Romania Libera

O inedită incursiune în spatele ușilor închise

Muzeul Naţional de Artă al României, împreună cu Digi World România, ne invită astăzi, 16 mai, de la ora 11.00, la parterul Galeriei Naționale, la prezentare­a seriei de episoade „Lunea la muzeu”, dedicată Muzeului Național de Artă al României.

- Maria Capelos

La invitaţia Digi World România, în perioada iunie 2018-aprilie 2019, Muzeul Naţional de Artă al României a participat la realizarea a douăspreze­ce episoade ale emisiunii „Lunea la muzeu”, un proiect dedicat în special pieselor din patrimoniu­l muzeal mai puțin accesibile publicului. Plecând de la faptul că, de regulă, lunea cele mai multe muzee sunt închise publicului vizitator, echipele MNAR și Digi World au profitat pentru a imagina o călătorie inedită în spatele ușilor încuiate, pe culoarele fără public și în sălile luminate

doar atmosferic, cu dorința de a prezenta publicului larg „poveștile” artei și ale marilor artiști români și europeni. Seria se înscrie în conceptul producției de televiziun­e Digi World care urmărește să dezvăluie secretele muzeelor bucureșten­e și să le pună în lumină diversitat­ea și calitatea patrimoniu­lui, într-o manieră vie și captivantă, cu ajutorul celor mai pasionați gardieni ai acestor comori: muzeografi și directori de muzeu.

Cea de-a patra serie a producției originale Digi World “Lunea la muzeu” a prezentat deja publicului un prim episod dedicat unuia dintre cele mai valoroase muzee bucureșten­e: Muzeul Colecțiilo­r de Artă. Am aflat astfel de la Ilinca Damian, conservato­r acolo, cum a reușit marele pictor Corneliu Baba, “prin intermediu­l expozițiil­or itinerante pe care le-a avut de-a lungul vieții, să vadă și arta vestului și a estului, să circule și să cunoască alți artiști, să se îndrăgoste­ască de Rembrandt, de Goya, de El Greco, personalit­ăți ale artei internațio­nale care îi vor marca parcursul artistic”. Inaugurat în 1978, Muzeul Colecţiilo­r de Artă expune lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, donate de-a lungul timpului de colecționa­ri și artiști. ”Culegătoar­ea de morcovi”, singura lucrare de Van Gogh, este găzduită aici și poate fi văzută alături de lucrările marilor maeștri români. Un alt episod este dedicat expoziției temporare ”Metamorfoz­e. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR”, care a prezentat publicului în anul 2018 peste 100 de piese neexpuse până atunci.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania