Romania Libera

Dosarele „discordiei“abordate la Moscova între miniștrii de Externe rus și american

- Gabriela Anghel

Președinte­le rus, Vladimir Putin l-a primit marți pe secretarul de stat american, Mike Pompeo, în vizită la Moscova pentru a încerca „stabilizar­ea” relațiilor foarte dificile între cele două puteri rivale, în timp ce tensiunile cresc între SUA și Iran. Mike Pompeo s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, înainte ca cei doi înalți diplomați să fie primiți de președinte­le rus. De la Venezuela la Iran,

la Ucraina, Coreea de Nord sau dezarmare, subiectele discordiei între Rusia și SUA sunt numeroase și aflate în „teren minat”, potrivit media occidental­ă, șeful diplomație­i americane, Mike Pompeo, a trebuit să îmbine fermitatea sa cunoscută cu voința de apropiere dorită de președinte­le Donald Trump, eliberat de greutatea anchetei procurorul­ui Mueller, acum încheiată. Mike Pompeo va deveni cel mai înalt responsabi­l american care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după summitul din iulie 2018 de la Helsinki cu Donald Trump care a șocat clasa politică americană prin tonul său conciliant față de liderul de la Kremlin. Apropiat al președinte­lui Trump, Mike Pompeo, rămâne adeptul unei linii dure față de Moscova.

Pompeo și Lavrov au abordat o serie de probleme actuale și în afara dosarului iranian și subiectul dezarmării – Moscova și Washington trebuie să negocieze un alt tratat de control al armamentel­or nucleare, START, textul actual expirând în 2021 – celelalte subiecte au antrenat un climat de nou Război Rece între cele două țări. Cel mai sensibil subiect în prezent este Venezuela, prin miza geopolitic­ă și pozițiile Rusiei și SUA „diametral opuse”. În ultimele săptămâni, Moscova și Washinton s-au acuzat reciproc de ingerință în Venezuela, prima fiind un aliat esențial al președinte­lui contestat Nicolas Maduro în timp ce partea americană îl susține pe șeful opoziției, Juan Guaido. De asemenea a fost abordată problema ingerinței ruse în procesul electoral al ultimelor prezidenți­ale americane, acuzație respinsă de Moscova. Casa Albă speră ca finalul anchetei procurorul­ui Robert Mueller va permite încheierea perioadei relațiilor reci între SUA și Rusia. În acest dosar, Moscova a denunțat faptul că Maria Butina, acuzată că este agent rus, a fost condamnată la 18 luni de detenție, legat de ancheta privind ingerința rusă în politica americană. În Rusia, Paul Whelan, cetățean americano-britanic este plasat în detenție provizorie. Arestat la Moscova, este acuzat de spionaj. Alt punct de crispare între cele două puteri datează din 2014 când Rusia a anexat Crimeea.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania