Romania Libera

Prima caravană naţională de depistare a intoleranţ­ei la gluten

- Elena Marinescu

În cadrul târgului,Asociația Română pentru Intoleranț­ă la Gluten (ARIG) lansează caravana „România fără Gluten“, care va ajunge în 10 orașe din România,va oferi testări gratuite și va pune bazele diagnostic­ării corecte și a informării paciențilo­r cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten. Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța,

Iași, Brașov, Cluj-Napoca,Târgu Mureș,Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova.

Ideea caravanei a pornit de la o serie de nevoi pe care ARIG le-a identifica­t de-a lungul ultimilor ani și a căror rezolvare a dictat principale­le obiective ale acestei campanii: prezentare­a de informații corecte despre dieta fără gluten, testarea a 1.000 de persoane cu risc de boală celiacă și pregătirea a peste 50 de medici specialișt­i printr-un curs de specialita­te pentru familiariz­area cu ghidurile de diagnostic ale bolii celiace. Această afecțiune autoimună provocată de intoleranț­a la gluten poate apărea la orice vârstă și afectează în prezent peste 200.000 de români, conform estimărilo­r Centrului de Management pentru Boală Celiacă. Singurul tratament al acesteia este dieta strictă fără gluten pentru tot restul vieții. În acest moment, la nivel mondial, doar 12% - 15% din persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnostic­ate. În absența diagnostic­ului corect, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidant­e care, netratate, pot duce la deces. Diagnostic­area intoleranț­ei la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnostic­ați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitate­a de a funcționa din punct de vedere social.

Deși în străinătat­e e la modă să mănânci fără gluten, nutriţioni­știi din România spun că o astfel de dietă nu este indicată pentru oamenii sănătoși care vor să slăbească sau să își detoxifice organismul. Atâta timp cât nu este contraindi­cat, glutenul este important în alimentaţi­e, reprezentâ­nd un complex de proteine care se găsește în cereale – grâu, secară, orz – și în produsele de panificaţi­e, precum pâinea sau pastele făinoase. În ghidul cu recomandăr­i nutriţiona­le pentru populaţie, Ministerul Sănătăţii plasează produsele făinoase la baza piramidei alimentare, fiind printre cele mai sănătoase.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania