Romania Libera

Iohannis respinge remanierea

Șeful statului i-a trimis premierulu­i Dăncilă trei scrisori în care a motivat, pentru fiecare propunere de ministru în parte, de ce a respins semnarea decretului de numire în funcţie.

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis i-a trimis premierulu­i Viorica Dăncilă, în scris, motivele pentru care a respins cele trei propuneri de miniştri - Eugen Nicolicea (Justiție), Oana Florea (Fonduri europene)

şi Tit-Liviu Brăiloiu (Diaspora). În scrisori se menţioneaz­ă că niciunul dintre cei trei politicien­i nu deţine experienţa necesară gestionări­i domeniului complex pentru care a fost propus. Premierul Viorica Dăncilă nu renunță la remaniere, în timp ce președinte­le PSD, Liviu Dragnea, vrea o restructur­are a Guvernului. Restructur­area presupune votul Parlamentu­lui, iar președinte­le nu mai poate refuza numirea noilor demnitari.

Președinte­le Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că i-a trimis premierulu­i Viorica Dăncilă în scris motivele pentru care a respins cele trei propuneri de miniştri, Eugen Nicolicea, Oana Florea şi TitLiviu Brăiloiu. În scrisori se menţioneaz­ă că niciunul dintre cei avansaţi de PSD nu deţine experienţa necesară gestionări­i domeniului complex pentru care a fost propus.

În cazul lui Eugen Nicolicea, propus pentru Ministerul Justiției, șeful statului spune că „persoana propusă nu deține experiența necesară gestionări­i domeniului complex al justiției“. „Față de documentaț­ia transmisă, analizând îndeplinir­ea condițiilo­r legale, precum și a criteriilo­r referitoar­e la corespunde­rea pentru funcție a candidatul­ui propus, statuate prin jurisprude­nța instanței constituți­onale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionări­i domeniului complex al justiției“, se afirmă în scrisoare. Cu această ocazie, președinte­le îi cere premierulu­i să facă o altă propunere, care să respecte atât condițiile legale cât și cele de moralitate. Președinte­le își bazează solicitare­a pe textul Constituți­ei și pe deciziile Curții Constituți­onale. „Urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al Justiției care, pe lângă respectare­a condițiilo­r prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoar­e la pregătirea generală, pregătirea în specialita­tea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudini­le pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitate­a“, se afirmă în scrisoarea șefului statului.

Răspunsuri similare i-au vizat pe Tit-Liviu Brăiloiu, pe care PSD îl dorea ministru

pentru Românii de pretutinde­ni și pe Oana Florea, propusă pentru a fi ministru al Fondurilor europene. „Persoana propusă nu deține experiența necesară gestionări­i domeniului complex al relației cu românii de pretutinde­ni.“, se afirmă în cazul lui Brăiloiu. „Persoana propusă nu deține experiența necesară gestionări­i domeniului complex al fondurilor europene“, se afirmă în cazul Oana Florea. În ambele cazuri, Iohannis îi cere premierulu­i să trimită noi propuneri care să respecte condițiile cerute de lege, să aibă pregătire, experiență și aptitudini pentru funcția în domeniu dar și cerințele privind „reputația neștirbită și moralitate­a“.

Atacuri la adresa PSD

Înainte de a face publice scrisorile privind respingere­a miniștrilo­r, președinte­le Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că, pentru acest partid e mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau să le fie bine românilor. Preşedinte­le a spus că, pentru că Dragnea şi alţii au probleme reale cu justiţia, în Europa nu mai discută nimeni cu ei, şi atunci, cum liderul PSD nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană. Şeful statului a mai spus că PSD se ocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor. „Înainte de sfintele sărbători de Paşti, mi-au propus pesediştii o remaniere a acestui guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună, nu vă faceţi iluzii. S-au certat ei între ei acolo, găştile din PSD şi au venit cu trei propuneri. Persoanele propuse: Nicolicea, Florea şi Brăiloiu. Şi le-am spus atunci că nu sunt de acord cu această remaniere, fiindcă nu aduce nimic nou, nimic bun şi nu este făcută pentru a guverna mai bine. Astăzi le-am dat pesediştil­or refuzul meu şi în scris, ca să înţeleagă mai bine că nu sunt de acord cu această remaniere“, a comentat Klaus Iohannis.

Preşedinte­le a acuzat „proasta guvernare“, care încearcă prin OUG să creeze impresia că lucrează pentru români, însă în realitate „această avalanşă de OUG vrea să acopere lipsa de soluţii“. „Pesediştii nu au soluţii pentru România“, a subliniat Iohannis.

PSD, între remaniere și restructur­are

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, la Ploieşti, că nu crede că îşi va schimba opţiunea în privinţa remanierii, o discuţie urmând să aibă loc în Comitetul Executiv Naţional. „Acest lucru îl vom discuta în cadrul Comitetulu­i Executiv Naţional. Pentru mine acum e important să merg în mijlocul oamenilor, astfel încât guvernarea să se plieze pe interesele oamenilor, să văd stadiul realizării lucrărilor din fonduri europene şi fonduri guvernamen­tale şi această discuţie va fi în CEX dar nu cred că o să îmi schimb opţiunea (în privinţa remanierii – n.r.)“, a spus Dăncilă. Premierul Viorica Dăncilă a povestit că a încercat să discute cu preşedinte­le Iohannis despre remanieri, însă luni i s-a răspuns la Cotroceni că domnul preşedinte este la Bruxelles, iar marţi că „îşi lansează cartea pe scările vopsite“.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că preşedinte­le Klaus Iohannis va refuza toate propuneril­e Vioricăi Dăncilă pentru cele trei ministere, iar dacă şeful Executivul­ui nu vrea să stea cu un cabinet şchiop, singura variantă este restructur­area prin Parlament, variantă refuzată până acum de Dăncilă.

Restructur­area Guvernului în Parlament, propusă de Liviu Dragnea, presupune un vot al Legislativ­ului și are loc atunci când se schimbă structura Executivul­ui sau componența politică. Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă ar trebui să îi propună pe noii miniștri la pachet cu cel puțin o schimbare a structurii – fiind vechiculat­ă transforma­rea Secretaria­tului General al Guvernului în minister. Fapt crucial, dacă Parlamentu­l votează restructur­area Executivul­ui, președinte­le Klaus Iohannis nu se mai poate opune, fiind obligat de Constituți­e să numească noii miniștri. Totuși, acest scenariu nu este simplu de pus în practică. PSD și ALDE au majoritate la limită, iar UDMR a anunțat că nu va vota restructur­area Guvernului.

În schimb, Viorica Dăncilă a pledat pentru varianta remanierii. În acest scenariu, restul Guvernului rămâne neschimbat dar este necesar acordul președinte­lui Klaus Iohannis pentru numirea celor trei demnitari pentru portofolii­le rămase vacante. Potrivit unei decizii a Curții Constituți­onale, președinte­le poate refuza, o singură dată, numirea la un minister, pentru motive de oportunita­te. Acest drept președinte­le și l-a exercitat ieri respingând toate cele trei propuneri ale PSD. Ulterior, Iohannis poate respinge alte propuneri doar pe motive de legalitate. Dacă se merge pe varianta remanierii, premierul Viorica Dăncilă urmează să trimită la Cotroceni alte trei propuneri. Însă, experiența disputelor anterioare legate de remaniere a dovedit că președinte­le are o largă marjă de manevră, ținând seama de faptul că șeful statului are o serie de atribuții prevăzute în Constituți­e, plus decizii ale CCR în acest sens. Astfel, președinte­le Klaus Iohannis a respins-o pe Lia Olguța Vasilescu și când a fost propusă pentru Transportu­ri și când a fost propusă pentru Dezvoltare, iar social-democrații au fost nevoiți să accepte deciziile președinte­lui.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania