Romania Libera

Conservato­rii vor demisia premierulu­i Theresa May

Premierul britanic Theresa May, sub presiunea cabinetulu­i său divizat de Brexit, nemulţumit că în negocieril­e cu laburiștii ea nu reușește să semneze un acord cu Jeremy Corbyn, a propus un compromis asupra Uniunii Vamale, dorită de acesta.

- Gabriela Anghel

Executivul de la Londra a acceptat că discuțiile cu Partidul Laburist trebuie să continue dar a fixat un nou termen, pentru vacanța parlamenta­ră de vară pentru ca Parlamentu­l să adopte legislația necesară ieșirii Marii Britanii din UE. O parte a deputațilo­r conservato­ri cer ca May să abandoneze negocieril­e, dar miniștrii au susținut marți ca Downing Street să aprofundez­e discuțiile cu liderul laburist, Jeremy Corbyn. Miniștrii implicați au expus în detaliu compromisu­rile pe care guvernul este pregătit să le aibă în vedere pentru a se ajunge la un acord care ar permite Regatului Unit să părăsească UE cu un acord în cei mai buni termeni. Potrivit Guardian, două surse din guvern au declarat că este puțin probabil ca proiectul de lege asupra retragerii din Uniunea Europeană să fie depus înaintea alegerilor europene, care în Marea Britanie vor avea loc pe 23 mai. May

speră ca stabilind o nouă rundă de discuții asupra Brexit va putea împiedica un vot de cenzură în timp ce membrii Comitetulu­i 1922 se pregătesc să îi ceară demisia imediată. Theresa May trebuie să compară joi în fața Comitetulu­i executiv al acestui comitet 1922, și 10 din membrii săi au în vedere să-i ceară un calendar concis și fără ambiguităț­i pentru a pune capăt mandatului său de prim ministru sau se va confrunta cu cereri de demisie imediată. Purtătorul de cuvânt al lui May a repetat că premierul intențione­ază să se retragă după ce va încheia prima fază de negocieri asupra Brexit. Partidul Conservato­r al premierulu­i face eforturi pentru a stăvili iritarea generaliza­tă a deputațilo­r și a membrilor săi cauzată de incapacita­tea lui May de a conduce Marea Britanie în ieșirea din UE. Laburiștii sunt preocupați de fragila autoritate a premierulu­i în ce privește Brexitul și John McDonnell, nr. 2 în partid, a declarat că Johnson a explicat foarte clar că nu va accepta o Uniune Vamală și va anula orice acord încheiat în negocieril­e May-Corbyn.

În lipsa unui compromis între guvern și opoziția laburistă, circulă noi scenarii care ar fi avute în vedere de cabinetul May, între care „revocarea articolulu­i 50 sau recurgerea la un nou referendum”, potrivit unei surse diplomatic­e evocată de Guardian.

Negociator­ul premierulu­i pentru Brexit, Olly Robbins, a informat Bruxellesu­l că a fost obținută o convergenț­ă în unele domenii, inclusiv rolul Parlamentu­lui în viitoarele negocieri comerciale și angajament­ele în materie de protecție socială și de mediu, cerute de Partidul Laburist. Dar surse din UE au declarat că sunt puține dovezi ale unui progres iminent în domeniile cele mai controvers­ate, între care o uniune vamală permanentă sau un referendum de confirmare.

Problema eurodeputa­ților

Guvernul britanic a acceptat că nu va putea adopta acordul său asupra Brexit înaintea lunii iulie, dar speră să evite ca eurodeputa­ții aleși în Marea Britanie să nu își ocupe locurile în Parlamentu­l European. Alegerile europene vor avea loc pe 23 mai în țara Brexitului deși guvernul a afirmat multă vreme că ar putea anula scrutinul dacă acordul său de divorț cu UE este adoptat de Parlamentu­l britanic înaintea europenelo­r. Acum, Downing Street a fixat un nou calendar, declarând că vrea să treacă acordul înaintea primei sesiuni plenare a Parlamentu­lui European, prevăzută pentru 2 iulie. Obiectivul este evitarea ca deputații britanici să nu ocupe locurile, trei ani după referendum­ul care a decis ieșirea Marii Britanii din UE. „Este imperativ să se prezinte proiectul de lege privind acordul de ieșire (...) înainte de vacanțele parlamenta­re de vară”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierulu­i conservato­r după o nouă rundă de negocieri cu opoziția laburistă, subliniind că „dacă Parlamentu­l britanic nu a adoptat un acord de ieșire, aprobat de regină până pe 30 iunie” deputații își vor ocupa locurile.

Acordul de ieșire din UE încheiat de Theresa May cu Bruxellesu­l în noiembrie a fost respins deja de trei ori de deputații britanici, silind Londra să ceară de două ori la Bruxelles amânarea Brexitului, prevăzută inițial pentru 29 martie și acum fixată pentru 31 octombrie, cel târziu.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania