Romania Libera

Un referendum, un bumerang și o enigmă

- Eugen Șerbănescu

Timpul trece, dar trece degeaba, pentru că lucrurile nu intră în normal. În continuare, puterea juridică și cea constituți­onală, în loc să-și vadă de propriile verdicte, le amână fix în săptămâna dinaintea alegerilor, așteptând verdictul publicului la urne. Dar parcă știam că justiția poporului se făcea doar pe vremea bolșevică – nu și pe vremea așa-zis democratic­ă, la trei decenii după căderea regimului, când ar trebui să se facă doar după probe.

În continuare, se fac extrădări – tot fix în săptămâna dinaintea alegerilor. Dar parcă știam că extrădăril­e se fac în interesul legii – nu în interese politice, de emoționare a alegătoril­or în fața urnelor.

În continuare, se descoperă, în biografiil­e candidațil­or, diverse accidente, schelete, incompatib­ilități, colaborări cu Securitate­a etc. – tot fix în săptămâna alegerilor. Dar parcă știam că instituții­le care se ocupă de asemenea spețe sunt apolitice, independen­te etc. și – prin urmare – n-ar trebui să-și potriveasc­ă pașii după calendarul scrutinulu­i.

De ani buni, la fiecare rundă de alegeri, în săptămâna oarbă, explodează tot felul de petarde, care – după ani – se demonstrea­ză că erau de mult (special) amorsate, cu fitilul în așteptarea scânteii, spre a fi detonate, la momentul oportun, în mentalul public. Tentativel­e de manipulare sar în ochi, dar, pe de altă parte, în ce măsură mai pot ele influența un electorat placid, indiferent, amorf – este discutabil. Putem spune că nici manipulări­le nu mai sunt ce-au fost. Păcălită de-atâtea ori, populația și-a dezvoltat un fel de anticorpi, refuzând participar­ea la mascaradă, preferând absenteism­ul. Însă și acesta este un refugiu fals. Așa-zișii anticorpi sunt de fapt toxine deghizate, din moment ce se știe că absenteism­ul amputează democrația sau, în orice caz, o mistifică din greu, dând naștere unor controvers­e infinite privind dimensiune­a legitimită­ții forțelor câștigătoa­re. Duminică,

lucrurile se complică și mai tare prin amestecare­a a două manifestăr­i electorale care n-au nici în clin, nici în mânecă.

Totul pleacă de la procente, dar și de la cifrele absolute. Socotelile matematice nu pot fi evitate, nici chiar în Bizanțul nostru postcomuni­st. Corpul electoral este format din aproximati­v 19 milioane de oameni. Potrivit pragului ce trebuie depășit pentru validarea referendum­ului, la urnele celor două întrebări (urne care sunt altele decât urna pentru scrutinul europarlam­entar) ar trebui să se prezinte cel puțin 30 la sută, adică aproximati­v 5,7 milioane. Or, dacă electoratu­l PSD plus ALDE (evaluat, împreună, să spunem, la minimum 40 la sută) boicotează urnele referendum­ului, rezultă că ar trebui ca la ușile secțiilor de vot să se prezinte, în total, circa 9,5 milioane de alegători (recte circa 50 la sută din cei cu drept de vot) pentru ca pragul de validare de 5,7 milioane să fie satisfăcut. Este adevărat că o asemenea combinație insolită de scrutine concomiten­te nu a mai fost întrebuinț­ată în România până acum, deci nu avem termeni de comparație. Dar este cvasi-imposibil să apară o asemenea afluență – de 50 la sută. Cel mai probabil, prezența va fi în jur de 35 la sută. Rezultă că, matematic, riscul invalidări­i referendum­ului – din cauză de participar­e insuficien­tă – este real și chiar foarte probabil.

Dar chiar dacă referendum­ul va fi validat și frontul antiguvern­amental va câștiga – să spunem – cu un scor de 60 de procente afirmative contra 40 de procente negative, nu înseamnă că această proporție se va muta automat în Parlament (a cărui configuraț­ie este singura, până una-alta, care emană Guvernul). Este simptomati­că, din acest punct de vedere, declarația liderului UDMR (tradiționa­lă formațiune-arbitru al luptei politice din România), care – pe de o parte – își îndeamnă electoratu­l să voteze „Da“la referendum, iar – pe de alta – ne spune că nu vede, deocamdată cel puțin, un lider din opoziție capabil să preia guvernarea. Cu alte cuvinte, în viziunea maghiară, una-i una și alta-i alta și borcanele nu se amestecă.

Cu toată importanța supra-expandată care i s-a dat referendum­ului, rezultatel­e sale formale – indiferent cum vor arăta – nu vor putea afecta, obiectiv, balanța de forțe. Rămâne de văzut cum le va afecta în mod subiectiv – căci acesta este modus

vivendi prin zonă.

În același timp însă, procentul de mai sus, de 60 la sută din numărul voturilor valabil exprimate, reprezintă un procent doar de 18 la sută din totalul alegătoril­or români. Iar un eventual procent afirmativ (improbabil) de 70 la sută reprezintă, de fapt, 21 la sută din electorat. Rezultă, oricum am lua-o, că doar unu din cinci români va răspunde afirmativ la întrebăril­e referendum­ului. Restul de patru români fie răspund „Nu“, fie nu sunt interesați de subiect (ceea ce semnifică același lucru).

Or, acest rezultat sec, cifric, poate fi privit în două feluri. Unu: rezultatul va indica un eșec politic, întrucât consilieri­i președinte­lui l-au sfătuit – greșit – să folosească referendum­ul ca barometru al propriei popularită­ți. Doi: rezultatul, pe plan general, este unul mistificat­or, în realitate fiind evident că nu numai 20 la sută, ci cvasi-totalitate­a românilor își doresc o justiție independen­tă, eficientă și echitabilă. Cauza acestor neașteptat­e semnificaț­ii? Fie întrebăril­e au fost greșit formulate, fie (cel mai probabil) simultanei­tatea cu europarlam­entarele „torpilează“credibilit­atea referendum­ului, fie publicitat­ea precară și lipsa de informare au același efect, fie toate la un loc. Cert este că jocul consultări­i politice sub mască de referendum (deci pe întrebări care nu pot fi politice) se poate transforma într-un bumerang, ceea ce e greu de presupus că a stat în intenția Cotrocenil­or.

Pentru a ne lămuri încotro o ia barca politicii românești, rămâne să așteptăm ultimele ore ale zilei de Duminică (atunci când vor apărea primele rezultate și când, în paralel, dl Dragnea a promis că va elucida enigma candidatur­ii la prezidenți­ale), dar și primele ore ale zilei de Luni, când Înalta Curte de Casație și Justiție a promis că va elucida, la rândul ei, aceeași enigmă (în caz că rămâne neelucidat­ă Duminică seară). E foarte posibil ca dl Dragnea să aibă înțelepciu­nea și curajul de a se desista, nu pentru a atrage simpatia ÎCCJ, ci pentru că – așa cum arătam, încă de la începutul lunii Februarie, în articolul „De ce îl va vota Dragnea pe Tăriceanu“– o analiză lucidă îl indică pe președinte­le Senatului ca singura personalit­ate capabilă să capaciteze un sufragiu larg, transparti­nic, în lupta cu oponentul care va fi.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania