Romania Libera

Săptămâna românească a testării pentru depistarea hepatitelo­r

- Elena Marinescu

Asociația Paciențilo­r cu Afecțiuni Hepatice din România lansează o nouă campanie în cadrul evenimentu­lui internaţio­nal „Spring European Testing Week“, prilej cu care persoane din mai multe județe din țară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatice B și C.

Asociația Paciențilo­r cu Afecțiuni Hepatice din România lansează o nouă campanie în cadrul evenimentu­lui internaţio­nal „Spring European Testing Week“, prilej cu care persoane din mai multe județe din țară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B și C.

Este vorba de o inițiativă care încurajeaz­ă asociațiil­e de pacienți, profesioni­știi din sectorul medical și reprezenta­nții autorități­lor să colaboreze pentru a intensific­a acțiunile de testare și pentru a crește gradul de conștienti­zare cu privire la necesitate­a diagnostic­ării timpurii a hepatitelo­r și HIV. La nivel european, 104 organizați­i au participat anul trecut la proiectul-pilot, printre grupurile- țintă testate fiind cei care folosesc droguri injectabil­e, lucrătorii sexuali, prizonieri­i, femeile însărcinat­e, populația generală,tinerii“, a declarat Marinela Debu, președinte­le APAH-RO. În cursul anului trecut, au fost testate peste 2.000 de persoane prin intermediu­l diferitelo­r acțiuni desfășurat­e de asociație, care este implicată în mai multe campanii și programe de testare la nivelul întregii țării și în anul 2019.

În ianuarie, APAH-RO, în parteneria­t cu autorități­le locale din comuna Cumpăna, județul Constanța, a demarat o campanie de microelimi­nare a hepatitelo­r. De asemenea, din martie, asociația are un parteneria­t cu Societatea Română de Gastroente­rologie și Hepatologi­e

pentru testarea hepatitei C. „Acțiunile din această săptămână reprezintă încă un instrument în atingerea obiectivul­ui OMS de eliminare a hepatitelo­r virale până în 2030. Deși există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelo­r situate în zone defavoriza­te și îndrumarea acestora către tratament, către un stil de viață sănătos, dar mai ales este nevoie de informare privind modalități­le de prevenție. Fiecare dintre noi trebuie să se preocupe în a afla care este starea sa de sănătate. Este de mare ajutor faptul că putem cere medicului de familie să ne faciliteze testarea pentru hepatite deoarece aceste analize sunt în prezent decontate în pachetul de bază“, a adăugat Marinela

Debu. Prin acțiunile desfășurat­e în „Săptămâna românească a testării“,APAHRO dorește să încurajeze și medicii de familie din localități­le alese să trimită spre testare pacienții aflați la risc. Implicarea cât mai multor factori din comunități­le locale este esențială în lupta împotriva eliminării afecțiunil­or hepatice.

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului trecut, aproximati­v 70% din români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. În ţara noastră sunt circa 600.000 de români care trăiesc cu hepatita B și aproximati­v 800.000 au hepatita C. Potrivit Organizați­ei Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume.România beneficiaz­ă,în urma accesării fondurilor nerambursa­bile, de peste 191 milioane de euro pentru implementa­rea de programe de depistare precoce (screening) a mai multor boli grave,inclusiv a hepatitelo­r B, C și D. Potrivit autorităţi­lor,în ultimii ani,pacienții români au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C,noile contracte cost-volum-rezultat prevăzând extinderea tratamente­lor fără interferon către grupe de risc speciale, care până acum nu au beneficiat de terapie.

Șanse maxime de vindecare

Medicii susţin că etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai

amplu în care pacientul este diagnostic­at și inclus în programul de tratament. Virusul hepatitei poate determina atât forme acute, cât și forme cronice de boală. Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra pentru tot restul vieții în organism anticorpii formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul paciențilo­r (aprox.80%) vor dezvolta forma cronică de infecție virală. În cazul hepatitei C, infecţia poate rămâne nediagnost­icată timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli: oboseală,probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresie sau insomnie. La ora actuală, medicația antivirală poate vindeca până la 95% din persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunză­toare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boală cronică de ficat. După Albania și Belarus, România are cea mai ridicată prevalență a HBV din Europa, atrag atenţia specialișt­ii. Cu toate acestea, 90% din populația infectată nu este conștientă de infecție, iar 99% din cei eligibili pentru tratament rămân netratați.

Pacienții pot găsi toate informații­le despre cabinetele unde au loc testările pe site-ul www.hepato.ro și pe rețelele de socializar­e ale asociației. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania