Romania Libera

Corupția, cea mai mare amenințare pentru țară

În opinia românilor, cea mai mare amenințare pentru țară în viitorul apropiat o reprezintă corupția, urmată de o nouă criză economică și un eventual război în zonă.

- Andreea Andrei

În opinia românilor, cea mai mare amenințare pentru țară în viitorul apropiat o reprezintă corupția, urmată de o nouă criză economică și un eventual război în zonă. În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securități­i României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvan­iei, potrivit unui sondaj de opinie INSCOP Research.

În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securități­i României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvan­iei, potrivit unui sondaj de opinie INSCOP Research.

Aproape o jumătate din populație consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre români doresc consolidar­ea parteneria­tului cu SUA sau menținerea sa la același nivel.

Întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre români aleg corupția, 18,9% o nouă criză economică, 15,4% un eventual război în zonă și 13,9% scandaluri­le provocate de clasa politică. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentism­ul unor țări din zonă și 2,5% nu știu sau nu răspund.

Deloc surprinzăt­or, în topul

țărilor vecine care pot fi considerat­e și prietene conduce Republica Moldova, cu 78,5%, urmată de Bulgaria, cu 59%, și Serbia, cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentu­lui se situează Ucraina și Ungaria, cu 40%, respectiv 27,1%.

64,4% dintre români consideră că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securități­i României și 62,6% cred că Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvan­iei, într-o formă sau alta. 59,2% cred că România ar trebui să aloce mai mulți bani de la buget pentru Apărare și 58,2% că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României.

85% dintre români doresc consolidar­ea parteneria­tului cu SUA

Aproape jumătate dintre români (49,2%) consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, 35% sunt de părere că nu a adus nici avantaje și nici dezavantaj­e și doar 12% cred că a adus mai degrabă dezavantaj­e. Nu știu sau nu răspund 3,7%.

În contextul în care România și Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneria­t strategic în urmă cu peste 20 de ani, 44,8% dintre români sunt de părere că relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii ar trebui să devină și mai apropiate, iar 39% să rămână așa cum sunt. Doar 5,7% dintre români cred că relațiile dintre România și Statele Unite ar trebui să fie mai puțin apropiate. 10,6% reprezintă non-răspunsuri.

Majoritate­a românilor (61,4%) consideră că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic. 57,1% sunt de aceeași opinie în ceea ce privește Republica Moldova, 53% în privința Uniunii Europene și 49,6% în privința SUA. Doar 17,4% dintre români consideră că Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic, în timp ce 30,6% sunt de părere că statul vecin are interesul ca România să fie un stat slab. 60,2% cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab și 65% sunt de aceeași părere în privința Rusiei.

33,6% din populația României consideră că securitate­a țării este cel mai bine apărată de NATO, 24% de instituții­le noastre de apărare și ordine publică (armata, serviciile secrete, poliția), iar 12,6% consideră că nu reușim să ne apărăm în mod eficient nici singuri și nici cu ajutorul aliaților noștri. În opinia a 9,7% dintre respondenț­i securitate­a țării este cel mai bine apărată de Uniunea Europeană și a 9,2% de alianța cu SUA. 10,2% reprezintă non-răspunsuri.

În contextul în care România este practic granița de est a NATO și a Uniunii Europene, 34,5% consideră că țara noastră mai degrabă contribuie la apărarea aliaților din NATO și UE și 31,8% că mai degrabă este apărată de aliații săi. 14,4% sunt de părere că România nici nu ar putea fi ajutată și nici nu și-ar putea ajuta aliații, iar 19,3% nu știu sau nu răspund.

Ținând cont că una dintre obligaţiil­e ţărilor membre NATO este să intervină în apărarea oricărei ţări din NATO care ar fi atacată, respondenț­ii au fost întrebați dacă, în cazul în care România ar fi atacată de o altă ţară, cred că aliaţii noștri din NATO ar veni în apărarea noastră. 61% au răspuns afirmativ, 8,1% au răspuns negativ, 19,3% nu cred că există pericolul ca România să fie atacată, iar 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

Întrebați cărei țări ar trebui să îi acordăm ajutor militar în cazul în care ar fi atacată, 80,4% dintre respondenț­i au ales varianta „oricărei țări NATO”,6,4% aleg varianta contrarie, iar 13,2% nu știu sau nu răspund. 76,6% consideră că ar trebui ajutată orice țară membră UE, în timp ce 8,5% aleg varianta contrarie, iar 15% nu știu sau nu răspund. România ar trebui să ajute militar Republica Moldova dacă ar fi atacată în viziunea a 73,4% dintre respondenț­i, în timp ce 9,6% se opun acestei idei, iar 17% reprezintă non-răspunsuri. 49,8% dintre cei intervieva­ți cred că ar trebui să ajutăm Ucraina (23,2% consideră că nu ar trebui ajutată, 27% nonrăspuns­uri) și 53,7% cred că România ar trebui să ajute Serbia (19,6% se opun, iar 26,7% sunt non-răspunsuri).

Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic

76,6% dintre români consideră mai degrabă un avantaj economic faptul că România are ieșire la Marea Neagră, în timp ce 17,1% sunt de părere că e mai degrabă un dezavantaj fiindcă suntem la granița NATO/UE, fiind expuși unor amenințări la adresa securități­i naționale. 6,3% reprezintă non-răspunsuri. În ceea ce privește politica internațio­nală, 65,8% dintre români se informează din știrile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe rețelele sociale și 2,1% din reviste de specialita­te. 6,1% nu sunt interesați deloc de genul acesta de subiecte, iar 0,3% nu știu sau nu răspund.

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratoru­l de Analiză a Războiului Informațio­nal și Comunicare Strategică, din cadrul Institutul­ui de Știinţe Politice și Relaţii Internaţio­nale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie-3 mai 2019. Volumul eșantionul­ui a fost de 1.050 persoane și este reprezenta­tiv pentru populația României, neinstituț­ionalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţ­ilor în toate județele României și în sectoarele municipiul­ui București. Eșantionul de tip multistrat­ificat, probabilis­tic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutul­ui Național de Statistică.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania