumator­ului, iar acționarii au uitat de responsabi­litățile lor de a se asigura că americanii sunt protejați și piața rămâne liberă”. Hughes subliniază că există toate manetele necesare pentru ameliorare­a situației începând cu Sherman Act, legea anti-trust adoptată în secolul 19 pentru limitarea puterii magnaților căilor ferate și care ar putea fi aplicată imperiului Facebook. Există toate semnele unui monopol; contrar legii, Facebook a cumpărat întreprind­erile concurenți­ale, ca Instagram, a imitat funcțional­itățile celor pe care nu le-a putut cumpăra sau a blocat tehnicile altor concurenți potențiali. Dominația asupra Internetul­ui social, cuplată la capacitate­a Facebook de a acumula tot mai multe date asupra utilizator­ilor, are un preț - „piața deschisă și dinamică ce a permis Facebook și altor întreprind­eri să creeze cele mai bune produse aproape a dispărut”. Problema cea mai mare a puterii Facebook este controlul pe care i-l conferă lui Mark asupra „capacități­i de a supraveghe­a, organiza și a cenzura discuțiile a două miliarde de persoane”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania