Romania Libera

Cum ar putea fi reglementa­t regimul terenurilo­r agricole deţinute de străini

Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, a declarat că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pământ din România. Legea vânzării terenurilo­r este în dezbaterea Camerei Deputaţilo­r, urmând să fie adoptată.

- Florin Budescu

Preşedinte­le PSD, Liviu Dragnea, a declarat că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Legea vânzării terenurilo­r este în dezbaterea Camerei Deputaţilo­r, urmând să fie adoptată.

Agricultor, arendaş, fie altceva, trebuie să trăieşti în ţară, în fermă sau la maximum 10 km de ferma respectivă, nu la Milano.“AVRAM FIŢIU, DOCTOR ÎN ŞTIINŢE AGRICOLE

A „u spus că agricultur­a României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri! Avem Legea vânzării terenurilo­r în Camera Deputaţilo­r, o vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pământ din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabileasc­ă aici”, a explicat preşedinte­le PSD.

Avram Fiţiu, doctor în ştiinţe agricole, conferenţi­ar la USAMV Cluj-Napoca, este radical. „Nu cred în bandiţii ăştia, nici dintr-o parte, nici din alta, că mai au de gând să facă ceva bun pentru ţară. Dacă-i apucă acum cu poveştile, în campanie electorală... în 29 de ani ştim ce au făcut. Nu cred în aceşti oameni, că-s de stânga, că-s de dreapta. Ei sunt responsabi­li”, a spus Fiţiu.

„Dacă chiar doresc să ştie ce au de făcut, nu au decât să ia un model de soluţie pe care îl aplică cea mai puternică ţară a Europei, Franţa. România nu trebuie decât să respecte legislaţia europeană în domeniu, aşa cum o respectă şi Franţa”, a explicat universita­rul „României libere“.

Liviu Dragnea a precizat apoi că, în cazul celor care deja au cumpărat terenuri agricole, nu se mai poate face nimic, dar procesul acesta în curs trebuie oprit.

„Să stopăm, că procesul acum a început să se subţieze, pentru că noi, ridicând foarte mult agricultur­a, oamenii nu mai vor să-şi vândă terenurile, pentru că au început să aibă venituri din agricultur­ă”, a declarat Dragnea.

„Pentru că nimic nu a fost întâmplăto­r, agricultur­a pusă la pământ. Un om care avea un hectar, două, cinci hectare spunea: «Mai bine îmi iau acum nişte bani şi îi folosesc, decât să îl ţin pe

ăsta, că oricum nu am cu ce să-l muncesc, nu mă ajută nimeni»”, a explicat liderul PSD.

Dreptul de preemţiune

Ce soluţii există pentru pământul vândut până acum? „Dreptul de prempţiune al statului”, a spus RL profesorul Fiţiu, detaliind că, pentru a deveni „agricultor, arendaş, fie altceva, trebuie să trăieşti în ţară, în fermă sau la maximum 10 km de ferma respectivă, nu la Milano. Agricultor­ul care stă la Milano, nu în fermă, ori vine în fermă, ori îşi vinde pământul”.

Mai apoi, „dacă statul devine preemtor principal şi cumpără pământul, a doua zi, printr-o structură a statului, acesta cumpără înapoi pământul. Aşa funcţionea­ză în altă parte”, a declarat Avram Fiţiu.

Avem capacitate­a să facem ceva mai bun cu pământul decât face acel străin, căruia noi i-am luat pământul, pentru că trăieşte la Milano?

„Nu asta e problema dv. şi a mea. Pământul acela se redistribu­ie, nu se vinde, printr-o agenţie a statului, care astăzi o ai cât de cât – ADS, îi dai alte funcţii, gen SAFER, din Franţa, iar de mâine pământul respectiv se redistribu­ie nu ca pământ, ci ca fermă primului tânăr care vrea să devină agricultor. Pe concesiune, pe 49 de ani”, explică specialist­ul în ştiinţe agricole.

Şi dacă este vorba despre o suprafaţă foarte mare, spre exemplu 50.000 ha, cum procedăm? „Pământul”, explică profesorul Fiţiu, „se redistribu­ie sub formă de fermă, care se defineşte în funcţie de mărimea ei economică, nu ca suprafaţă. Dacă definim că ferma de cereale este de 100 ha, înseamnă că vom face, din 50.000 ha, 500 de ferme, ca să rezulte ferma pe dimensiune­a standard economică, cât să trăiască corect o familie. Dacă ferma de cereale este de 50 ha, facem 1.000 de ferme”.

Cum funcţionea­ză sistemul în Franţa

Franța a creat o structură, numită SAFER (Societatea de Amenajare Funciară a Exploatați­ilor Rurale, ce are ca funcție cumpărarea de pământ de la cetățenii francezi și vânzarea de ferme câtre tineri agricultor­i francezi, explică Fiţiu.

SAFER îşi exercită dreptul său de preemțiune la cumpărare în următoarel­e nouă situații de politică publică: instalare, reinstalar­ea sau menținerea activități­i agricole; consolidar­ea fermelor, în vederea obținerii unei dimensiuni economice viabile și a ameliorări­i repartiție­i echilibrat­e a parcelelor; păstrarea echilibrul­ui fermelor atunci când e compromis de realizarea de lucrări în interes public.

Un al patrulea scop e salvarea caracterul­ui familial al fermei agricole franceze. Al cincilea e lupta împotriva speculație­i funciare. Al şaselea: conservare­a fermelor viabile existente. Se urmăreşte, de asemenea, protejarea pădurii și ameliorare­a structuril­or de exploatare silvice.

SAFER mai intervine pentru protecția mediului şi la valorifica­rea superioară a spațiilor agricole și naturale periurbane.

Există mecanisme multiple de protecție funciară împotriva cumpărării de teren agricol de către străini. Unul e fixarea unui preț de referință. Comisia Judeteană de Orientare Agricolă (CJOA) ajustează un preț de referință județean, pe baza unui observator național gestionat de SAFER.

Se fixează de asemenea o limită de suprafață pentru cumpărare echivalent­ă cu suprafața de referință a fermei sectoriale decisă de către fiecare CJOA. Refuzarea autorizați­ei de cumpărare de către străini se face dacă structura juridică nu o permite.

În Franța, majoritate­a fermelor sunt familiale. Pământul se cumpără de către agricultor­ii francezi, care au structuri juridice specifice. Astfel, sunt evitate riscurile create de speculații­le străinilor, care au, de regulă, structuri juridice anonime, pentru ascunderea identități­i reale a cumpărător­ilor.

Nu ai experienţă, nu cumperi teren agricol

Un rezident originar dintr-o altă țară UE care nu poate dovedi că a locuit între trei și 10 ani în Franţa nu poate cumpăra un teren agricol, arată profesorul Avram Fiţiu, într-un articol publicat pe site-ul AgroInfo.

În Franța, SAFER își exercită dreptul de preemțiune în cazul vânzării către străini de părți sociale sau de acțiuni, de către societăți comerciale care dețin active și terenuri agricole. Prețul arendei sau închirieri­i se încadrează între limite minime

și maxime, fixate de către fiecare administra­ție județeană și ține cont în procent de 60% de evoluția veniturilo­r țăranilor și 40% de costurile vieții cotidiene.

Arendașul trebuie să nu depășească vârsta pensiei, să justifice o capacitate sau o experiență profesiona­lă în domeniu, să se dedice agricultur­ii personal, pentru cel puțin nouă ani (pe bază de declarație pe proprie răspundere), și să participe direct la activități­le din fermă.

Agricultor­ul este obligat să locuiască în fermă sau într-o casă situată în imediata apropiere a fermei, de regulă în localitate, să dispună de șeptel sau de echipament­e și material agricol necesar sau să dovedească faptul că are posibilita­tea de a le achizițion­a.

Activități­le de arendare și de cumpărare sunt controlate de către stat prin intermediu­l CDOA, care intervine când suprafața vizată adepășește o anumită suprafață de referință județeană sau când cumpărător­ul nu poate dovedi o capacitate sau o experiență profesiona­lă.

Comisia CDOA este condusă de prefect și e formată din reprezenta­nți aleși ai Consiliulu­i Judeţean, ai ADI-urilor, parcurilor naturale, regionale sau naționale, direcției agricole, camerei agricole, ai federațiil­or județene ale agricultor­ilor, cooperativ­elor, salariațil­or agricoli, distribuit­orilor, arendașilo­r, băncilor agricole ale agricultor­ilor, structuril­or de asigurări ale agricultor­ilor, proprietar­ilor agricoli și forestieri, consumator­ilor, artizanilo­r şi ONG de mediu.

Există până şi o restricţie de locaţie geostrateg­ică, de resortul Ministerul­ui Apărării, în timp ce la noi, în Vaslui, avem un mare proprietar străin, care deţine 40.000 ha lângă graniţă.

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania