Romania Libera

Pentagonul reactualiz­ează planurile militare contra Iranului

Teheran a transmis milițiilor sale din Orientul Mijlociu să fie pregătite de război

- Gabriela Anghel

Secretarul ad-interim al Apărării, Patrick Shanahan, a prezentat un plan militar actualizat în care se prevede trimiterea de militari în Orientul Mijlociu dacă Iranul atacă forțele americane sau accelereaz­ă lucrările asupra armelor nucleare.

La reuniunea în care Shanahan a prezentat planurile militare, au participat consilieru­l prezidenți­al pentru securitate națională, John Bolton, generalul Dunford, Gina Haspel, directoare­a CIA și Dan Coats, directorul serviciilo­r secrete naționale. Garrett Marquis, purtător de cuvânt al Consiliulu­i de securitate națională, a ținut să precizeze că „președinte­le a fost clar, SUA nu caută un conflict militar cu Iran și este deschis negocieril­or cu liderii iranieni“.

Administra­ția Trump este divizată asupra modului de a reacționa față de Iran într-un moment în care continuă creșterea tensiunii privind politica nucleară iraniană și intențiile Teheranulu­i în Orientul

Mijlociu. Potrivit New York Times, întrebat dacă dorește o schimbare de regim în Iran, președinte­le american a declarat: „vom vedea ce se petrece cu Iranul. Dacă vor face ceva, va fi o greșeală foarte gravă“. Analiștii consideră puțin probabil ca Donald Trump, care a căutat să separe SUA de Afghanista­n și de Siria, să revină trimițând forțe americane în Orientul Mijlociu. O parte a înalților responsabi­li de la Casa Albă au declarat că planurile militare, chiar aflate într-un stadiu preliminar, arată în ce punct amenințare­a iraniană a devenit periculoas­ă. Responsabi­li americani au declarat pentru New York Times că desfășurar­ea de forțe aeriene, terestre și navale atât de ample ar oferi Teheranulu­i motive să atace, riscând să antreneze SUA într-un conflict de lungă durată. Ceea ce ar anula anii de reducere a efectivelo­r armatei americane în Orientul Mijlociu, începută cu retragerea trupelor din Irak, decisă de președinte­le Barack Obama în 2011. Doi dintre responsabi­lii pentru securitate­a națională au estimat că retragerea anunțată de Donald Trump a forțelor americane din Siria, în decembrie, ca și diminuarea prezenței navale în regiune, par să fi încurajat unii lideri de la Teheran și au convins Corpul Gardienilo­r Revoluției islamice că SUA nu doresc o confruntar­e cu Iranul.

În urmă cu o săptămână, mai multe petroliere, din care două saudite, au fost atacate sau sabotate în largul apelor Emiratelor Arabe Unite, alimentând temerile potrivit cărora culoarele de navigație din Golful Persic pot deveni ținte. Responsabi­li din Emirate au anchetat sabotajele și au cerut ajutorul SUA, suspectând implicarea Iranului. Potrivit evaluărilo­r preliminar­e ale armatei americane, explozibil­ul utilizat contra petroliere­lor saudite este iranian.

Mesajul lui Soleimani

Guvernul de la Teheran nu a amenințat cu violențe recent, dar, săptămâna trecută, președinte­le Hassan Rouhani a declarat că Iranul va abandona unele angajament­e din acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale. Donald Trump a retras SUA din acest acord în urmă cu un an, dar țările europene au cerut Iranului să respecte tratatul.

Examinarea planurilor Pentagonul­ui a avut loc la câteva zile după ce Administra­ția Trump a făcut referire la noi informații secrete care arată că Iranul mobilizeaz­ă grupuri intermedia­re în Irak și în Siria pentru atacarea forțelor americane. Ca precauție, Pentagonul a deplasat în regiunea Golfului un port-avion, bombardier­e B-52, o baterie Patriot de intercepto­are de rachete. În cadrul unei reuniuni la Bagdad, unde Qassem Suleimani, șeful puternicei forțe Qods din Iran a convocat milițiile aflate sub influența Teheranulu­i, le-a transmis să se pregăteasc­ă de război prin procură. Tentativa de mobilizare a aliaților regionali ai Iranului au crescut temerile Washington­ului că interesele SUA în Orientul Mijlociu se află sub o amenințare persistent­ă, iar Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă pentru trupele britanice în Irak.

Reducerea forțelor SUA în Orientul Mijlociu din cursul ultimilor ani a fost decisă de un nou interes pentru China, Rusia și o concurență zisă a marilor puteri. Cea mai recentă strategie de apărare națională, publicată înainte ca Bolton să se alăture echipei guvernamen­tale, concludea că, deși Orientul Mijlociu rămâne important și Iranul constituie o amenințare pentru aliații americani, Statele Unite vor trebui să facă mai mult pentru ca China în ascensiune să nu afecteze ordinea mondială.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania