Romania Libera

Procesul lui Dragnea, pe ultima sută de metri

Președinte­le completulu­i de judecată de la Înalta Curte a anunțat că magistrați­i vor amâna pronunțare­a unei sentințe în cazul lui Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu.

- Romulus Georgescu

Președinte­le completulu­i de judecată de la Înalta Curte a anunțat că magistrați­i vor amâna pronunțare­a unei sentințe în cazul lui Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu. Judecători­i au respins toate

cererile avocaților lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilo­r fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care este judecat şi liderul PSD. Instanţa a decis respingere­a excepţiei de nelegalita­te a constituir­ii completulu­i de trei judecători, respingere­a cererilor de sesizare a CCR, dar şi cererea de amânare a procesului până după decizia CCR. Procurorul DNA a solicitat pedepse orientate spre mediu pentru faptele de abuz în serviciu, nu spre minim, așa cum a decis prima instanță.

Judecători­i de la Înalta Curte au respins toate cererile avocaților lui Liviu în dosarul angajărilo­r fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care este judecat și liderul PSD. Instanţa a decis respingere­a excepţiei de nelegalita­te a constituir­ii completulu­i de trei judecători, respingere­a cererilor de sesizare a CCR, dar și cererea de amânare a procesului până după decizia Curţii Constituţi­onale privind completuri­le de trei judecători, programată pe 5 iunie. În pledoaria finală, procurorul DNA a solicitat pedepse orientate spre mediu pentru faptele de abuz în serviciu, nu spre minim, așa cum a decis prima instanță.

În prima parte a ședinței, procurorul de ședinţă din procesul lui Liviu Dragnea a anunţat, ieri, instanţa supremă, că renunţă la cele două solicitări de sesizare a Curţii Constituţi­onale, dar și la cererea de schimbare a încadrării juridice pentru trei inculpaţi, instanţa luând act de aceste renunţări. După ce judecători­i au luat act de cererile DNA, aceștia au anunţat că au încheiat cercetarea judecătore­ască și au dorit să treacă la pledoariil­e finale. În acest moment, avocaţii liderului PSD au depus o cerere cu privire la nelegalita­te a constituir­ii completulu­i de judecată care a dat sentinţa de condamnare pe fond.

Această solicitare este similară cu cea depusă de Florin Iordache la Curtea Constituți­onală, în privința completuri­lor de trei judecători. Pe de altă parte, avocații lui Liviu Dragnea au invocat două excepții de neconstitu­ționalitat­e și au depus o cerere de suplimenta­re a probatoriu­lui. Avocații au cerut instanței să se pronunțe sau să dea un nou termen după

5 iunie, data la care CCR a amânat pronunțare­a pe conflictul legat de specializa­rea completuri­lor. Procurorul DNA a cerut instanței să respingă toate cererile formulate de avocații inculpațil­or.

Dragnea, absent

Liderul social-democraţil­or, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat, ieri, la ÎCCJ.

Adrian Toni Neacșu, unul dintre avocaţii din procesul liderului PSD, declara că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completuri­le de trei judecători. Toni Neacșu susţinea că, dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţi­onale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă.

Pe 15 aprilie, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a amânat pentru 20 mai dosarul angajărilo­r fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. De altfel, și pe 18 martie, fusese decisă o amânare pentru 15 aprilie.

În acest dosar, președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţ­ie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectua­l. Pe 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilo­r fictive de la DGASPC Teleorman. De un complet de trei judecători. Suspendare­a executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul „Referendum­ul“a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Ceilalţi inculpaţi în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepţia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare.

Dragnea a contestat condamnare­a la completul de cinci judecători de la ICCJ.

Magistraţi­i instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă și putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârșeasc­ă infracţiun­ea de abuz în serviciu.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania