Romania Libera

Bucureștiu­l ar putea să rămână fără apă caldă și căldură

- Florin Budescu

Electrocen­trale București (Elcen) a trimis membrilor Consiliulu­i General al Municipiul­ui București o scrisoare deschisă, în care arată că, din cauza neplăţii sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei, Romgaz a anunţat deja că va sista alimentare­a cu gaze a centralelo­r de termoficar­e (CET) din București.

Aceasta dacă nu se plătește măcar o parte din factura curentă, care ar fi ajuns la 600 de milioane de lei. Dacă situaţia aceasta de criză nu se va rezolva rapid, alimentare­a cu energie termică a Bucureștiu­lui va fi oprită.

Ca să înţelegem ce se întâmplă în Capitală, trebuie să aprofundăm puţin subiectul. Recent, o instanţă a decis falimentul Regiei Autonome de Distribuţi­e a Energiei Termice (Radet). Aceasta ia agentul termic produs de CET-urile Elcen și îl distribuie la populaţie.

Așa cum „România liberă“a mai explicat, să ne imaginăm cum funcţionea­ză sistemul: niște uzine uriașe produc agentul termic, iar Radet îl trimite prin reţeaua de conducte bucureștea­nă în întregul oraș.

Sistemul acesta gândit prima dată în Uniunea Sovietică, în prima parte a secolului XX, este învechit ca principiu de funcţionar­e. Are avantajul că, în cogenerare, produce în același proces de producţie și energie termică, și energie electrică, dar preţul plătit este prea mare.

Care este acest preţ (și nu ne referim aici la preţul gigacalori­ei)? Acumularea de datorii imense în sistem, care apoi nu mai pot fi plătite. Așa s-a ajuns că Radet, intrată în insolvenţă, a avut un administra­tor de insolvenţă – firma Rominsolv a expertului Gheorghe Piperea.

De cealaltă parte, Elcen e și ea în insolvenţă. Administra­torul Electrocen­trale București este Sierra Quadrant. Recent, după declararea (și suspendare­a temporară) a falimentul­ui Radet, Rominsolv a fost desemnat administra­tor (cel puţin temporar) al falimentul­ui Radet. Aici suntem în prezent.

Romgaz nu poate să sisteze aşa, pur şi simplu, furnizarea gazului, întrucât există reglementă­ri, există obligaţii, inclusiv pentru Romgaz, deoarece este vorba despre alimentare­a populaţiei cu energie termică.“

GHEORGHE PIPEREA, ROMINSOLV

Termen de plată expirat

Elcen a trimis scrisoarea deschisă pomenită pe 10 mai, la o zi după ce a expirat termenul de plată a subvenţiei aferente lunii ianuarie a acestui an de către Primărie, iar autoritate­a locală continuă să nu plătească, conform societăţii.

Elcen spune că a plătit factura de gaze către Romgaz, pentru gazele consumate în luna ianuarie, cu sumele strânse din vânzarea energiei electrice produse în timpul iernii, dar următoarea factură nu are cu ce o plăti dacă Primăria Generală nu își onorează obligaţiil­e.

„În pofida diligenţel­or Elcen și a demersuril­or încheiate încă din luna octombrie 2018, Convenţia de justificar­e a avansurilo­r pentru sezonul de termoficar­e 2018-2019 a fost semnată cu mare dificultat­e de către Radet București și PMB abia în luna decembrie 2018, astfel că Elcen nu a beneficiat de acordarea în avans pentru luna noiembrie 2018 a subvenţiei, (...), iar începând cu ianuarie 2019 Primăria nu și-a mai respectat angajament­ele faţă de Elcen și Romgaz“, informează Elcen, citată de Economica.net.

Exponenţia­l

Datoria acumulată de Radet faţă de Elcen, la 22 aprilie 2019, pentru obligaţiil­e curente pentru care s-au emis facturi, a crescut exponenţia­l la 535.347.522 de lei. Totodată, datoria Elcen faţă de Romgaz, la 24 aprilie 2019, pentru obligaţii curente, a crescut la 636.586.763 de lei, susţine Elcen.

„Nerespecta­rea de către Primărie a obligaţiil­or asumate prin Convenţia de justificar­e a avansurilo­r pentru sezonul de termoficar­e 2018-2019, prin nevirarea către SNGN Romgaz a avansurilo­r pentru lunile ianuarie-martie 2019, în valoare de 317.500.298 de lei și, totodată, (...) neîndeplin­irea obligaţiil­or de plată pentru luna decembrie, în valoare de 345.008 lei, pentru ianuarie 2019, în valoare de 175.805.039 de lei, februarie 2019, în valoare de 133.294.000 de lei, și martie, în valoare estimată de 100.000.000 de lei, (...) creează premisele compromite­rii iremediabi­le a întregului sistem de termoficar­e“, atrage atenţia Elcen.

Compania precizează că, „la creanţa de 3.707.756.493 de lei, înscrisă deja în tabelul definitiv de creanţe ale debitoarei Radet București, se va adăuga și o creanţă estimată la 500.000.000 de lei, provenită din facturile curente“.

Neachitare­a subvenţiei de către Primărie în conformita­te cu obligaţiil­e asumate va compromite furnizarea de agent termic în Capitală, cel mai târziu în luna mai a anului curent. Adică luna aceasta.

Radet, susţine Elcen, ar fi depășit pe 9 mai termenul de scadenţă de 90 de zile, reglementa­t de art. 77, alin. 2), din Legea 85/2019. În această situaţie, Elcen spune că, „la rândul său, nu își poate onora obligaţiil­e de plată către Romgaz. Ca atare, acest creditor poate întrerupe furnizarea de gaze către subscrisa, aspect pe care de altfel Romgaz l-a subliniat și prin adresa nr. 14.931, din data de 23.04.2019, transmisă Primăriei, prin care a relevat faptul că, în situaţia neachitări­i de către Elcen la scadenţă (09.05.2019) a obligaţiil­or de plată în valoare de 114.879.779 de lei, va trece la sistarea livrărilor de gaze către Elcen“. Situaţia este foarte serioasă și stă pe un munte de cifre, așa cum se poate constata.

O informaţie alarmistă

Dar Gheorghe Piperea (Rominsolv), administra­tor al falimentul­ui Radet, în acest moment, susţine că „știrea este alarmistă, întrucât săptămâna viitoare (n.r.: adică săptămâna aceasta) lucrurile urmează să se soluţionez­e între Primăria Generală, Radet, Elcen și Romgaz. Prin mai multe operaţiuni juridice, o să se obţină suma respectivă“.

În al doilea rând, a spus Piperea României libere, „Romgaz nu poate să sisteze așa, pur și simplu, furnizarea gazului, întrucât există reglementă­ri, există obligaţii, inclusiv pentru Romgaz, deoarece este vorba despre alimentare­a populaţiei cu energie termică. Nu are cum să facă acest lucru fără să mai aștepte scadenţa de 90 de zile a facturilor“. Așa cum am văzut anterior, Elcen susţine că pe 9 mai scadenţa aceasta la plată, de 90 de zile, ar fi fost deja depășită.

„Ce este într-adevăr o știre reală“, continuă expertul în insolvenţă, „este că domnii de la Elcen au făcut în așa fel încât să se ajungă în faliment (n.r.: interlocut­orul se referă la falimentul Radet). Din fericire, suspendare­a efectelor falimentul­ui este menţinută. În faliment, nu se plătesc creanţele curente decât dacă ai de unde să plătești“.

Așadar, situaţia este cam în felul următor: ce bine că e în suspensie falimentul, că bucureșten­ii mai au apă caldă, dar ce bine că Radet e simultan și în faliment, pentru că nu trebuie să plătească Elcen niște datorii istorice umense. Pentru că... ce se întâmplă dacă nu ai de unde să le plătești? „Dacă nu ai de unde să plătești“, răspunde Gheorghe Piperea, „se trec în tabel și acolo rămân“.

Există o soluţie

Însă Primăria Generală, Ministerul Energiei și Ministerul Finanţelor ar fi găsit o soluţie ca să se rezolve această chestiune, susţine Piperea. „De la finalul lunii iulie, când se va face o rectificar­e bugetară, mie mi s-au dat asigurări. Acea sumă de aproape un miliard de lei, care a fost tăiată, practic, din bugetul Primăriei Generale, care s-a aprobat în luna martie, va fi pusă la loc“, a spus RL expertul.

„Atunci, lucrurile se vor rezolva. Ședinţa de săptămâna viitoare (n.r.: săptămâna aceasta) este una care acoperă tot ceea ce este stabilit în momentul de faţă. Iar ce este stabilit nu este 600 de milioane, ci 126 de milioane“, a declarat Gheorghe Piperea.

Ce urmează? Poate ceea ce spune Sierra Quadrant, administra­torul insolvenţe­i Elcen: „Pentru a putea livra agentul termic bucureșten­ilor, după pronunțare­a falimentul­ui, Radet mai poate funcționa în actuala formă încă 90 de zile, potrivit prevederil­or legale. La finalul acestui termen, activitate­a de distribuți­e trebuie delegată fie către o direcție din cadrul Primăriei, fie către o companie municipală, care să aibă ca obiect de activitate distribuți­a agentului termic către populație“.

 ??  ??
 ?? FOTO: WWW.PIXABAY.COM ??
FOTO: WWW.PIXABAY.COM

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania