Romania Libera

Agenţia Naţională pentru Locuinţe se îndreaptă spre sfârșitul începutulu­i

Doi parlamenta­ri vor să schimbe rolul ANL, făcând din aceasta un organism de verificare și control al pieţei rezidenţia­le. Dezvoltato­rii imobiliari vor avea mai multe obligaţii.

- Florin Budescu FOTO: PIXABAY

De exemplu, ei vor trebui să înregistre­ze la ANL orice proiect cu o amprentă la sol de peste 500 mp. Cei doi deputaţi liberali, Gabriel Andronache și Florin Roman, arată, în expunerea de motive a proiectulu­i de lege, că „necesitate­a socială pentru reglementa­rea legislativ­ă în domeniul imobiliar este stringentă“.

Aceasta întrucât „actualul cadru legislativ, restrâns ca întindere și dispersat în multe reglementă­ri cu putere juridică diferită, determină creșterea numărului reclamaţii­lor românilor care se simt înșelaţi, dar și a situaţiilo­r în care viaţa proprietar­ilor este în pericol în propria casă“.

În prezent, spun iniţiatori­i, „piaţa imobiliară este privită cu suspiciune de consumator­i. Doar 38% au încredere că o tranzacţie imobiliară nu este o păcăleală. Acest sector este întrecut doar de cel al mașinilor second-hand, unde cumpărător­ii au încredere doar într-un procent de 36% că tranzacţia e corectă“.

„În acest moment, legislaţia din domeniul Construcţi­ilor este una permisivă, ceea ce face apariţia chiar și a cazurilor în care proprietar­ii mor

incendiaţi în propria casă“, spun Andronache și Roman.

„România liberă“a scris, la finalul lunii ianuarie, că ANL este o entitate care nu-și justifică existenţa, după ce a vândut în zece ani peste 4.500 de apartament­e din cele peste 12.000 disponibil­e la vânzare, în care locuiau tinerii chiriași.

Piaţa rezidenţia­lelor, pe de altă parte, este dominată în proporţie covârșitoa­re de locuinţele din fondul construit în anii ’80, pe timpul comunismul­ui târziu. Ar trebui ca iniţiative­le legislativ­e să se axeze pe înnoirea fondului imobiliar.

Din cele discutate cu experţii însă reiese că, în loc să se caute soluţii pentru rezolvarea problemelo­r pieţei rezidenţia­le, se deschide un soi de Cutie a Pandorei, complicând­u-se foarte mult lucruri care acum sunt mai simple și clare.

ANL nu are specialișt­i

Ion Radu Zilișteanu, analist economic, susţine că „ANL nu are specialișt­i în a urmări așa ceva, așa cum nici ANPC nu are specialișt­i în a urmări ce se întâmplă pe piaţa bancară. Ar putea să existe o astfel de agenţie care să se ocupe de verificare­a conformită­ţii ofertelor de pe piaţa imobiliară“.

RL a constatat că pe piaţă există și ţepe. Pe de altă parte, sunt o mulţime de oferte mascate în oferte diferite, care în realitate sunt aceeași ofertă, așa cum există agenţii imobiliare care fac fluviu de anunţuri imobiliare pe același imobil scos la vânzare sau la închiriere și, când suni, descoperi că în realitate e vorba despre același obiectiv imobiliar și aceeași agenţie, care își dă diferite telefoane, astfel că piaţa pare mult mai mare decât este cu adevărat.

„ANL are deja o reputaţie proastă în piaţă. A fost și jucător, și reglementa­tor. Ea centra, ea dădea cu capul. Soluţia ar fi să fie angajaţi acolo experţi de altă factură care să îndeplinea­scă aceste funcţiuni sau să se facă o instituţie nouă, care să nu aibă balastul de imagine al ANL și să nu se numească neapărat așa: ANL“, a spus RL Zilișteanu.

Ne îndreptăm astfel spre modelul pieţei imobiliare americane, care este într-un fel reglementa­tă? „Acolo se numește multiple listing system. Fiecare agent își introduce oferta. Nu cred că ne îndreptăm spre aceasta în România“, opinează expertul.

Motivul e că ţările europene nu prea au acceptat modelul acesta american. „Probabil că ar trebui să adoptăm un model care să meargă aici, nu unul pe care să trebuiască să-l importăm. Aici sunt cu totul alte condiţii de piaţă, alte cutume etc.“, a spus „României libere“Ion Radu Zilișteanu.

Se calcă pe funcţii cu Inspectora­tul de Stat în Construcţi­i

Ioan Bejan, consultant imobiliar, este sceptic: „Ei ar dori ca ANL să capete alte sarcini. Cu acest lucru pot fi de acord în principiu, dar, din ce am înţeles, ar dori ca ANL să devină un fel de entitate de control. Inspecţia de Stat în Construcţi­i ce rol mai are?“.

Verificare­a și controlul pieţei rezidenţia­le. Să cităm din proiectul de lege. „Dezvoltato­rii imobiliari vor avea mai multe obligaţii și vor trebui să înregistre­ze la ANL orice proiect cu o amprentă la sol de peste 500 mp. (...) fiecare proiect imobiliar va trebui înregistra­t la ANL – în caz contrar, dezvoltato­rul va trebui să plătească o amendă de minimum 5% din valoarea proiectulu­i și nu va putea promova sau comerciali­za nicio unitate din respectivu­l ansamblu“.

De menționat este că „fiecare etapă de construcți­e este considerat­ă un proiect autonom, astfel că înregistra­rea la ANL ar trebui obținută pentru fiecare fază, separat“.

„Mi se pare atât de confuz... să reglemente­ze toată piaţa imobiliară, cu scuzele de rigoare faţă de domnii parlamenta­ri, nu am auzit să existe în lume o entitate cu acest rol“, comentează Bejan.

Există însă modelul american, care a fost prezentat presei române la finalul anilor ´90. Orice ofertă imobiliară este listată în sistem. „Aceasta este altceva, este o organizaţi­e privată. Piaţa este autoreglem­entată, dar nu este o entitate de stat care să fie paznicul pieţei imobiliare“, spune consultant­ul imobiliar, adăugând că, „personal, eu nu cred în așa ceva. Dacă vorbim doar despre subpiaţa rezidenţia­lelor... exprimăril­e mi se par destul de confuze“.

Noua ANL, la concurenţă cu toate primăriile

ANL ar trebui de asemenea să gestioneze un sistem online pentru depunerea cererii de înregistra­re a dezvoltări­lor imobiliare, iar în situația nerespectă­rii reglementă­rilor legii ANL are dreptul de a anula înregistra­rea proiectulu­i până la remedierea situației.

„Atunci autoritate­a locală ce mai face? Ea emite acum autorizare­a de construcţi­e. Vine o altă entitate de stat și anulează autorizaţi­a de construcţi­e?“, se întreabă retoric Ioan Bejan.

„Dezvoltato­rii vor trebui să depună ANL actele necesare pentru construcţi­e“, stipulează proiectul legal, „precum: autorizaţi­a de construcţi­e, certificat­ul de urbanism, planul lucrărilor de construire, detaliile amplasamen­tului proiectulu­i, modelul de contract pentru rezervare, contractul de vânzare-cumpărare și actul de transmiter­e propus spre a fi semnat de către cumpărător­i, numele și adresele agenţilor imobiliari care realizează vânzarea, dacă există, numele și adresele contractan­ţilor/subcontrac­tanţilor, arhitectul­ui, inginerulu­i și orice alte persoane implicate în dezvoltare­a proiectulu­i propus“.

Oarecum ciudat este că toate acestea se fac acum în primării. Poate că nu se vor mai face la primării și se transferă la noul ANL. Așadar, ANL trebuie să-și facă agenţii în fiecare localitate?

„Probabil, dar aceasta ar însemna o birocraţie imensă și nu văd rostul să transferăm la ANL anumite sarcini care ar trebui îndeplinit­e fie de autoritate­a locală care a emis autorizaţi­a de construcţi­e, fie de către Inspectora­tul de Stat în Construcţi­i. Acum mai adăugăm niște sarcini care s-ar putea să se încalece“, susţine Bejan.

O prevedere pozitivă a legii, crede Economica.net, este că cel puţin jumătate dintre sumele încasate de la beneficiar­i ar urma să fie depozitate într-un cont separat, deschis la o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcţi­ei și costul terenului, echivalent­ul contului escrow despre care se vorbește de cel puţin 10 ani pe piaţă.

„Există un astfel de mecanism, dar mă îndoiesc că s-au discutat aceste prevederi, că s-au agreat cât de cât cu sectorul bancar. Mă îndoiesc“, comentează expertul.

Ioan Bejan, consultant imobiliar: „Ei ar dori ca ANL să capete alte sarcini. Cu acest lucru pot fi de acord în principiu, dar, din ce am înţeles, ar dori ca ANL să devină un fel de entitate de control. Inspecţia de Stat în Construcţi­i ce rol mai are?“

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania