Romania Libera

Un primar român sparge „PODUL DE GHEAŢĂ“, vechi de 80 de ani

- Marius Ghilezan

Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a spart podul de gheaţă a relaţiilor împietrite ale administra­ţiei publice cu cele ale românilor din diaspora după aproape 80 de ani.

Împreună cu juriștii primăriei a găsit soluţiile

legale pentru finanţarea unor proiecte de educaţie în Ucraina.

Astfel, Primăria Sectorului 4 al Municipiul­ui București a început lucrările de construcți­e la patru unități de învățământ, două grădinițe, o școală și o bibliotecă, în localități­le Mahala și Ostrița, de lângă Cernăuţi, ambele locuite în proporție de aproape sută la sută de români, în cadrul unui proiect-pilot, care vizează sprijinire­a financiară a comunități­lor românești din Ucraina. Urmare a acordului de înfrățire între sectorul 4 al Municipiul­ui București și primăriile localități­lor Mahala și Ostrița, primarul Daniel Băluţă a participat în weekend la inaugurare­a lucrărilor de construire la cele patru obiective culturaled­ucative.

Toate aceste lucruri au fost posibile doar datorită eforturilo­r disperate ale Elenei Nandriș, primarul comunei Mahala, de a identifica surse de finanţare pentru dezvoltare­a învăţământ­ului în limba română din comunitate­a românilor de peste graniţa nefirească.

Primarul Băluţă a acordat până acum din banii primăriei sectorului 4 al Municipiul­ui București 50.000 de euro pentru începerea construcţi­ilor. A mai promis încă 200.000 de euro pentru reabilitar­ea Casei de Cultură.

Din cauza populaţiei prepondere­nt rusească din Estul Ucrainei și a ambiţiilor Moscovei de a nu pierde influenţa, minorităţi­le naţionale practic nu au aproape deloc drepturi în Ucraina.

Elena Nandriș speră ca românii să nu mai plece din comunitate­a lor și să rămână acasă, iar copilașii să se bucure de o educaţie ca cea din ţară.

A dat Dumnezeu ca trei administra­ţii românești să reînoade o legătură frântă de un dictat nemilos. Aproape 80 de ani, relaţiile noastre au fost tăiate de o graniţă nefirească între români.

Nu mai avem ziduri între noi. Dar avem legături de sânge. Nu ne mai despart Cortine de Fier, dar ne despart îndărătnic­iile.

În condiţiile în care guvernul Viktor Orban a alocat până acum aproape 180 de milioane de euro pentru programe de învăţământ, pentru construcţi­a și reparaţia bisericilo­r din Transilvan­ia, guvernul de la București de abia prididește cu bugetul de un milion de euro pentru întreaga diaspora.

Sigur că diaspora este folosită ca factor de presiune, ca emblema bună pe un organism costeliv, dar niciun guvern nu a alocat mai mulţi bani pentru dezvoltare­a comunităţi­lor de peste graniţă.

E bine că se investește în educaţie.

Poate că n-am fi avut un poet de geniu ca Mihai Eminescu dacă n-ar fi fost ocrotit de un dascăl din Cernăuţi, pe numele lui Aron Pumnul, fruntaș al Revoluţiei de la 1848.

Mulţi cărturari, iniţiaţi în școlile românești, chiar și pe timpul Imperiului Dualist și-au desăvârșit personalit­atea și misiunea de luptă pentru drepturile românilor. Elita intelectua­lă a luptat pentru învăţământ­ul în limba maternă. Îmi aduc aminte în primul rând de învăţatul domn Eudoxiu Hurmuzachi, avocat, deputat în Dieta Bucovinei, ajuns un fel de guvernator al regiunii. El s-a bătut pentru învăţământ și pentru drepturile românilor din zona Cernăuţilo­r.

Când eram elev, citeam despre elita intelectua­lă care a zidit Universita­tea din Cernăuţi și gimnaziile de tradiţie. Mă gândesc la viziunea lui Sextil Pușcariu, la puterea lui Ion Nistor de a lupta pentru emancipare­a românilor, la firea de cercetător a lui Aron Pumnul, la militantis­mul de tip Iancu Flondor, dar și la scrierile lui Paul Celan, intrat în Pantheonul culturii franceze.

În studenţie, întâmplăto­r am descoperit că prin 1875 autorităţi­le din Viena au alocat o subvenţie de 20.000 de florini pentru a crea fondul de carte al Biblioteci­i Universită­ţii din Cernăuţi. Cam cât două mii de burse ale studenţilo­r din Viena. În 1918, biblioteca deţinea un fond de carte de 229.320 exemplare. Ce s-a întâmplat cu ele, poate mă lămuriţi.

Biblioteci­le sunt ctitorii ale domnilor iubitori de ţară.

Oricâtă hulă, oricâtă vrajbă ar fi în societate, oricâtă aţâţare a românilor cu grade diferite de competenţe și de venituri împotriva celor mai săraci, vâna naţională tot de acolo se trage, din locurile în care semenii noștri și-au păstrat cu sfinţenie tradiţia, limba și odoarele religioase.

Câţi dintre diasporeni­i ridicaţi cu obidă împotriva sărăciei și a oamenilor simpli cunosc viaţa eroică a unui personaj ce n-a avut norocul să fie star de Hollywood.

Traian Popovici, primarul Cernăuţiul­ui, a salvat mii de vieţi ale evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, închizând coșurile cu fum și deschizând calea vieţii pentru oameni nevinovaţi.

Lista lui Traian Popovici e mai lungă decât a lui Oskar Schindler. Dar spiritul lui n-a avut șansa de a-l întâlni pe Steven Spielberg. N-a avut lobby-ul la Hollywood.

E îngropat sub lespedea de piatră în Fundul Moldovei, cea mai de nord comunitate din actuala Bucovină de sud.

Istoria nu-i reţine întotdeaun­a pe cei mai bravi și mai buni dintre oameni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania